UMETNOST KAO PRIBEŽIŠTE:U "Kombank dvorani" otvoren 26. FAF

A. P.

27. 11. 2020. u 23:22

FESTIVAL autorskog filma ove godine nastajao je i pripremao se u neizvesnosti da li će uopšte biti održan.

УМЕТНОСТ КАО ПРИБЕЖИШТЕ:У Комбанк дворани отворен 26. ФАФ

Foto Z. Jovanović

I ta neizvesnost, koja je prirodno stanje kulture kod nas, a danas iznuđeno stanje našeg svakodnevnog života, nam je nametala pitanje: da li u ovim okolnostima ima smisla praviti festival. Mi smo sigurni da ima - poručio je Srdan Golubović, predsednik Saveta festivala otvarajući 26. FAF u petak, u neobičnom, iznuđenom terminu u 15 časova.

Po njegovim rečima, koje je slušalo stotinak ljudi "pravilno raspoređenih" u velikoj sali "Kombank dvorane", baš u ovakvom vremenu uloga umetnosti je posebno važna, važnija i lekovitija nego u nekim normalnim okolnostima.

- Umetnost je zavera protiv sveta u kome živimo i ona je, možda, u ovom trenutku jedino pribežište koje nam preostaje. Umetnost je ulazak u svet lepote, snova, strasti, nade. Zato će festival ove godine da se održi - ponovio je Golubović.

Ovaj festival, po njegovom mišljenju, po mnogo čemu podseća na prvi FAF, održan 1994. u vreme sankcija.

- Osnivač festivala Vojislav Vučinić, koji nas je napustio prošle godine, osetio je tada da Beograd, taj nakrivljeni i posrnuli džin, ima potrebu i radoznalnost za nečim što je hrabro, novo i drugačije. Festival je nastao u nemogućim okolnostima i uprkos svemu, i po tome ovaj 26. FAF podseća na prvi.

Festival je počeo projekcijom filma "Zlo ne postoji", dobitnika "Zlatnog medveda" u Berlinu, a njegov reditelj, Iranac Mohamed Rasulof, obratio se publici kratkom video-porukom u kojoj je organizatorima "čestitao na hrabrosti i pobedi filma".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna