JUBILEJ ETNOGRAFSKOG MUZEJA I U MANAKOVOJ KUĆI: Izložba fotografija Hristifora Crnilovića

M.A.K.

16. 11. 2021. u 18:59

U JEDNOJ od najstarijih beogradskih građevina, u Manakovoj kući (Gavrila Principa 5), Etnografski muzej predstavlja izložbu pod nazivom "Fotografije Hristifora Crnilovića (1886-1963)".

ЈУБИЛЕЈ ЕТНОГРАФСКОГ МУЗЕЈА И У МАНАКОВОЈ КУЋИ: Изложба фотографија Христифора Црниловића

FOTO: Arhiva novosti

Snimci su nastali tokom njegovog istraživanja, prikupljanja i izučavanja materijalne kulture na prostoru Južne Srbije, Kosova i Metohije i Makedonije, najvećim delom između dva svetska rata. Sačuvani su na negativ filmovima i staklenim pločama i služili su da dokumentuju Crnilovićev istraživački rad.


Fotografije predstavljaju prizore svakodnevice žena i njihov rad u periodu pre industrijalizacije i modernizacije, a postavka se realizuje u sklopu obeležavanja 120 godina samostalnog rada Etnografskog muzeja.

BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture