STOLEĆE "BERBE": U Beogradskom Narodnom muzeju od sutra do 26. novembra

M. A. K.

15. 11. 2021. u 11:57

MONUMENTALNO delo Save Šumanovića, slika "Berba" iz stvaralački najplodnijeg perioda, tokom prvog boravka u Parizu (jesen 1920 - leto 1921), posle višegodišnjeg procesa konzervacije i restauracije, ponovo će se naći pred publikom, od sutra u atrijumu Narodnog muzeja.

СТОЛЕЋЕ БЕРБЕ: У Београдском Народном музеју од сутра до 26. новембра

Foto Privatna arhiva

Kako najavljuju iz naše krovne muzejske institucije, reč je o slici koja predstavlja "sintezu i jedinstvenu modifikaciju različitih pariskih iskustava, od konstruktivističkog uticaja Pola Sezana, elemenata Pikasovog sintetičkog kubizma, do jedne potpuno drugačije kompozicione šeme uspostavljene na tradiciji i klasicizmu Pusena i Engra, čime će Šumanović označiti početak svoje nove, neoklasicističke faze".

Teme grožđa i berbe ponavljale su se i u kasnijem stvaralaštvu jednog od naših najznačajnijih likovnih umetnika, a posebno u godinama pred kraj života, koje je proveo u Šidu (pre nego što su ga avgusta 1942. ustaše odvele na streljanje, završio je poslednji deo triptiha "Beračice").

Šumanovićeva pariska "Berba", biće izložena do 26. novembra, restauratori Narodnog muzeja koji su joj vratili stari sjaj govoriće o tome kako su realizovali ovako kompleksan poduhvat 18. novembra u 18 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)