MITROVDANSKI SUSRETI U SEČNJU: Negovanje baštine i promovisanje savremenih ostvarenja

B.Grujić

09. 11. 2021. u 19:09

TRADICIONALNA kulturna manifestacija koju Obrazovno- kulturni centar u Sečnju priređuje uz podršku lokalne samuouprave, jedna je od najznačajnijih u ovoj maloj opštini u srednjem Banatu, a osim crkvene slave i slave hrama Svetog velikomučenika Dimitrija, obeležava se i godišnjica doseljavanja ovdašnjeg stanovništva iz Hercegovine.

МИТРОВДАНСКИ СУСРЕТИ У СЕЧЊУ: Неговање баштине и промовисање савремених остварења

Foto: Spaso Mladenovski

Mitrovdanski susreti programski su usmereni na negovanje baštine i promovisanje savremenih ostvarenja i prožimanje tradicije i kulturnog nasleđa sa savremenim tokovima života u srednjem Banatu, sa ciljem upoznavanja korena svog naroda.

Na svečanoj akademiji, uz lokalnog protonamesnika Ivana Mučalova, prisutne i goste iz Bileće, Prijepolja, Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Srpske Crnje, Kleka, pozdravili su Veselin Vujović, načelnik opštine Bileća i predsednik opštine Sečanj, Predrag Rađenović.

Foto: Spaso Mladenovski

 

U nastavku svečane akademije, pod nazivom U duhu tradicije,  nastupili su profesori pevanja Miloš Radović i  klavira Aleksandar Radović, gradsko kulturno umetničko društvo Vladimir Gaćinović iz Bileće, pesnik Đorđo Sladoje, pevačka grupa Ercegovina iz Sečnja i tri ansambla domaćeg KUD- a Vlado Tomanović iz Sečnja i kao specijalni gost, kulturni poslenik iz Bileće, Luka Popović.

Za učenike srednje i osnovne škole održana su predavanja na temu Naši naučnici i Šetnja po sunčevom sistemu i izvan njega, na kojima  su govorili profesor .dr Milan S. Dimitrijević i dr Petar Vuca, a ljubiteljima književnosti predstavljena je nova knjiga Slobodana Mandića Duh priče i druga imena,  za koju je dobio nagradu Isidora Sekulić za 2020. godinu.

BONUS VIDEO:

ŠTA SE KRIJE KOD MALOG ZVORNIKA: Justinijanov projekat ogromnih razmera

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati