"TRI ZIME" PO UKUSU ŽIRIJA I PUBLIKE: Završen Jugoslovenski pozorišni festival

N. JANKOVIĆ

08. 11. 2021. u 23:03

NAJBOLjA predstava 26. Jugoslovenskog festivala je ostvarenje "Tri zime" u režiji Jasne Đuričić, po tekstu Tene Štivičić, u produkciji Pozorišta "Promena" iz Novog Sada.

ТРИ ЗИМЕ ПО УКУСУ ЖИРИЈА И ПУБЛИКЕ: Завршен Југословенски позоришни фестивал

Foto JPF Užice

Vredno ostvarenje je u festivalski program uvršteno naknadno, nakon otkazanog gostovanja zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, a trijumf autorskog tima i ansambla iz Srpske Atine bio je iznenađujući ali i zaslužen - po oceni žirija i publike.

Odluka žirija u kome su bili Vida Ognjenović, Radivoje Dinulović, Edvin Liverić, Maja Mrđenović i Dario Harjaček u saglasju je sa visokom ocenom 4.82, kojom je publika nagradila četvoročasovnu dramu.

- Predstava "Tri zime" donela je na scenu vrhunsku energiju mladih glumaca, umeće oblikovanja karaktera, izgrađen stav prema relevantnoj temi koja je odlično korespondirala sa gledalištem - stav je žirija.

Novosadski ansambl nagrađen je još jednim "Ardalionom" za najboljeg mladog glumca. Ovu nagradu podeliće ceo ansambl, uz podsećanje da je predstava nastala 2019. godine kao diplomsko ostvarenje studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi Jasne Đuričić.

Priznanje za najbolju režiju dodeljeno je Egonu Savinu za predstavu "Pučina" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

"Ardalion" za najbolju žensku ulogu pripao je Hani Selimović za ulogu Eve u predstavi "64" Ateljea 212. Nagrada za najbolju mušku ulogu jednoglasno je dedeljena Nenadu Jezdiću za ulogu Vladimira Nedeljkovića u predstavi "Pučina".

Najbolju scenografiju u konkurenciji od sedam odabranih predstava iz regiona, potpisuje Darko Nedeljković u komadu "64". Nagradu za kostimografiju dobila je Lana Cvijanović za predstavu "Pučina". Najbolju epizodnu ulogu ostvario je Branislav Zeremski u ostvarenju "64". Specijalni "Ardalion" pripao je Marku Đokiću za dizajn svetla, takođe u predstavi "64" Ateljea 212.

- Hvala vam za podršku, žiri sastavljen od pravih pozorišnih stručnjaka zahvaljuje se publici na svim aplauzima kojima su predstave pozdravljene. Još na početku festivala zamolila sam da se dlanovi ne štede, aplauz je hrana svima na sceni ali i nama. To što su se ocene žirija poklopile sa onima koje je dala publika, potvrda je da je užička publika veliki poznavalac pozorišta - naglasila je predsednica žirija, književnica Vida Ognjenović, nakon saopštavanja rezulata.

Sećanje na Torbicu

U užičkom Narodnom pozorištu održana je tribina "Poetika Igora Vuka Torbice", čije su predstave nosile festivalski program prethodnih šest godina. Njegova poslednja predstava "Strah", pre tragičnog kraja ovog reditelja, nastala u saradnji sa Narodnim pozorištem iz Pirota, izvedena je na festivalu.

- Upoznali smo se na fakultetu ali četiri godine nismo govorili. Kada sam videla njegovu predstavu "Pokojnik" njegov talenat me je toliko dirnuo, prišla sam mu rekavši da moram da ga zagrlim. Još jednom se nešto slično desilo, tada sam već bila njegova devojka: gledajući probu njegovog "Hinkemana", tada je moj pogled na pozorište trajno promenjen - rekla je glumica Hana Selimović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!