BAŠTINI KRČE PUT: Na inicijativu "Novosti" u Novoj Varoši traže kutak za rimske spomenike donedavno zarasle u vrzinu

D. Gagričić

08. 11. 2021. u 07:00

PREZENTACIJA i održavanja spomeničkog nasleđa rešava se u saradnji više institucija, tako da ćemo pokušati da iniciramo sastanak na nivou: Opština Nova Varoš, Eparhija mileševska, Muzej Užice i Zavod. Spomenici mogu da se prezentuju na samom lokalitetu Grobljanica, a i da dobiju odgovarajuće mesto u postavci muzeja.

БАШТИНИ КРЧЕ ПУТ: На иницијативу Новости у Новој Вароши траже кутак за римске споменике донедавно зарасле у врзину

Spomenici izneti iz porte crkve / Foto D: Gagričić

Ovo je ključni deo odgovora Gordane Gavrić, arheologa Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva na pitanja "Novosti" o sudbini rimskog nalazišta u Radoinji, kod Nove Varoši. U dva navrata, "Novosti" su letos pisale o spomenicima zaraslim u vrzinu, o neodgovornom odnosu prema Grobljanici, ali i dvadesetak lokaliteta od Javora i Zlatara, do međurečja Uvca i Lima, tražeći da ovi belezi vremena budu dostupni oku javnosti. Ekipa Kraljevčana je Grobljanicu istraživala 2003. uoči izgradnje crkve na starom kultnom mestu.

Prema rečima Gordane Gavrić, na mestu stare crkve-brvnare nekada se nalazila bazilika koja je mnogo oštećenja srednjovekovnim ukopima. Za izgradnju ovih građevina korišćeni su stariji arhitektonski delovi kao i fragmenti pojedinih spomenika koji su se tada zatekli na terenu. Istražen je, inače, samo ograničen prostor lokaliteta, dok će najveći deo, koji se odnosi na nekropolu, ostati za neka buduća sistematska iskopavanja.

- Tokom istraživanja Zavoda, kao ni posle toga, spomenici ili njihovi delovi nisu deponovani u vrzinu, već premešteni kako ne bi bili uništeni tokom izgradnje nove crkve. Problem jeste održavanje nekropole i ali ga ne zatičemo samo ovde, već širom Srbije. To svakako nije razlog da ga ne rešavamo korak po korak. Veoma je važno da niko nije i ne želi da devastira spomenike - kategorična je Gordana Gavrić.

Posle nedavnog boravka u Radoinji, Gavrićeva se nada da će ova inicijalna tema otvoriti i pitanje novog groblja koje zauzima deo lokaliteta i dodaje:

- Nadamo se da ćemo u konstruktivnim razgovorima sa lokalnom zajednicom, uspeti da dođemo do sistematičnijeg pristupa u zaštiti i prezentaciji, ne samo ovog, već i drugih arheoloških lokaliteta u novovaroškom kraju. Za uvid u njihovo stanje potreban je plan i budžet.

Aktuelizacija zaštite nasleđa iz antičke i srednjovekovne nekropole u Radoinji podsetila je i na neke ranije pokušaje i programe:

- Narodni muzej Užice je pre sedam godina uradio projekat za izgradnju lapidarijuma na lokalitetu Grobljanica, ali nedostatkom materijalnih sredstava projekat nije realizovan - kaže, za "Novosti", direktorka Slavica Stefanović.

ZAJEDNO DO REZULTATA

OČUVANjE kulturnog nasleđa i prezentacija imaju veliki kulturni i turistički značaj za opštinu sa velikikm turističkim ambicijama - ističe Radosav Vasiljević, predsednik Opštine Nova Varoš. - Dobrodošla je svaka inicijativa i uveren se da će zajednička akcija dati rezultate kao u slučaju otvaranja spomen-sobe vojvode Petra Bojovića u odeljenju užičkog muzeja u Novoj Varoši, pre tri godine, uz podršku Ministarstva kulture.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)