U 68 SOBA IZLAŽE 68 UMETNIKA: Zgrada hotela "Beograd", iz tridesetih godina, postala novo stecište mladih slikara

V. N.

03. 11. 2021. u 09:53

ONO što je godinama bila zgrada BIGZ-a u Beogradu, dom više stotina umetnika, sportskih, kulturnih i umetničkih udruženja i art kolektiva, koja je pod svojim krovom iznedrila više stotina bendova i muzičkih izdanja, mogao bi da postane prestonički hotel "Beograd".

У 68 СОБА ИЗЛАЖЕ 68 УМЕТНИКА: Зграда хотела Београд, из тридесетих година, постала ново стециште младих сликара

Foto Fejsbuk/Žika Filipović

Zdanje izgrađeno 1936. između zgrada u Nemanjinoj i Balkanskoj ulici, bilo je ponos grada, da bi posle Drugog svetskog rata bilo nacionalizovano. Posle 75 godina, tokom kojih su hotelom raspolagale i "Železnice Srbije", vraćen je vlasniku Vladimiru Markoviću, praunuku Vladimira Đorđevića koji je zdanje podigao. Razume se, u potpuno devastiranom stanju. Ideja naslednika hotela je da to bude mesto okupljanja Beograđana, gde će posetioci moći da se upoznaju sa duhom starog Beograda.

A dok mu se ne vrati stari sjaj, poslužiće kao izložbeni prostor ili mesto okupljanja mladih umetnika. U 68 soba hotela, koji već neko vreme nije u funkciji, svoje radove izložilo je isto toliko umetnika. Ulaz je slobodan radnim danima od 11 do 13.15, kao i subotom od 9 do 10.30, a nedeljom je nekadašnji hotel "Beograd" zatvoren. Svi su dobrodošli, naročito oni kojima su dojadile onlajn izložbe, a navikli su u ovo vreme da svrate na Oktobarski salon. Osećaj novog umetničkog entuzijazma je zagarantovan u svakoj od 68 soba. Kao bonus, osim izložbe, dobija se i najlepši pogled na srpsku prestonicu, pogotovo u sobama na drugom i trećem spratu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri