VRAĆAJU SE NACIONALNE PENZIJE: Posle osam godina umetnicima opet priznanje

Novosti online

01. 11. 2021. u 18:39

MINISTARSTVO kulture i informisanja odlučilo je da vrati dodelu nacionalnih penzija, .

ВРАЋАЈУ СЕ НАЦИОНАЛНЕ ПЕНЗИЈЕ: После осам година уметницима опет признање

Foto M. Anđela

- Ovo priznanje za umetnike ukinuto je pre nekoliko godina ali su se sada stvorili uslovi da ono bude ponovo vraćeno - kaže sagovornik.

Ministarstvo je juče i raspisalo Javni poziv za dostavljanje obrazloženog predloga za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina. Nakon osam godina pauze, glumci, slikari, vajari, pisci, bibliotekari moži će da dobiju ovo veliko priznanje, koje donosi 50.000 dinara.

Foto P. Milošević

 

Najpoznatiji nacionalni penzioneri Lepa Lukić, Merima Njegomir, Miroslav Ilić, Svetlana Bojković tako će uskoro dobiti društvo. Da li će novo rešenje izazvati manje bure u javnosti, ostaje nam da vidimo nakon što bude završen konkurs i izbor.

Nacionalna priznanja za vrhunski doprinos kulturi bila su uvedena Zakonom o kulturi, koji se primenjuje od 2010. godine.

(Kurir.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (14)