ISKUSTVO VETERANA I ZANOS MLADOSTI: U paviljonu "Cvijeta Zuzorić" izložba dve generacije

M. KRALj

01. 11. 2021. u 13:23

SVOJIM delima, zdanje Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić", koje još čeka obnovu, ispunili su oni koji su stvarali istoriju ULUS, ali i njegovi budući članovi.

ИСКУСТВО ВЕТЕРАНА  И ЗАНОС МЛАДОСТИ: У павиљону Цвијета Зузорић изложба две генерације

Foto Privatna arhiva

U Maloj galeriji otvorena je 21. izložba slika i skulptura Kluba veterana ULUS, a u centralnom delu, postavka "Biti prisutan" sa crtežima studenata FLU u Beogradu.

Klub veterana osnovan je 2009. i čine ga likovni stvaraoci koji su napunili četrdeset godina umetničkog staža. Prvu grupnu izložbu imali su 2010. u Galeriji Kuće Đure Jakšića. Oko osamdeset autora, među kojima su i neka od značajnih imena domaće scene, do sada se zajednički predstavilo više od dvadeset puta. Kolektivne izložbe priređivali su širom Srbije, u Beogradu, Pančevu, Šapcu, Kraljevu, Pirotu, Gornjem Milanovcu, Kikindi, Obrenovcu, Prijepolju, Prokuplju...

- Ovom izložbom dominiraju mali i srednji formati, a izbor tehnike je najčešće slika i skulptura u prostoru - ističe Danilo Prnjat, ispred Umetničkog saveta ULUS.

- Posebno je težak materijalni položaj u domaćem kontekstu umetnika-penzionera, za razliku od umetnika poznijeg doba koji stvaraju u nekim drugim sredinama i imaju mogućnosti monumentalnijih izvedbi, pomoćnika u radu. Umetnici koji su navršili četrdeset godina staža i koji su uglavnom u statusu penzionera zvanično nisu više u statusu kojim ih sistem prepoznaje kao profesionalne likovne stvaraoce, zbog čega je prepoznavanje od strane Udruženja i davanje vidljivosti ovoj grupi stvaralaca od posebne važnosti.

Kreirajući svoj izložbeni program, Umetnički savet ULUS, prema Prnjatovim rečima, trudio se da poveže dve naizgled nepovezane generacije stvaralaca i potakne njihovu međusobnu razmenu. Tako su se ravnopravno i istovremeno, u čuvenom izložbenom prostoru na Malom Kalemegdanu, ukrstili iskustvo veterana i energija mladosti.

Crtež nije prevaziđen

DANAS, kada postoji utisak da kompjuteri i vektorski crteži, digitalne kamere i softver koji obrađuje sliku postaju prepoznati kao novi standardi, mnogi misle da je crtež nestao i postao marginalni medijum. Međutim, upravo suprotno se desilo - tvrdi Nataša Kokić, u tekstu o izložbi studenata FLU, dodajući da je sposobnost crtanja ponovo postala dragocena veština. - Taj obnovljeni crtački entuzijazam je zapravo povezan sa internetom, jer su umetnici postali pretrpani vizuelnim materijalom. Crtanje menja sve, menja predložak, menja kontekst, menja umetnika i publiku. Jer, crtež je najsubjektivniji medijum.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024