UMETNIČKI OTAC I SIN: U Kući legata otvorena izložba Milana Konjovića i Dragana Stojkova

A. P.

14. 10. 2021. u 22:59

POVODOM jubileja, 60 godina manifestacije "Likovna jesen" iz Sombora, u Kući legata u Beogradu otvorena je izložba "Inicijative" Milana Konjovića i Dragana Stojkova.

УМЕТНИЧКИ ОТАЦ И СИН: У Кући легата отворена изложба Милана Коњовића и Драгана Стојкова

Posetioci u Kući legata

- Retke su umetničke manifestacije koje su uspele da održe kontinuitet originalne ideje, i tako postanu tradicija ugrađena u nacionalni kulturni korpus, kao što je slučaj sa ovom somborskom smotrom - naveli su organizatori.

Prva "Likovna jesen" održana je davne 1961. i od tada, sa prekidima, nastavlja se do danas. Najzaslužniji za njeno postojanje su dva rođena Somborca, slikari Milan Konjović, koji je sa grupom umetnika i pokrenuo, i Dragan Stojkov, koji je obnovio festival. Umetnici različitog likovnog izraza, imaju više zajedničkih osobina tako da je mlađi - Stojkov, nazivao starijeg - Konjevića, svojim umetničkim ocem.

Obojica su ostali dosledni prepoznatljivim umetničkim izrazima.

- Savremena umetnost transformiše svoja višestruka lica, razvija se i širi u sveobuhvatnoj nameri da upozori društvo na različite probleme. Sveprisutnost digitalne slike i preko potrebna angažovanost promenili su slikarski čin i ideale likovnosti, uputivši ih na sasvim drukčiji put. U vremenu Milana Konjovića taj proces je započeo i traje i dan danas. Dragan Stojkov se priključio ovom procesu i dalje sigurno gazi koracima sopstvenog slikarskog puta. Obojica su ostali dosledni svojim likovnim ubeđenjima i senzibilitetima. Shodno temperamentima, njihova slikarstva su posve različita a stvaralačke pojave ovih poznatih umetnika govore nam o dalekosežnim uticajima ekspresionističkih i novorealističkih tendencija umetnosti XX veka - navodi se u katalogu izložbe.

Brojne goste, uvažene ličnosti iz sveta umetnosti i javnog života, na otvaranju izložbe pozdravili su direktor Kuće legata Filip Brusić-Renaud, Danilo Vuksanović, ispred Matice srpske i Vesna Šašić Paštrović, direktorka Kulturnog centra "Laza Kostić" iz Sombora.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici