MARINA ABRAMOVIĆ O MEDALJI: Nisam očekivala da ću je dobiti dok sam živa

Novosti online

28. 10. 2021. u 11:10

POVODOM 140 godina diplomatskih odnosa Amerike i Srbije u srcu Menhetna u Njujorku na svaka tri minuta prikazivan je spot od 16 sekundi, u čijem fokusu je Marina Abramović, jedna od najznačajnijih umetnica današnjice, koja živi u tom gradu.

МАРИНА АБРАМОВИЋ О МЕДАЉИ: Нисам очекивала да ћу је добити док сам жива

Foto: Tanjug

Njoj je Zlatnu medalju za zasluge u ime predsednika Srbije uručio ambasador Marko Đurić.

U pismu, koje je Marini Abramović uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ističe se da Srbija razvija i implementira kulturnu politiku spremnu i sposobnu da privuče i zadrži mlade umetnike, koji, poput Marine Abramović, neće morati da odlaze iz zemlje da bi ostvarili svoju umetničku viziju.

Predsednik na kraju ističe da je Marina pokazala, ne samo Srbiji, nego i celom svetu, kako se ruše zidovi i barijere i da je to ono što Srbija želi da usvoji kao svoj model.

Marina Abramović nije krila uzbuđenje i emociju povodom odlikovanja.

- Pre svega, ja uopšte medalje, toliko sam ih gledala kod mog oca i majke, koji su oboje bili partizani, i to je uvek bila neka velika stvar, dobiti medalju za nešto. I onda sam mislila, možda ću jednog dana i ja dobiti medalju iz ove zemlje, ali se nisam nadala da će se to ikada desiti, zato što je performans toliko težak kao vrsta umetnosti, da je mnogi ljudi ne razumeju.

Evo, i sada kada sam bila u Beogradu i napravila tu veliku izložbu "Čistač" u Muzeju savremene umetnosti, još uvek je bilo kriticizma, naročito moje generacije. Mlada generacija mene voli. Moja generacija, ja mislim da me ne voli, zato što oni ne mogu da veruju, eto, ja sedim u MoMi, ništa ne radim, a toliko sam poznata. Kako to sve izgleda? I vrlo je teško objasniti šta je performans.

I sada, poruka Predsednika i njegove reči zašto mi dodeljuje tu medalju, stvarno su me dodirnule, emocionalno, zato što nisam to nikada očekivala da će se desiti dok sam još živa - tvrdi naša poznata umetnica.

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić takođe je izrazio svoje veliko zadovoljstvo sinoćnim događajem.

- Kao da smo na krovu sveta sa Srbijom, ovde, večeras u Njujorku. Naša reklama na Tajms skveru, Marina Abramović, svetski broj jedan u kreativnoj industriji na našem prijemu, sve vam to govori da naporan rad i trud koji se godinama ulaže da se stvari u Srbiji promene počinje da se reflektuje i na našu poziciju u Sjedinjenim Državama - naglašava Marko Đurić, ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema rečima ambasadora Đurića, ovo neće biti poslednji skup posvećen obeležavanju 140. godišnjice diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Država i Srbije.

Tokom meseca novembra u pojedinim gradovima Amerike gde srpska zajednica ima veliki broj svojih članova biće održane prigodne svečanosti, a završna svečanost se očekuje početkom decembra u Vašingtonu, gde se kao gosti najavljuju i predstavnici američke administracije, kao i predstavnici američkog Kongresa i Senata.

(RTS)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili