NAJSTARIJI DUHOVNI HOR RUSIJE U HRAMU SVETOG SAVE: Moskovski sinodalni hor nastupiće sutra u oviru "Dana duhovne kulture Rusije u Srbiji"

D.B.M.

27. 10. 2021. u 17:51

U NASTAVKU manifestacije "Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji" pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Ruske Federacije i uz podršku Ruskog doma u Beogradu, ljubitelji horske muzike uživaće u pojanju Moskovskog sinodalnog hora - najstarijeg duhovnog hora Rusije sutra u Hramu svetog Save.

НАЈСТАРИЈИ ДУХОВНИ ХОР РУСИЈЕ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ: Московски синодални хор наступиће сутра у овиру Дана духовне културе Русије у Србији

FOTO: Promo

Moskovski sinodalni hor ove godine slavi 300 godina postojanja. Osnovan je 1721. godine ukazom Petra Velikog. Ukidanjem ruske Patrijaršije 1700. godine i osnovanjem Svetog sinoda, hor crkvenih pojaca pri Uspenskoj sabornoj crkvi Moskovskog Kremlja preimenovan je u Sinodalni. Repertoar hora su tada činila isključivo dela duhovne muzike. Na prelazu iz 19. u 20. vek, on postaje bogatiji uvođenjem svetovne muzike i aranžmana ruskih narodnih pesama.

Mnogi ruski kompozitori su namenski pisali za Sinodalni hor. U njegovim aktivnostima učestvovao je i Petar Iljič Čajkovski. Danas je to mešoviti hor koji broji 80 članova. Moskovski sinodalni hor je čest gost prestižnih koncertnih dvorana u Rusiji i inostranstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)