NADA U SNAGU I POBEDU VERE: U Galeriji Doma kulture u Gračanici večeras će biti otvorena izložba Predraga Dragovića "Preko pepela"

M. A. K.

25. 10. 2021. u 09:35

IZLOŽBA pod naslovom "Preko pepela", predstaviće večeras u Galeriji Doma kulture u Gračanici, šezdeset pet slika i šest skulptura beogradskog umetnika Predraga Dragovića. Reč je o delima nastajalim tokom trideset godina.

НАДА У СНАГУ И ПОБЕДУ ВЕРЕ: У Галерији Дома културе у Грачаници вечерас ће бити отворена изложба Предрага Драговића Преко пепела

Foto Dom kulture Gračanica

- "Preko pepela" čine prevashodno kosovski motivi - u isto vreme istorijsko-umetnički (hramovi, freskoslikarstvo, epska i teološka duhovnost), ali i širi kontekst - svetosavsko-nemanjićki i njegoševski okviri tradicije - ističe pesnik Dragan Lakićević, čije knjige je često ilustrovao upravo Dragović. - "Pepeo" je materijal pogroma, a kosovskom pogromu, stvarnom i imaginarnom autor posvećuje dominantan niz motiva - vatre i njenih pojavnih oblika. Kao da se slike vraćaju u svoj zavičaj, gde je njihova drama boja analogna drami postojanja.

Na postavci su najviše zastupljena dela iz dve autorove serije radova: "Likovno čitanje Gorskog vijenca" i "Kosovski ciklus" (nastao ispirisan boravkom na likovnoj koloniji u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena). Pišući o Dragovićevom "Kosovskom ciklusu", Nebojša Jevtić primećuje:

- U prvom planu su arhetipovi epskih, lirskih i hrišćanskih opservacija, koje okružuje ekspanzija žestokih kolorističkih nanosa, naglašavajući burne procese, nevolje, nesreće i stradanja. Pred nama su široke površine na kojima umetnik stvara uzavrelu atmosferu užasa, patnji i straha i iz koje izranjaju vatra, garež, delovi srušenih i spaljenih svetinja. Nasuprot njima su senzibilno formulisane strukture nade. Nade u pobedu života, ljubavi i vere - zaključuje urednik Galerije Doma kulture u Gračanici.

ILUSTROVAO I "BOŽURE"

OVO nije prvi susret Dragovića i kosovske likovne publike: imao je samostalnu izložbu 1996. u Pokrajinskom kulturnom centru u Prištini, a "Likovno čitanje Gorskog vijenca" prvi put je predstavio 2013. u Galeriji Doma kulture Gračanica. Pre rata sarađivao je sa izdavačkom kućom "Jedinstvo", za koju je ilustrovao knjigu za decu "Božuri".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista