BANKET SREĆE I DOBRIH NAMERA: Nikola Žigon na Senjaku sinoć predstavio izložbu "Osmeh se vratio u grad"

M. KRALj

22. 10. 2021. u 11:45

SLIKAR Nikola Žigon, posle višegodišnje pauze tokom koje je živeo i stvarao u inostranstvu, sinoć se, izložbom radova, pod imenom "Osmeh se vratio u grad", vratio na mapu beogradskih kulturnih i umetničkih zbivanja.

БАНКЕТ СРЕЋЕ И ДОБРИХ НАМЕРА: Никола Жигон на Сењаку синоћ представио изложбу Осмех се вратио у град

"Pupak sveta - Rtanj", Foto Privatna arhiva

Predstavio je svoja najnovija dela započeta u Minhenu, a završena u ateljeu, u kući na Senjaku. Tu su i izložena, u Kući umetnosti "Žigon", ovom privatnom prostoru, koju su za javnost prethodno otvorili nedavnom postavkom dela njegove životne saputnice, vizuelne umetnice Jalene Kršić.

Tema ciklusa je, kako je uoči sinoćnog otvaranja otkrio "Novostima", potpuno lična. Reč je o skupu intimnih razmišljanja, koja se ni na koji način ne dodiruju sa situacijom u kojoj se svi nalazimo. Delima, među kojima je dvadesetak akrila na platnu, svih dimenzija, od gotovo minijaturnih do ogromnih formata, posetioce uvodi u sopstveni svet i pred njih postavlja svojevrsno ogledalo duše.

- Slike na ovoj izložbi, nastale su kao rezultat moje duboke spoznaje, univerzalne, sveprožimajuće energije, životne sile - objašnjava umetnik.

AUTOR Nikola Žigon, Foto N. Kršić

- Mnogo tekstova napisano je o likovnosti, poetici, istraživanjima, u mojim delima od strane likovnih kritičara, istoričara umetnosti, kolega umetnika, pisaca. Veoma sam zahvalan svima.

Ovom izložbom, odlučio je da se obrati lično, da u ovom sadašnjem trenutku, dok se gledalac nalazi ispred njegove slike, da u njoj pronađe dušu, oseti životnu silu u svom krvotoku i da joj se prepusti:

- Ta životna sila, nosi inteligenciju svega što živi, šifru svega što se rađa i razvija, nosi sklad i harmoniju - nastavlja sagovornik.

"Puls jedne radosti", Foto Privatna arhiva

- Ona je ta koja obnavlja, ona pobeđuje uvek i zasvagda. Svest da je to istina, izmamljuje osmeh, otvara srce i daruje radost svakom biću ove planete. U ovim slikama, ne ukazujem, ne provociram, ne postavljam pitanja ni o jednoj društvenoj pojavi, sistemu, nijednom arhetipu, ni o kakvoj okolnosti.

Osim optimizma u imenu cele izložbe - "Osmeh se vratio u grad", i pojedinačna dela u svojim nazivima nose isto raspoloženje - "Ulica dobrih namera", "Banket sreće", "Dozvola za lep dan"...

- Ovaj put, ne dajem prostor intelektualizmu, jer je moja namera da širom otvorim informaciono polje svesti o toj energiji, a znam, bili je svesni ili ne, da ona dejstvuje i nadilazi sve destrukcije - zaključuje umetnik, dodajući da budućem posmatraču njegovih slika nudi i podsećanje na lagano ljuljuškanje u miru i spokoju, na treptaje radosti, ali se raduje i da vidi njihove osmehe.

Umetnička porodica

ROĐEN u Ljubljani 1958. Nikola Žigon potiče iz umetničke porodice - otac Stevo bio je glumac i reditelj, majka Jelena glumica, a istu profesiju odabrala je i njegova mlađa sestra Ivana. Diplomirao je slikarstvo na FLU u Beogradu, u klasi Mome Antonovića.

Bavio se crtežom (smatra ga najvažnijom likovnom disciplinom), video-artom, instalacijom, a u novom milenijumu posebno se posvetio slikarstvu. Bio je direktor Galerije "Progres", izlagao je u Parizu, Beogradu, Minhenu, Tivtu, Nišu. Više od 300 radova Nikole Žigona nalazi se u privatnim kolekcijama, širom Evrope i Amerike, a dela mu se nalaze i u stalnoj postavci muzeja Wruthu u Minhenu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)