"NEČISTA KRV" NA OTVARANJU: Najavljen program 41. Borinih pozorišnih dana u Vranju

J. STOJKOVIĆ

13. 10. 2021. u 11:48

PREDSTAVA "Nečista krv" beogradskog Narodnog pozorišta, 22. oktobra u Vranju otvoriće 41. "Borine pozorišne dane".

НЕЧИСТА КРВ НА ОТВАРАЊУ: Најављен програм 41. Бориних позоришних дана у Врању

Foto Narodno pozorište

Do kraja manifestacije publici će se predstaviti i ansambli novosadskog, bijeljinskog, novopazarskog i Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici, kao i još dva beogradska teatra. Početak svih predstava planiran je za 20 sati. Festival od ove godine dobija i takmičarski karakter.

"Od Sofke do Nejre" slogan je pod kojim će se teatri takmičiti za neku od nagrada žirija koji će ove godine oceniti najbolju predstavu, dramaturgiju, dramatizaciju, adaptaciju, mušku i žensku ulogu, ili za nagradu publike koja će nositi ime utemeljivača festivala Radoslava Radivojevića.

Pored "Narodne drame", ljubitelji pozorišne umetnosti biće u prilici da pogledaju jedan od retko izvođenih komada Branislava Nušića, porodičnu dramu "Pučina" u izvođenju ekipe Jugoslovenskog dramskog pozorišta i režiji Egona Savina, koja je na repertoaru drugog dana festivala.

Narednog dana će se publici u Vranju predstaviti Novosadsko pozorište tročasovnom izvedbom "Ane Karenjine", po motivima Tolstojeve knjige, a u režiji Dejana Projkovskog.

U ponedeljak, 25. oktobra na repertoaru će se naći predstava Gradskog pozorišta "Semberija" iz Bijeljine "Ivanovo samoubistvo", rađena po motivima Čehova, režisera Davida Alića.

Pozorišnim komadom "64" predstaviće se glumci beogradskog Ateljea 212 u utorak, 26. oktobra. Režiju te drame potpisuje Alisa Stojanović.

Predstava "Ako dugo gledaš u ponor" Regionalnog pozorišta Novi Pazar, rađena prema istoimenom romanu Enesa Halilovića, autora i reditelja Zlatka Pakovića, biće izvedena pretposlednjeg dana manifestacije, a na zatvaranju, 28. oktobra, će u čast nagrađenih nastupiti ansambl Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici predstavom "Placebo", po tekstu Aleksandra Jugovića, u režiji Isidore Goncić.

Ekipa vranjskog pozorišta je krajem avgusta počela sa probama nove predstave "Okamenjeno more", a u planu je da ona bude izvedena pred početak Borinih dana, 21. oktobra na Dan pozorišta i smrti pisca Borisava Stankovića po kome vranjski teatar nosi ime.

Vranjski teatar ove godine obeležava i 125 godina od izvođenja prve predstave. Bio je to NJegošev "Gorski vijenac" u režiji Radoja Domanovića koji je tada bio profesor Gimnazije u Vranju.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)