TRAJNI SJAJ HOLI GOLAJTLI: Šest decenija legendarnog filma Blejka Edvardsa "Doručak kod Tifanija"

Ana Popadić

12. 10. 2021. u 13:11

MALA crna haljina. Biseri. Ogromne tamne naočare. Apsurdno dugačka muštikla. Njujorški "Tifani". Holi Golajtli. Svaka od ovih asocijacija dovoljna je da reši zagonetku - "Doručak kod Tifanija".

ТРАЈНИ СЈАЈ ХОЛИ ГОЛАЈТЛИ: Шест деценија легендарног филма Блејка Едвардса Доручак код Тифанија

Foto IMDb/promo

Legendarni film Blejka Edvardsa iz 1961. godine, sa neprevaziđenom Odri Hepbern u glavnoj ulozi, 5. oktobra proslavio je 60. rođendan, a da njegov sjaj nije nimalo potamneo. Holi, pripadnica njujorškog visokog društva, započinje dan šoljicom kafe i kroasanom ispred izloga luksuznog "Tifanija", maštajući o blagu koje se krije unutra. Stan joj je u neredu, leže kasno, ustaje još kasnije. Uživa u životu izbegavajući brige, njen ekstravagantni stil finansiraju brojni ljubavnici, dok ona traži konačno rešenje - bogatog muža. Holin muški pandan, mladi komšija i neostvareni pisac Pol Varžak (u tumačenju Džordža Peparda) vodi sličan život, a u iščekivanju da neko objavi njegova dela svoje društvo iznajmljuje starijim damama.

- Film je konfekcija - čist šećer i začini - kazao je svojevremeno Truman Kapote, autor originalnog, istoimenog romana, razočaran njegovom adaptacijom.

"Doručak kod Tifanija" je, smatrao je Kapote, upozoravajuća priča o tome šta čeka mlade dame koje izaberu život poput Holinog, a umesto toga pretvorila se u "seksi limunadu". Autoru romana ništa se u Edvardsovom filmu nije dopalo, a ponajmanje glavna glumica Odri Hepbern.

Kapote je "Doručak..." pisao imajući na umu Merilin Monro, ali je slavna holivudska diva bila na vrhuncu svog neodgovornog ponašanja i na crnoj listi "Paramaunta", koji je umesto nje izabrao Odri. Za "Doručak kod Tifanija" Hepbernova, u to vreme već vlasnica jednog Oskara, dobila je honorar od 750.000 dolara, što ju je, uz Elizabet Tejlor, učinilo najplaćenijom glumicom u to vreme. Kao velika zvezda, Odri je uslovila i izbor reditelja jer nije htela da igra u filmu "nepoznatog Džona Frankenhajmera" (koji će potom osvojiti svet sa "Mandžurijskim kandidatom"), pa je angažovan Blejk Edvards. Umesto Stiva Mekvina, koji je odbio ulogu Pola Varžaka, izabran je Pepard.

Iako ništa nije bilo kako je planirano, šest decenija kasnije, publika je rekla svoje - "Doručak kod Tifanija" je remek-delo sedme umetnosti, a Holi Golajtli jedna od najpoznatijih filmskih ikona.

Foto IMDb/promo

Kapote je, ipak, delimično bio u pravu, jer je prva asocijacija na film i danas neprevaziđeni modni stil Holi Golajtli, a tek onda, možda, njeni problematični životni izbori.

- Kada mislimo o Holi mi zapravo mislimo na Odri Hepbern koja jedina može da jezdi ulicama u "Živanšijevoj" maloj crnoj haljini, biserima i "Barberijevom" mantilu i od njih napravi modne klasike - zapisala je svojevremeno urednica "Voga".

Nominovan za pet Oskara, "Doručak kod Tifanija" osvojio je dva "zlata" - za muziku i najbolju originalnu pesmu Moon River, ali je Odri, koja je potpuno bacila u senku svog partnera Džordža Peparda, ostala bez svoje druge statuete. Umesto Oskara, Hepbernina Holi je dobila nešto bolje - milione imitatora i večno pamćenje.

Foto IMDb/promo

Mala crna haljina

ČUVENA "mala crna haljina" koju je Odri Hepbern nosila u "Doručku kod Tifanija" prodata je za 807.000 dolara na aukciji, što je drugi najskuplji filmski suvenir, posle statuete Oskar za "Prohujalo sa vihorom" prodate za milion i po dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna