VAKCINA-ULAZNICA? Do kraja nedelje odluka o održavanju Međunarodnog beogradskog sajma knjiga

V.N.

29. 09. 2021. u 10:23

DA li će 65. Međunarodni beogradski sajam knjiga biti održan u tradicionalnom terminu od 24. do 30. oktobra, kako je dogovoreno sredinom jula, saznaćemo nakon sednice Kriznog štaba, najavljene za ovu nedelju.

ВАКЦИНА-УЛАЗНИЦА? До краја недеље одлука о одржавању Међународног београдског сајма књига

GUŽVA Sa jedne od ranijih svetkovina knjige, Foto Z. Jovanović

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, pre nekoliko dana održan je sastanak Odbora Sajma knjiga, u kojem su odnedavno i predstavnici četiri udruženja izdavača. Sa ovog sastanka Kriznom štabu upućeno je pismo u kojem je detaljno planiran rad i funkcionisanje Sajma knjiga, uz poštovanje svih epidemioloških mera i vodeći računa o bezbednosti i izlagača i posetilaca. Trajanje Sajma je ove godine produženo na deset dana, a shodno epidemiološkim okolnostima planiran je i manji broj posetilaca. Jedan od predloga, kako saznajemo, jeste da onaj ko se vakciniše na Sajmu dobije besplatan ulaz na najveću književnu smotru.

Za 65. Sajam knjiga prijavilo se oko 300 izlagača, 50 manje nego u 2019. godini što je uticalo na raspored štandova u Hali 4, u kojoj je iznajmljeno 700 kvadratnih metara prostora manje. Književni programi i tribine, uobičajeni u vreme Sajma, prema ranijim planovima već su prepolovljeni, zemlje počasnog gosta (bila je predviđena Rumunija) neće biti, a biće i znatno smanjen broj izdavača iz inostranstva.

Gradska uprava je ranije izdavačima ponudila da Grad subvencioniše deo zakupa štandova imajući u vidu tešku situaciju u kojoj su se našli usled pandemije kovida 19.

I na ranijim sastancima raspravljalo se o svim važnim elementima rada i održavanja Sajma knjiga u vanrednim uslovima: o obezbeđivanju poštovanja epidemioloških mera, o maksimalnom broju posetilaca, ali i o pragovima finansijskih (ne)isplativosti izdavača bez obzira na delimičnu pomoć Grada. Zbog ovog poslednjeg, odnosno, procenjene neisplatovosti, neki izdavači su već odustali od učešća na ovogodišnjem sajmu.

Izdavači, ali i publika s nestrpljenjem očekuju odluku Kriznog štaba. Ukoliko Sajma bude, biće to svakako neuobičajeno izdanje, u suprotnom, ovo bi bila druga godina bez čuvene smotre pisane reči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni