SAJMU KNJIGA ZASAD PRETI SAMO – KOVID: I dalje neizvesna sudbina održavanja naše najveće kulturne manifestacije

D. Bogutović

13. 09. 2021. u 13:21

ORGANIZATORI su potpuno spremni, velika većina izdavačkih kuća kao zapete puške pripremaju štampanje predviđenih knjiga, čitaoci su sve nestrpljiviji, ali će o Sajmu knjiga, kao i prošle godine, konačnu reč dati - kovid.

САЈМУ КЊИГА ЗАСАД ПРЕТИ САМО – КОВИД: И даље неизвесна судбина одржавања наше највеће културне манифестације

Foto A. Stanković

Na nedavnoj sednici Odbora Sajma, kome su prvi put, kao novoizabrani članovi prisustvovali predstavnici četiri udruženja izdavača, zaključeno je da se svi planovi prave kao da će manifestacije biti u uobičajenom terminu, u poslednjoj nedelji oktobra, ali da se ima u vidu i pogoršana epidemiološka situacija. Za Sajam se prijavilo oko 300 izlagača, 50 manje nego u 2019. što je uticalo na raspored štandova u Hali 4, u kojoj je iznajmljeno 700 kvadratnih metara prostora manje. Književni programi, uobičajeni u vreme Sajma, prepolovljeni su, zemlje počasnog gosta (bila je predviđena Rumunija) neće biti, a biće i znatno manji broj izdavača iz inostranstva.

Foto Tanjug

Vladislav Bajac

- Razmatrani su, ugrubo, svi važni elementi same logistike u vanrednim uslovima: epidemioloških mera, brojeva posetilaca, prodaje ulaznica preduzeća Sajam knjiga i održivosti tih cifara, pragova finansijskih (ne)isplativosti izdavača bez obzira na učešća Grada (potvrđena delimična pomoć izdavačima u delu plaćanja izlagačkog prostora) - kaže, za "Novosti", Vladislav Bajac, predstavnik UPIS-a u Odboru Sajma. - U zbiru, najvažnija bi bila procena rizika po zdravlje posetilaca, ali i učesnika i njihovih zaposlenih. Potvrđeno je da se sva pitanja detaljnije razmatraju tek posle 1. oktobra - datuma koji je ranije dogovoren između Grada, Sajma i predsednika izdavačkih udruženja - kada se, uz praćenje epidemije, čuju odluke Kriznog štaba i drugih relevantnih tela, kao i samih izdavačkih udruženja. Tada bi trebalo i da se zna hoće li ovogodišnjeg Beogradskog sajma knjiga uopšte biti.

Objašnjavajući zašto je "Arhipelag" još u avgustu odlučio da se ne prijavi za Sajam, Gojko Božović, glavni urednik i direktor ove kuće, za "Novosti, kaže:

Foto A. Stanković

- U okolnostima pandemije nije realno održavanje Sajma, pogotovu ne u obliku za koji znamo i po dosadašnjem modelu po kome počiva, na zakupu prostora koji plaćaju izdavači. U vreme pandemije taj model nije moguć: velika poseta u vreme pandemije je epidemiološki rizična za sve, dok je mala poseta ekonomski rizična za učesnike. U kriznim situacijama treba posebno biti realan i odgovoran. To su razlozi zbog kojih sam smatrao da "Arhipelag" ne treba da se prijavi za Sajam knjiga u vreme pandemije. Ako je trenutno već 6.000 zaraženih dnevno, mislim da bi masovni događaj u zatvorenom prostoru bio i rizičan i neodgovoran - zaključuje Božović.

ORDEN KRALjEVINE NORVEŠKE

U REZIDENCIJI norveškog ambasadora Vladislavu Bajcu, piscu i izdavaču, uručen je Orden za zasluge u rangu zapovednika Kraljevine Norveške, odlikovanje norveškog kralja Haralda Petog za razvoj kulturnih odnosa dveju zemalja. Orden i Povelju su mu uručili ambasador Jorn Eugen Jelstad i supruga Trine Ditlevsen.

Bajac je kao osnivač izdavačke kuće "Geopoetika" više od četvrt veka zdušno radio na pionirskom otkrivanju desetina norveških autora (Justejna Gordera, Erlenda Lua, Pera Petešuna, Lin Ulman, Nine Like i drugih), a kao književnik učestvovao u razvoju saradnje norveškog i srpskog PEN-a, navodi se u obrazloženju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Poslat dopis svim školama, tiče se godišnjice masakra u OŠ Vladislav Ribnikar