SLIKE I CRTEŽI IZ KOLEKCIJE BIRO: Izložba 90 radova 47 autora otvorena u Modernoj galeriji Valjevo

B. PUZOVIĆ

27. 09. 2021. u 17:10

IZLOŽBA "Iz kolekcije porodice Biro: slike i crteži", koja obuhvata dela savremene srpske umetnosti druge polovine 20. i prvih decenija 21. veka, otvorena je u Modernoj galeriji u Valjevu.

СЛИКЕ И ЦРТЕЖИ ИЗ КОЛЕКЦИЈЕ БИРО: Изложба 90 радова 47 аутора отворена у Модерној галерији Ваљево

Foto B. Puzović

Izloženo je više od 90 radova 47 autora, nastalih od 1965. do 2020. godine, čiji je zajednički imenitelj pojam figuracija.

Zbirka porodice Biro profilisana je umetničkim delima koja počivaju na konceptima koje teoretičari i likovni kritičari opisuju terminima fantistični realizam, ili fantastično. Te odrednice, kolekciju su učinile bliskom izlagačkom programu Moderne galerije Valjevo.

- Kolekcija Biroa afirmiše i podseća na ono što je govorio Šejka, da slika mora biti predmet dragocen kako za onog ko je slika, tako i za onog ko je posmatra - rekao je na otvaranju izložbe likovni kritičar Dragan Jovanović Danilov. - Zvonimir Biro je kolekciji utisnuo pečat svoje ličnosti, neke svoje kolekcionarske osetljivosti i otuda njegove slike imaju puno da kažu našim srcima. U ovoj zbirci nalaze se izuzetna dela savremene umetnosti, najveću vrednost ove kolekcije vidim u njenoj raznovrsnosti i privrženosti fantastičnom.

Izložena su dela umetnika među kojima su Ljuba Popović, Vladimir Veličković, Miloš Šobajić, Milovan Vidak, Siniša Vuković, Milić Stanković, Olja Ivanjicki, Branko Miljuš, Željko Đurović, Mihailo Đoković Tikalo, Ljubodrag Janković Jale, Kosta Bunuševac, Vasa Dolovački, Vladimir Dunjić, Milan Tucović...

- Tu kolekciju činila su tokom nabavke dela isključivo živih slikara figuracije, koja je uz konsultacije odabrao osnivač zbirke Zvonimir Biro - ističe Dejan Đorić u uvodu kataloga izložbe. - Karakter zbirke je muzejski, jer poseduje neka od najboljih, a često i najbolja dela naših slikara na razmeđi dva veka. Opšti ton zbirke je svečan i odaje veliko poštovanje vlasnika prema umetnosti.

KOLEKCIONARI

ZVONIMIR Biro rođen je 1952. godine u Zemunu, a kolekcionarstvom se decenijama bavi sa suprugom Dobrilom. Ljubav prema umetničkim slikama nosi iz mladosti. Završio je Grafičku školu "Milić Rakić" na Novom Beogradu, stručno znanje stekao radeći u grafičkim i firmama za proizvodnju papira u Zapadnoj Nemačkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna