ZAVRŠEN MEđUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DECU: Najbolja predstava "Uspavana lepotica" DRAK Teatra iz češkog grada Hradec Kralove

D. B. M.

25. 09. 2021. u 16:17

SVEČANOM ceremonijom zatvaranja i proglašenjem dobitnika nagrada u Dečjem pozorištu Subotica, zatvoren je 28. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica.

ЗАВРШЕН МЕђУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ: Најбоља представа Успавана лепотица ДРАК Театра из чешког града Храдец Кралове

Dejan Vuković

Žiri u sastavu Jovan Caran (predsednik), Ljudmila Konstantinova Hense i Sandrin Gratalup, Gran Pri Festivala za najbolju predstavu u celini dodelio je predstavi "Uspavana lepotica" DRAK Teatra iz češkog grada Hradec Kralove. Ova produkcija čuvene bajke nadovezuje se na psihoanalitičko tumačenje američkog psihologa Bruna Bettelheima, koji priču o "Uspavanoj lepotici" identifikuje kao parabolu inicijacije i ženskog odrastanja. Uočava simboliku krvi, odnosno crvene boje, motiv visoke kule sa spiralnim stepeništem i druge psihoanalitičke teme. Predstava posebnu pažnju posvećuje tim motivima, pa je izvođenje privlačno i odrasloj publici, ali je razumljiva i najmlađim gledaocima."Uspavana lepotica" izvedena je poslednjeg festivalskog dana na Sceni "Jadran" Narodnog pozorišta.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Jakubu Maksimovu, za režiju predstave "Bambi" u izvođenju Pozorišta za decu Kragujevac. Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Svili Veličkovoj za scenografiju predstave "Oz" u izvođenju Lutkarskog pozorišta Vaškakaš iz Đera u Mađarskoj.
Lazar Novkov dobitnik je nagrada za najbolju originalnu muziku u predstavi "Bambi", u izvođenju Pozorišta za decu Kragujevac.
Nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka dodeljeno je Mladenu Bolfeku za kreaciju lutaka u predstavi "Na tragu" u izvođenju Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac iz Hrvatske.
Pet ravnopravnih nagrada za glumačko/animatorsko majstorstvo dodeljeni su: Sigiju Heroldu za ulogu crvenog kralja u predstavi "Tri kralja" u izvođenju nemačkog Pozorišta Gruene Sosse iz Frankfurta; Milošu Milovanoviću za ulogu Bambija u predstavi "Bambi" u izvođenju Pozorišta za decu Kragujevac; Rozliji Gergely za ulogu Dorke u predstavi "Oz" u izvođenju Lutkarskog pozorišta Vaškakaš iz Đera u Mađarskoj; Janu Popelu za ulogu zle vile u predstavi "Uspavana lepotica" u izvođenju DRAK Teatra iz Hradec Kralova u Češkoj; Roni Level Marsland za ulogu Gulija u predstavi "Guli" u izvođenju izraelskog Galilejskog multikulturnog pozorišta.
Specijalna nagrada za originalnost i fantaziju dodeljena je predstavi "Aero" u izvođenju pozorišta Odivo iz Slovačke.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja