U NARODNOM MUZEJU POTPISAN VAŽAN SPORAZUM: Miroslavljevo jevanđelje biće digitalizovano

G. N.

21. 07. 2021. u 15:41

U NARODNOM muzeju danas je potpisan Sporazum o digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja. To će označiti kraj prve faze digitalizacije, i omogućiće javnosti, a naročito stručnoj, da proučavaju ovaj istorijski dokument.

У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ ПОТПИСАН ВАЖАН СПОРАЗУМ: Мирослављево јеванђеље биће дигитализовано

Foto: Narodni muzej Beograd

Kako je istakla potpredsednica Vlade i ministarka za kulturu i informisanje Maja Gojković, proces digitalizacije veoma je važan u 21. veku. Miroslavljevo jevanđelje na ovaj način biće zaštićeno i dostupnije javnosti nego do sada.

- Ministarstvo se obavezalo i da napravi dokumentarni film o istoriji ovog dokumenta, u kom će biti prikazan ceo proces digitalizacije - najavila je ministarka Gojković.

Druga faza podrazumevaće fototipsko izdanje, koje će podrazumevati raskoričavanje Miroslavljevog jevanđelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović