FILMOVI KOJI PRIKAZUJU ŽIVOT: Na Letnjoj pozornici na Paliću večeras 28. izdanje Festivala evropskih ostvarenja

J. LEMAJIĆ

17. 07. 2021. u 14:23

NA Letnjoj pozornici na Paliću večeras počinje 28. izdanje Festivala evropskog filma. Tokom naredne nedelje ljubitelji sedme umetnosti sa Starog kontinenta imaće priliku da uživaju u bogatom filmskom programu, kao i u brojnim pratećim programima.

ФИЛМОВИ КОЈИ ПРИКАЗУЈУ ЖИВОТ: На Летњој позорници на Палићу вечерас 28. издање Фестивала европских остварења

Foto Palićki festival

Iako se i ove godine održava pod otežanim okolnostima, koje su posledica pandemije, festival će ugostiti više od 150 gostiju iz cele Evrope.

- Ako organizujući ovakav festival ne pravite nešto što će u budućnosti postati standard, onda ste u velikom problemu - ističe direktor festivala Radoslav Zelenović.

- Imamo tri filma koja dolaze direktno sa Kanskog festivala i koje je videla samo stručna javnost, a sada će prvi put biti prikazani pred publikom. Tu je i premijera "Nečista krv - greh predaka" Milutina Petrovića.

Sve je to, dodaje Zelenović, zbog toga da se koliko god je moguće stekne utisak šta je vokacija filmskih autora.

- Želimo da pokažemo gde se evropska kinematografija trenutno nalazi. Kažu film je težak, ali nije težak film nego život. Film samo to prikazuje - jasan je Zelenović.

"Francuska", Foto Palićki festival

Glavni takmičarski program Festivala evropskog filma Palić otvoriće film "Dnevnik iz Gvantanama" reditelja Kevina Mekdonalda, sa dvostrukom oskarovkom Džodi Foster. U konkurenciji za Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju, kao i za Specijalnu nagradu žirija biće i "Nečista krv - greh predaka" reditelja Milutina Petrovića, "Plavi vijet" Zrinka Ogresta, "Francuska" Bruna Duomonta, "Najgora osoba na svetu" Joakima Triera, "Prirodna svetlost" Deneša Nađa, "Čuvar brata svojega" Ferita Karahana, "Grip Petrovljevih" Kirila Srebrenikova, "Kopilot" Ane Zahre Berašed, "Ja nikad ne plačem" Piotra Domalevskog i "Vojvoda" reditelja Mišela Rodžera.

"Nečista krv - greh predaka", Foto Palićki festival

Dobitnici ovogodišnjih nagrada "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji su glumac Aleksandar Berček u kategoriji domaćih stvaralaca i reditelj Kristijan Pecold u kategoriji inostranih stvaralaca. Slovenačka glumica Milena Zupančič prva je laureatkinja počasne nagrade "Lifka" za doprinos regionalnoj kinematografiji, a dobitnica nagrade "Andergraund spirit" je rumunska producentkinja Ada Solomon.

- Ugostićemo sva četiri laureata i veoma smo ponosni zbog toga - kaže Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, producenta festivala.

- Iako imamo budžet kao prošle godine, nismo želeli da propustimo priliku i da napravimo dobar festival, koji će biti u rangu sa onim 2019. godine koji je bio među najboljima. Da smo imali novca mogli smo da dovedemo goste iz gotovo svih filmova, toliko je, uprkos i dalje otežanim uslovima za putovanje, bilo interesovanje za naš festival.

"Dnevnik iz Gvantanama", Foto Palićki festival

ČLANOVI ŽIRIJA

O NAGRADAMA u glavnom takmičarskom programu odlučivaće žiri u čijem su sastavu: Klaus Eder iz Nemačke, glumica Minja Peković, reditelj Jovan Arsenić, reditelj Kristos Nikou iz Grčke i rediteljka Daria Onušenko iz Ukrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a