NAGRADA SA IMENOM LEGENDE: Godišnjica smrti Darinke Matić Marović

M. A. K.

16. 07. 2021. u 08:21

NA godišnjicu odlaska Darinke Matić Marović (6. februar 1937 - 15. jul 2020), koja je pola veka svojom harizmom i znanjem obasjavala domaće i svetske pozornice i postavljala visoke umetničke i pedagoške standarde ustanovljena je nagrada sa njenim imenom.

НАГРАДА СА ИМЕНОМ ЛЕГЕНДЕ: Годишњица смрти Даринке Матић Маровић

Foto Privatna arhiva

U gradu u kome je dirigent, profesor i dekan beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti, napravila prve umetničke korake, na festivalu "Kotor Art - Don Brankovi dani muzike", gde će biti dodeljivano bijenalno, priznanje je uručeno Dragani V. Jovanović, takođe profesorki FMU, koja je Darinku nasledila i kao dirigent hora Collegium Musicum.

- Čast mi je da mi je Darinka Matić Marović bila profesor, mentor, prijatelj i zapravo - mnogo više od toga. Dara je bila osoba sa kojom sam proživela život koji je postao - jedan veliki događaj - rekla je Jovanovićeva, koja je uz profesorku provela četvrt veka.

- Kada mislim o Dari, mislim na tu njenu izvanrednu energiju, posvećenost, snagu kojima je uspela da načini fantastične iskorake u umetničkoj i društvenoj sredini ovog regiona.

Darinka Matić Marović, Foto M. Anđela

Uz FMU i Collegium Musicum, svoje najveće domete Darinka Matić Marović imala je sa horom "Obilić", sa kojim je održala na desetine hiljada koncerata širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna