SKUĆIO SE U DUŠI SVOG NARODA: U Šapcu predstavljena knjiga protođakona LJubomira Rankovića "Evo čoveka" o Patrijarhu Pavlu

V.Mitrić

13. 07. 2021. u 21:58

PRVO predstavljanje knjige "Evo čoveka", o patrijarhu srpskom Pavlu, iz pera protođakona dr Ljubomira Rankovića, kako je rekla Jelena Jovović, direktorka izdavačke delatnosti Kompanije "Novosti", održano je na najprirodnijem mestu, tamo gde je i nastajala.

СКУЋИО СЕ У ДУШИ СВОГ НАРОДА: У Шапцу представљена књига протођакона Љубомира Ранковића Ево човека о Патријарху Павлу

Foto Arhiva

Ta "adresa" je izdavačka kuća "Glas Crkve", Eparhije šabačke SPC, koja je, sa Kompanijom "Novosti", izdavač dela koje je izvorno svedočanstvo o omiljenom poglavaru Srpske pravoslavne crkve. Kao i za knjigu, i za ovu promociju, koju je nazvao "divnom kulturnom radošću", blagoslov je dao naš najstariji arhijerej, episkop šabački Lavrentije (Trifunović) i sam poznat kao plodan pisac.

- Za nama je delom i ova 2021, a naročito teška prošla godina, pri čijem je kraju objavljena ova izuzetna knjiga - kaže Jovovićeva. - Nije bilo promocija i činilo se da će knjige teško izgubiti bitku sa antibioticma, maskama i vitamnima. Sve se promenilo u našim uznemirenim životima, ali, srećom, i knjige su bile lek. Lečile su nas od svega.

Jovovićeva je rekla da je "vrlo ponosna što je Kompanija 'Novosti' sa znamenitom izdavačkom kućom 'Glas Crkve' izdavač ove izuzetne knjige o najvoljenijem srpskom patrijarhu Pavlu":

- Još je dragocenije što je njen autor vrsni intelektualac, duhovnik, filozof i erudita, protođakon drLjubomir Ranković. Kao đakon tadašnjeg episkopa šabačko-valjevskog Jovana Velimirovića bliže je upoznao vladiku raško-prizrenskog Pavla, dok su obojica boravila u manastiru Blagoveštenje u Ovčaru. Ova knjiga, bogata raznim lepotama, od stila i dara pripovedanja, do bogatstva podataka o velikom životu 44. srpskog verskog poglavara, čita se kao jedinstvena biografija, spomenar, uspomena na patrijarha Pavla, od naroda već u srcu i veri proglašenog za sveca. Prvo i brojem veliko izdanje knjige rasprodato je, već se štampa drugo, i nadamo se da će nas vreme poslužiti da nas ova izuzetna pripovest okuplja u razgovorima i uspomenama na patrijarha koji se više nego iko skućio u duši i srcu svog naroda.

Akademik Matija Bećković, veliki poznavalac i poštovalac Srbima veoma milog prvojerarha, ali i autora knjige "Evo čoveka", istakao je da "pravi život patrijarha srpskog Pavla počinje, posle njegovog odlaska na onaj svet".

- Već je napisano nekoliko knjiga posvećenih njegovom životu i radu - rekao je Bećković.

- Jedna od najautentičnijih je knjiga protođakona dr Ljubomira Rankovića "Evo, čoveka". Ova knjiga je utoliko vrednija, ako se zna da su njen junak i autor proveli mnoge godine zajedno i pre nego što je Pavle postao patrijarh i ranije nego što je Ljubomir stasao u đakona. Ova knjiga postala je jedno dragoceno svedočanstvo o ovoj ličnosti, koga su, još za života, proglasili "svecem koji hoda".

Protođakon dr Ljubomir Ranković naglasio je da "kao za većinu pravoslavnih vernika, patrijarh Pavle i za njega predstavlja živog svedoka Božjeg i neprolaznu stvarnost naše vere".

- Sreo sam ga prvi put kao mlad bogoslov, pre više od pola veka, u manastiru Krka kod Knina - seća se Ranković.

- Asketski smiren i svetao, pred mojim očima ukazao se kao živa ikona njegovog imenjaka apostola Pavla, koji je krstario kamenitom Dalmacijom i širio nauk vere Hristove.

Matija Bećković, Foto V. Danilov

Docnije, dugim nizom srećnih okolnosti, imao sam priliku da često budem u njegovoj blizini, da razgovaram, pitam, polemišem o najdubljim pitanjima smisla i Božjeg promisla o svetu i čoveku, sa uvek pribranom svešću da razgovaram sa živim svecem.Pamtio sam svaku reč, svaki gest čoveka Božjeg i sve brižljivo "slagao u srcu svome" kao najdragocenije blago.

Jelena Jovović, Foto N. Skenderija

Povodom 10-godišnjice upokojenja, priča autor knjige, govorio je na svečanoj akademiji u porti manastira Rakovica nad njegovim svetim moštima. Narod je, seća se, "kuljao, na hiljade i hiljade, mirno, molitveno, svetlo i spokojno".

- Samo se čuo šapat i uzdah... Dok sam govorio svoja sećanja na velikog oca i pastira, narod je gutao svaku reč. Tada sam odlučio da napišem knjigu dragih uspomena na velikog patrijarha. Naslov "Evo čoveka", sam po sebi se nametnuo. Ceo njegov život bio je lozinka:

Budimo ljudi. To je bio refren svih njegovih reči i beseda, pouka i poruka. A onima koji nisu razumevali izrečeno, svedočio je ćutanjem i svetim životom, šta to znači biti čovek - kazao je Ranković.

NAJDUBLjA EMOCIJA

ZAJEDNO sa Svetim Savom i Svetim vladikom Nikolajem, po Rankovićevim rečima, "sveti patrijarh Pavle je najomiljeniji srpski svetac i najdublja emocija srpskog naroda i ide čas, i već je nastao, kada će njegovo ime ukrasiti kalendar svetih Srpske pravoslavne crkve".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!