DUH IGRE STVORIO AVANGARDU: Reditelj Slobodan Šijan i Miloš Biković o nastavku snimanja filma "Budi bog s nama"

M. Mirković

02. 07. 2021. u 20:14

DVORAC "Fantast" na salašu Dunđerskih kraj Bečeja juče je, pored mnoštva novinara, ugostio neke od najznačajnijih predstavnika srpske avangarde, kojima je tamo upriličen svojevrsni susret kroz vekove.

ДУХ ИГРЕ СТВОРИО АВАНГАРДУ: Редитељ Слободан Шијан и Милош Биковић о наставку снимања филма Буди бог с нама

Foto Promo

Veliki svoj povratnički film o jednom od osnivača zenitizma, legendarnom Bošku Tokinu, nastavio je juče da snima avangardni umetnik i slavni reditelj Slobodan Šijan.

Ostvarenje nosi naziv "Budi Bog s nama", po mitskom Tokinovom izgubljenom delu koje slovi za prvi avangardni film na ovim prostorima. O saradnji sa kultnim rediteljem govorili su, uz Šijanovu koscenaristkinju Biljanu Maksić i producente, i Sloboda Mićalović, Nebojša Dugalić, Milutin Milošević, te Miloš Biković koji se, pored role samog Tokina, prihvatio i uloge koproducenta u ovoj širokoj produkciji koja okuplja osam zemalja.

- Ovo je značajna priča ne samo jer je snima jedan od najvećih, već i jer rehabilituje sećanje na tako važnu ličnost naše istorije 20. veka, a upravo su u istoriji prošlog stoleća najizraženije rupe u sećanju svih nas - rekao je Biković, koji je u priču uveo i svoju kuću, odnosno i ruske producente.

Šijan je otkrio da je jednu svoju knjigu posvetio Tokinu, budući da nažalost nije mogao da mu posveti svoje kultne "Maratonce" jer mu "nisu dali" i objasnio da ovo nije istorijski niti biografski film.

- Ovo je fantazija, sa sasvim slobodnim pristupom nekim elementima života Tokina, koji je bio apsolutni propagator filma kao umetnosti - rekao je Šijan.

- Lično sam najskloniji da poverujem u to da su Dragan Aleksić i Tokin snimili tek delić filma čijeg smo naslova deo pozajmili, i da su potom od toga stvorili mit. Zezali su se, to je sigurno, igrali se, a ako mi uspemo da stvorimo taj duh igre tako pripadajući avangardi, to će značiti da smo uspeli.

Šijanova koscenaristkinja Biljana Maksić "Budi Bog s nama" je opisala kao film kakav bi Boško Tokin voleo da vidi. Ekipa deli osećanje da je snimanje filma koji već postoji, ali još u glavi reditelja, vredno brojnih teškoća i prepreka sa kojima su se susreli zbog diskontinuiteta u snimanju ali i kompleksnosti poduhvata. Sloboda ih je sve i opisala kao "entuzijaste baš poput Tokina i ekipe", a kostimograf Boris Čakširan je i sam priznao da je projekat za njega divan izazov.

Foto Promo

KOPRODUKCIJA SEDAM ZEMALjA

FILM nastaje kao zvanična koprodukcija čak sedam zemalja: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Slovenije, Bugarske i Rumunije. U njemu još igraju Goran Bogdan, Sloboda Mićalović, Nebojša Dugalić, Jovana Stojiljković, Andrija Milošević, Sergej Trifunović, Marko Janketić, Nikola Rakočević, Viktor Savić, Miloš Samolov, Nenad Okanović, Milutin Milošević, Filip Stankovski, Denis Murić, Marko Todorović, Bojan Navojec, Aleksandra Balmazović, Inja Zalta, Anastasija Everal, Ivan Tomić, Mirko Vlahović i mnogi drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)