SEĆANJA IZ ATELJEA MILANA TUCOVIĆA: Dve postavke japanske umetnice Akiko Koga u Tokiju u znaku srpske kulture

M. Kralj

21. 06. 2021. u 13:41

UMETNICA iz Japana Akiko Koga dvema odvojenim izložbama u Tokiju odala je počast našoj zemlji i njenoj kulturi.

СЕЋАЊА ИЗ АТЕЉЕА МИЛАНА ТУЦОВИЋА: Две поставке јапанске уметнице Акико Кога у Токију у знаку српске културе

Foto privatna arhiva

Početkom juna napravila je svojevrsni omaž slikaru Milanu Tucoviću na svojoj samostalnoj izložbi priređenoj početkom juna u prestižnoj galeriji STEPS u tokijskoj Ginzi.

- Na ovoj postavci su fotografije koje je Akiko Koga napravila u beogradskom ateljeu prerano preminulog akademskog slikara i vajara Milana Tucovića (1965-2019), koga je poznavala i pomogla mu da svoje radove izloži u Japanu - kaže, za "Novosti", Dragan Milenković, urednik sajta "Japanorama" i prijatelj umetnice. - Na otvaranju su se okupili mnogobrojni Tucovićevi poštovaoci, a među izloženim fotografijama su i one koje podsećaju na boravak srpskog slikara u Japanu.

Prvi put je Akiko Koga došla u Srbiju 2009, a posle boravka ovde u Tokiju je priredila izložbu. Objavila je i nekoliko obimnih kataloga-knjiga, u kojima je sabrala svoje impresije iz Srbije. Na samostalnoj izložbi umetnice posvećenoj Tucoviću, istaknut je i njen tekst "Čudo Svetog Save". Naime, kada je u martu 2019, posle desetogodišnje pauze, ponovo bila u Beogradu, domaćin Milan Tucović i njegova ćerka Jovana poveli su je u obilazak najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu. U svojim sećanjima, japanska umetnica je zapisala:

- I tako smo krenuli prema vrhu kupole, na visinu od osamdesetak metara. Ali ne stepenicama, nego po skelama, u neosvetljenoj crkvi. Pod nogama su nam se klatile daske prebačene preko metalne konstrukcije. Bilo je to opasno planinarenje, sa velikom razlikom u nivoima. Milan je Jovanu i mene bukvalno vukao, te nekako stigosmo do vrha. Kao što nam je bilo rečeno, pogled na Beograd je veličanstven. Pirka prijatan vetrić. Milan mi stavlja nešto u ruku. Otvaram dlan i vidim mali četvrtasti kamen. Milan mi pokazuje na mozaik. Uzeo je sa poda kamičak dok smo se peli. Kamičak se zlati na mom dlanu, Milan se smeška. Odmah zatim i Jovana mi prilazi i stavlja mi nešto na dlan. Isto objašnjenje, isti osmeh.

MOJ SNIMAK MOG DANA

U TOKIJU je u toku i grupna izložba My Shoots on My Day ("Moj snimak, mog dana"), 18 umetnika iz 10 zemalja, na kojoj svako izlaže samo po jedan rad, pod zadatim naslovom. I na toj postavci, koja će trajati do 26. juna, u Galeriji TEN, takođe u centru Tokija, a na kojoj učestvuje i naša Željka Gavrilović, Akiko Koga je izložila jednu fotografiju napravljenu u Srbiji, portret Dragana Milenkovića, koji je u vreme nastanka snimka bio direktor "Prosvete" i pozvao umetnicu da poseti knjižaru "Geca Kon".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!