HRABROST JE PLATILA GLAVOM: Trejsi Borman, autorka serijala o sudbini kraljice Ane Bolen (Vijasat histori)

NIKOLA DRAŽOVIĆ

19. 06. 2021. u 15:46

ENGLESKI dvor uvek je bio izvor najsočnijih spletki, intriga, ali i monstruoznih zločina koji već vekovima fasciniraju narod. Neka od tih ubistava počinjena su zbog borbe za krunu, neki zbog ljubavi ili strasti, a ima i onih u čijem je korenu bila osveta

ХРАБРОСТ ЈЕ ПЛАТИЛА ГЛАВОМ: Трејси Борман, ауторка серијала о судбини краљице Ане Болен (Вијасат хистори)

Foto Vijasat

. Retki su slučajevi da se smena kraljeva i kraljica nije završavala kotrljanjem odsečenih glava manje srećnih plemića po kamenim podovima velelepnih palata širom britanskog ostrva. Jedna od najupečatljivijih u nizu kraljica kojima nije bilo suđeno da žive dugo i srećno uz svog kralja, u ovom slučaju Henrija VIII Tjudora, bila je i legendarna markiza od Pembruka, poznatija kao Ana Bolen.

U trodelnom serijalu "Ana Bolen - hapšenje, suđenje i pogubljenje", koji je na kanalu Vajasat Histori u nedelju, 20. juna od 18.10, Trejsi Borman, istoričarka i autorka ovog projekta, bavi se poslednjim danima jedne od najkontroverznijih kraljica, a u intervjuu za "TV novosti" otkriva zašto je priča o Ani Bolen aktuelnija nego ikada.

- Od dana kada se protiv Ane Bolen povela kampanja koja je za rezultat imala njeno pogubljenje, prošlo je gotovo pet vekova. Međutim, šablon, uz pomoć kog se manipuliše životima slabijih, ostao je isti. Danas znamo da je veliki broj svedoka koji su pomogli u dokazivanju Aninog neverstva kralju, zbog čega je ona ubijena, lagala u svojim iskazima. Međutim, u to vreme oni su bili savršeno oružje u rukama moćnog monarha - ističe poznata britanska istoričarka, koja je veliki deo svog života posvetila istraživanju biografije i slučaja Ane Bolen.

* Zbog čega je Ana Bolen morala da umre?

- Svi koji su učestvovali u tom sudskom procesu rekli bi vam da je smrt bila pravična odluka za zločine koje je počinila. A na teret joj se stavljalo to da je Henrija VIII prevarila sa pet muškaraca i da je sa jednim planirala brak posle muževljeve smrti. Međutim, istorija je dokazala da su sva svedočenja bila lažna. Danas se sasvim sigurno zna da Ana nije bila tamo gde su je navodno svedoci zatekli u preljubi sa drugim muškarcima, već je svaki put bila sa kraljem u drugom kraju zemlje. Međutim, kada se situacija sagleda sa više aspekata, činjenice same objašnjavaju da je žrtva zločina u stvari bila Ana, a ne Henri. Ona je bila ta koja je uprkos tome što je rodila jednu od najuticajnijih engleskih kraljica svih vremena, čuvenu Elizabetu I, na dvoru bila nepoželjna, jer kralju nije podarila muškog naslednika.

* Da li je to bio i jedini razlog zbog kog je osuđena na smrt?

- Ana Bolen je jedna od najzanimljivijih i najprogresivnijh ličnosti u dugoj istoriji britanske monarhije. Počevši od toga što za Henrija nije želela da se uda, pa čak ni da bude u vezi sa njim dok se on nakon sedam godina od njihovog upoznavanja nije razveo od svoje prve supruge, preko činjenice da je prva žena u istoriji Velike Britanije koja je titulu markize dobila odlukom monarha, a ne nasleđem, kao što je to bio običaj, do toga da je donela niz revolucionarnih ideja na Henrijev dvor. Približila je Britance Francuskoj. Zbog nje je došlo do raskola Engleske sa katoličkom crkvom, zbog čega ju je Vatikan prezirao i svim silama se trudio da što pre bude skinuta sa trona. Međutim, Anin otpor je bio snažniji, te je upravo zahvaljujući njoj na Ostrvu pobedio protestantizam. Takođe, uvela je francusku modu na dvor... Sve su to bili hrabri potezi, koji su je, nažalost, stajali života. Možda bi završila drugačije da joj leđa nije okrenuo jedini koji je mogao da garantuje za njen život, a to je upravo Henri. Kada se ispostavilo da neće moći da mu podari sina, Henri ju je zamrzeo. Lažno suđenje bila je samo farsa kojom se poslužio da opravda zločin koji je počinio.

Foto Vijasat

* Na koji način će vaša serija pokušati da ispravi ovu nepravdu?

- Samim tim što ćemo Aninu životnu priču sagledati iz neke druge perspektive. Serija prati tri najvažnija dana pred sam kraj njenog života - hapšenje, suđenje i pogubljenje. Ovo je prvi put da će iz istorijske vizure, a ne samo kroz reči i mit plasiran od strane onih kojima je takav odgovarao, biti sagledani poslednji sati života jedne ovako važne ličnosti. Sat po sat. Priča o Ani Bolen dobro je poznata. Međutim, za mene kao istoričara, kada sam nakon godina pripremanja za ovaj serijal zašla u svaki detalj koji je vodio ka njenoj smrti, bilo je pravo otkriće to koliko je Ana bila blizu toga da preživi. Baciti malo svetla na tamu koja je do sada prikrivala sve one nelogične delove slagalice o smrti Ane Bolen, bilo je najmanje što sam mogla da učinim kako bi nepravda na neki način bila ispravljena.

* Jeste li uspeli da otkrijete šta je to u Ani Bolen što je tako moćno privuklo jednog kralja, i nateralo ga na istorijski presedan? Bio je to, ako se ne varamo, prvi put da se jedan engleski kralj razveo od svoje supruge...

- Tako je. To nije bila praksa u istoriji engleske monarhije. Nepoželjne supruge su uglavnom stradale ili bile optužene po nekom osnovu zahvaljujući čemu su ostajale bez krune. A i bez glave, kao što je bio slučaj sa Anom Bolen. Međutim, radeći na ovoj seriji, shvatila sam da je ona bila posebna žena. Veoma inteligentna i hrabra. U sviti dvorskih dama ona je stajala uspravno. Bila je odlučna i imala stav. Isticala se. Upravo zbog toga ju je Henri i primetio. Nije poput drugih pristajala na odluke sa kojima se nije slagala, samo da bi postala kraljica. Čak i tokom tih poslednjih 17 dana života, nije spustila gard. Cela imperija urotila se protiv nje, a ona se borila poput lavice. Iako je ishod bio svima jasan.

* Kako ste je vi doživeli - kao heroja, ili žrtvu tuđih ambicija?

- Ana je pre svega bila nevina. To je i istorija potvrdila, a i iz naših istraživanja se vidi da nijedna od tački optužnice protiv Ane Bolen nije opravdana. Sve je bila jedna velika laž. Svedoci, iskazi, i sam zločin. Ona je jednostavno bila žena ispred svog vremena koja kao takva nekim strukturama vlasti nije odgovarala. Bilo je to doba kada su žene bile građani drugog reda. Nisu imale pravo na moć i na vlast. Nisu imale pravo čak ni da naslede imanje. Ani to nije bilo dovoljno. Želela je više. Nije mogla da bude samo Henrijeva ljubavnica, iako je njemu to savršeno odgovaralo. Želela je da bude kraljica, i to što se odvažila da bude veći muškarac od kralja, na kraju ju je koštalo života. U vreme kada se većina žena zadovoljavala time da nađu dobrog muža, rode decu i pokažu se kao besprekorne domaćice, ona je poželela moć. Baš zbog toga je priča o Ani Bolen i te kako aktuelna danas. Ona je jedan od prvih boraca za ženska prava. Nažalost, i dokaz toga da je cena te borbe najčešće - preskupa.

KRIVICU JE LAKŠE DOKAZATI NEGO NEVINOST

NA KANALU "Epik drama", ovih dana gledamo i seriju "Suđenje Kristini Kiler". Reč je o ekranizaciji sudbine žene čiji je život na kraju pao na milost i nemilost volje muškaraca koji su nosili podjednaku krivicu kao i ona kojoj se sudilo. Ima li nekih zajedničkih crta u pričama o ove dve žene?

- To je šablon o kom smo govorili, i dokaz da se za pet vekova ništa nije promenilo. Kristina Kiler i Ana Bolen su dve žene iz dva različita perioda istorije, ali dele istu sudbinu. Ona se ogleda u tome da postoje dve istine. Ne samo muška i ženska, već istina žrtve koja nikoga ne zanima onda kada se u laž dželata više veruje, samo zbog toga što je glasnija. I što svima više prija. Sudbina Ane Bolen je velika nepravda. Baš kao i sudbina Kristine Kiler. O njihovoj krivici smo čuli sve, ali o njihovoj nevinosti tek treba govoriti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri