POBUNJENE ČITATELJKE I JUGOSLOVENSKI KNJIŠKI MOLJAC: Predstavljeni rezultati projekta "Pobunjeno čitam: Mape jugoslovenskog nasleđa"

D. B. M.

14. 06. 2021. u 15:55

POSLE dvomesečnog rada sa grupom tinejdžerki i tinejdžera iz cele Srbije, udruženje "Pobunjene čitateljke" predstavilo je rezultate projekta "Pobunjeno čitam: Mape jugoslovenskog nasleđa".

ПОБУЊЕНЕ ЧИТАТЕЉКЕ И ЈУГОСЛОВЕНСКИ КЊИШКИ МОЉАЦ: Представљени резултати пројекта Побуњено читам: Мапе југословенског наслеђа

FOTO: Promo

Tokom ovog proleća, mladi uzrasta od 14 do 20 godina sprovodili su sopstvena istraživanja i analize, a njihov dvomesečni rad sa mentorkama rezultirao je serijalom tekstova objavljenih na sajtu Bookvica.net.

Objavljeni radovi obuhvataju tri tematske celine: jugoslovenske knjige za decu i mlade, otkrivanje jugoslovenskih književnica i analiza ženskih likova u nekim od najboljih ostvarenja jugoslovenske kinematografije. Tako su se pod pobunjenu čitalačku lupu našle knjige iz jugoslovenskih edicija školskih lektira kao što su "Lastavica", "Vjeverica", "Plava ptica", "Raspust" i "Mladi dani", izučavano je književno stvaralaštvo Biljane Jovanović, Mirjane Stefanović, Judite Šalgo i Saše Božović, filmsko nasleđe Dušana Makavajeva, kao i jugoslovenskih partizanskih filmova.

Motivi učesnica i učesnika da se priključe ovakvoj akciji su bili raznovrsni. Za Terezu (16) iz Beograda ovo je bio prvi susret kako sa književnom, tako i sa feminističkom kritikom.

- Istraživanje lika i dela Biljane Jovanović, a zatim i pisanje članka, zasigurno su me upoznali kako sa konceptom učešća u ovakvim aktivnostima, tako i sa fascinatnim ostvarenjima autorke romana Pada Avala, čija je analiza bila glavni udeo mog celokupnog rada- kazala je ona. - Svim zainteresovanim osobama koje teže boljem razumevanju i detaljnijem pristupu jugoslovenskoj i svetskoj književnosti, ujedno i onoj marginalizovanoj, istinski preporučujem da se prijave za učešće u projektima koje "Bokvica" organizuje, bez obzira na stepen njihovog iskustva u ovom polju - neće zažaliti.

I pored višegodišnjeg mentorskog rada, za jednu od mentorki na projektu Nađu Bobičić ovo je bilo jedno novo, višestruko izazovno i inspirativno iskustvo:
- Izazovi su se odnosili na to kako tinejdžerkama da predstavim umetnost onoga vremena, da prvo prokljuve šta je to uopšte bila SFRJ. Potom, kada dobiju obrise jugoslovenske umjetnosti kroz analizu konkretne građe, bilo filma, bilo književnosti, kritički osavremene to što su naučile i percipirale. Njihov proces učenja bio je inspirativan i za mene, jer sam i sama istraživala neke nove aspekte, otkrila šta mi je ranije bilo manje poznato.
Kako bi dodatno skrenule pažnju na pomalo zaboravljena dela i njihove autorke, "Pobunjene čitateljke" pokreću i akciju "Jugoslovenski knjiški moljac". Štampanjem i distribucijom posebno osmišljenih bukmarkera cilj je da se animiraju čitateljke i čitaoci svih uzrasta da u lokalnim bibliotekama pozajme neke od jugoslovenskih školskih lektira, podsete se tih dela i na bukmarkerima koje će ostaviti u knjigama dopišu svoje književne preporuke.

Projekat "Pobunjeno čitam: Mape jugoslovenskog nasleđa" realizuje se u okviru projekta "Lokalni poziv za EU: vladavina prava i kulturna raznolikost za stvaranje društvene kohezije i održivog razvoja lokalnih zajednica" koji finansira Evropska unija, a implementira Nacionalna koalicija za decentralizaciju iz Niša u partnerstvu sa Fondacijom Jelena Šantić iz Beograda i Grupom 484 iz Beograda.

Udruženje "Pobunjene čitateljke" postoji od 2014. godine i čine ga književne kritičarke i druge radnice i radnici u kulturi čiji se rad vezuje za odgovoran, društveno-angažovani pristup književnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)