PREMINULA MILENA JEFTIĆ NIČEVA KOSTIĆ: Odlazak slikarke, kostimografinje, scenografkinje, kreatora lutaka

M.A.K.

25. 05. 2021. u 16:51

VRHUNSKI slikar, kostimograf, scenograf, nadaleko priznati kreator lutaka i svetski putnik, Milena Jeftić Ničeva Kostić (1943 -2021), zaputila se ka večnosti.

ПРЕМИНУЛА МИЛЕНА ЈЕФТИЋ НИЧЕВА КОСТИЋ: Oдлазак сликарке, костимографиње, сценографкиње, креатора лутака

Kuća legata

U svakoj umetničkih oblasti kojima se bavila, svojom je kreativnošću i maštom stvarala čudesne nove svetove. I u svakoj bila sjajna i neobična.

Rođena 1943. godine u Tomaševcu, diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti, gde je i završila postdiplomske studije na odseku za scenski kostim. Jednako uspešno čitav svoj radni vek radila je u pozorištu za decu, pre svega u matičnom "Dušku Radović", ali i onom za odrasle, širom Srbije. Kao autor scene ili kostima, sarađivala je sa našim vrhunskim rediteljima - Arsenijem Jovanovićem, Vidom Ognjenović,Mirom Erceg, Egonom Savinom, Ivanom Vujić, Tanjom Mandić Rigonat.

Tokom svog višedecenisjkog stvaralaštva nagrađena je sa više od 30 priznanja, među kojima su i ona za likovno stvaralaštvo: otkupna nagrada Muzeja savremene umetnosti, Oktobarski salon, Beograd, Velika nagrada Srbije, ULUPUDS ( dodeljuje Ministarstvo za kulturu Srbije); Nagrada za crtež, Četrtog Bijenale crteža i male plastike, Nagrada Oktobarskog salona, Nagrada za životno delo ULUPUDUS-a.

Radovi srpske Džordžije O Kif, kako su je zvali, nalaze se u brojnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. I to u Narodnom muzeju u Beogradu, Muzeju savremene umetnosti, Muzeju grada Beograda, Muzeju primenjene umetnosti, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Galeriji Matice Srpske, Muzeju savremene umetnosti u Jerevanu, Benjamin Duhl Auditorijumu u Tel Avivu, Gradskoj kući u Solentuni, Muzeju pastela u Sen Kentenu, Silpakom univerziteta u Bangkoku.

Svoje legate, za života, zaveštala je Galeriji Matice srspke i Kući legata, kojoj je pre nekoliko meseci poklonila i stan- atelje, u kome je živela i stvarala, a jednoga dana će postati mesto sećanja na njenu osobenu ličnost. Milena Jeftić Ničeva Kostić, počivaće u Tomaševcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024