TRILER O UBISTVU ZORANA ĐINĐIĆA: Serija "Sablja" premijerno od 24. februara vikendom

J. BANjANIN

16. 02. 2024. u 16:00

SERIJA "Sablja" o kojoj se ovih dana najviše govori, konačno će biti pred nama od 24. februara, vikendom, u 20.05, na RTS 1. Politički triler od osam epizoda bavi se ubistvom premijera Zorana Đinđića, kao i događajima pre i posle 12. marta 2003. godine.

ТРИЛЕР О УБИСТВУ ЗОРАНА ЂИНЂИЋА: Серија Сабља премијерно од 24. фебруара викендом

Foto This and That Productions

Držeći se faktografije, ali uz umetničku slobodu, autori serije Vladimir Tagić i Goran Stanković, potrudili su se da daju presek društveno-političke situacije u zemlji od devedesetih do dvehiljaditih godina i da dočaraju atmosferu neizvesnosti koja je vladala te 2003. godine u Srbiji.

Tagić i Stanković, dvojac dobro poznat TV publici po hit seriji "Jutro će promeniti sve", potpisuje režiju "Sablje", a pored njih scenaristi su i Dejan Prćić, Marjan Alčevski i Maja Pelević, dok produkciju serije potpisuju RTS i This and That Productions.

Kada je o likovima i predstavljenim događajima reč, autori ističu da je u pitanju "dramska interpretacija stvarnih događaja - plod mašte i kreativne slobode autora. Glavni likovi su izmišljeni, a neke scene rezultat su pretpostavke, umetničke obrade i ne predstavljaju objektivnu istinu".

Foto This and That Productions

Feđa Štukan i Ljubomir Bandović

Ipak, kako se radi o nama bliskoj istoriji, mnogi od junaka serije zasnovani su na stvarnim ličnostima, kao što je bio slučaj i sa nekim sličnim serijama koje su se bavile stvarnim događajima - od "Porodice", preko "Klana", do "Aleksandra od Jugoslavije". Svakako će biti zanimljivo pogledati kako su se poznati glumci snašli u ulogama ličnosti koje su godinama punile novinske stupce u rubrikama od politike do crne hronike.

- "Sablja" je sasvim prirodno došla kao tema koja nas duboko zanima i označava veliku crnu rupu u našoj novijoj istoriji. Serija ispituje ubistvo Đinđića i njegove političke posledice kroz oči troje likova - novinarke, policijskog inspektora i mladog kriminalca - i uticaj koji ima na njihove živote - rekao je Goran Stanković za čuveni "Varajeti" pre pet godina kada je "Sablja" bila tek u začetku.

Njegov kolega Tagić, u istom intervjuu, dodao je da je serija postavljena u vrlo specifičnom periodu u prošlosti naše zemlje:

Foto This and That Productions

Milica Gojković

- Kada se demokratska revolucija upravo dogodila i kad su sukob između delova starog sistema i potreba za promenama bili na vrhuncu. Srbija je u to vreme bila potpuno drugačija zemlja nego što je to sada slučaj. Bilo je toliko pitanja bez odgovora, mogućih rešenja i nade da će doći do velikih promena. Postavljanje serije u taj određeni trenutak bilo je presudno.

U ulozi tragično nastradalog premijera Zorana Đinđića je iskusni Dragan Mićanović. A tu su i Milica Gojković kao novinarka Danica Mandić, Ljubomir Bandović kao policajac Boris Rakić i Lazar Tasić kao Uroš Ristić Mali. Feđa Štukan igra policajca sa kojim Boris (Bandović) radi na slučaju ubistva premijera, a ulogu Daničine majke maestralno je odigrala Jasna Đuričić.

Veliku podelu čine i Marko Grabež, koji tumači lik Čedomira Jovanovića, Bebu Popovića igra Marko Marković, Ružicu Đinđić Tihana Lazović, Dušana Mihajlovića Srđan Miletić, Zorana Živkovića Igor Borojević, Radeta Bulatovića igra Miodrag Krčmarik, Radeta Markovića Gojko Baletić, Jovicu Stanišića Izudin Bajrović, a Vojislava Koštunicu Predrag Bjelac.

Foto This and That Productions

Miloš Timotijević

U priči o ubistvu premijera i akciji "Sablja" neizostavni su i likovi Milorada Ulemeka Legije (tumači ga Sergej Trifunović), Mileta Lukovića Kuma (Miloš Timotijević), Dušana Spasojevića Duće (Bojan Navojec), braće Simović (Marko Gizdavić i Nenad Heraković), Sretka Kalinića (Dino Bajrović), Zvezdana Jovanovića (Bojan Krivokapić), Dejana Milenkovića Bagzija (Miloš Đurović), Ljubiše Buhe Čumeta (Ljubiša Miličić), Ljiljane Buhe (Anđelika Simić).

Uz navedena imena, iz epizode u epizodu pojavljuju se brojni glumci iz Srbije i inostranstva - Jasmin Geljo, Zlatko Burić, Vahid Džanković, Dolja Gavanski, Bojan Žirović, Peđa Marjanović, Muhamed Hadžović, Marija Škaričić, Mirsad Tuka, Dejan Tončić, Dragana Varagić, Linda Ruseva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)