MARAŠ UCENJUJE DRŽAVU: Druga sezona serije "Južni vetar: na granici", od 25. februara, na RTS 1

J. BANjANIN

25. 02. 2023. u 05:00

POSLE dva bioskopska nastavka kriminalističkog trilera "Južni vetar", koji su potukli rekorde gledanosti, i istoimene TV serije, koja je bila najgledanija u 2020. godini, obožavaoci ove priče sa nestrpljenjem očekuju prikazivanje druge sezone naslovljene "Na granici".

МАРАШ УЦЕЊУЈЕ ДРЖАВУ: Друга сезона серије Јужни ветар: на граници, од 25. фебруара, на РТС 1

Miloš Biković, Foto Promo

Do sada neviđenih 12 epizoda, koje će premijerno biti emitovane od 25. februara, vikendom, od 20.05, na RTS 1, prikazaće zašto je Beograd, po ko zna koji put, postao "poprište sukoba" Istoka i Zapada. Serija "Južni vetar: na granici", autora Miloša Avramovića i scenariste Petra Mihajlovića, bavi se borbom svetskih sila - Rusije, Amerike i Evrope, kriminalnim vezama i korupcijom, sukobljenim interesima u čijem je centru Srbija i junaci serijala. Novu sezonu, koja je snimana više od sto dana u Srbiji, Hrvatskoj, na granici sa Italijom, Rusiji, tačnije u Sankt Peterburgu i blizu granice sa Finskom, pratićemo na čak četiri jezika.

Foto Nemanja Miščević

- Želeli smo da u priču uvedemo sile sa istoka i zapada jer Srbija je uvek bila mesto, što bi rekao Mihiz, razapeto između dva carstva. To, naravno, nije glavna već bočna priča, ali mi se čini da je zanimljiva, posebno u ovom trenutku. Naslov je odabran simbolički. Dvosmislen i trosmislen je, jer se naši likovi u ovoj sezoni nalaze na granici bukvalno, geografski, ali i suštinski, na granici izdržljivosti i nerava, a i nalazimo se na granici velikog svetskog rata... Nadam se da će je naši junaci preći, a na koji način, videćemo - objašnjava autor i reditelj Miloš Avramović. Osim njega, rediteljsku palicu ovog nastavka poneli su i Ljubomir Božović, Nemanja Ćeranić, Miroslav Stamatov i Danilo Bećković.

Erik Roberts, Foto Nemanja Miščević

Životna priča glavnog junaka, vođe srpskog podzemlja, narko-bosa Petra Maraša, koga igra Miloš Biković, bliži se neminovnom kraju. Potpuno je razumeo poruku koju mu je Crveni poslao, ubivši njegovog brata Nenada. Svestan je da se trenutak konačnog obračuna približava i želi da ga što više odloži, ne bi li za sebe i svoje ljude obezbedio što bolju poziciju. Nakon kupovine zemljišta na planiranoj trasi gasovoda "Južni tok" za snabdevanje Zapadne Evrope ruskim gasom, Maraš pokušava da spasi sebe i svoju ekipu ucenjujući državu. Ipak, ubrzo postaje jasno da Maraš mora da povuče mnogo rizičnije poteze da bi, sa svojom porodicom i ekipom, preživeo rat koji im je njegov vođa Crveni nametnuo.

Bez obzira na različite zaplete u dosadašnjim delovima "Južnog vetra", Baća, kog tumači Miodrag Radonjić, uvek je bio veran Marašu.

- Gledaoci i dalje mogu da očekuju duhovitog i šarmantnog Baću, ali kako serija bude odmicala, videćemo sve više njegove slabosti. Prijateljstvo sa Marašem je i dalje neupitno, ali nekad se vernost može pokazati i napuštanjem nekoga ili nečega upravo zbog dobra za to od čega se udaljavate - otkrio je Miodrag Radonjić.

Andrija Kuzmanović, Foto Nemanja Miščević

U vodećim ulogama ove sezone, pored Bikovića i Radonjića, biće Predrag Miki Manojlović, Aleksandar Berček, Bogdan Diklić, Jovana Stojiljković i najpoznatije svetske zvezde od Holivuda do Moskve. U glumačkoj podeli su poznati holivudski glumci Vilijam Boldvin i Erik Roberts, ruski umetnici Aleksej Guskov i Oksana Akinšina, a među pojačanjima su i Paskvale Espozito, Leon Lučev, Astrit Kabaši, Izudin Bajrović, Miodrag Miki Krstović, Miloš Samolov, Aleksandar Gligorić, Tamara Krcunović, Stefan Kapičić, Milica Gojković, Ivan Đorđević Džudi, Marko Janketić, Mladen Sovilj, Radovan Vujović, Andrija Kuzmanović...

Miodrag Radonjić, Foto A. Letić

Seriju "Južni vetar: Na granici" su u koprodukciji sa Radio-televizijom Srbije i "Telekomom Srbije", realizovale produkcije "Režim" i Archangel Digital Studios, uz saradnju sa producentskim kućama Film District, Archangel Studios, "Telefilm" iz Hrvatske, "A-Lab" iz Italije, kao i podršku partnera Mediaslovo i Okko. "Južni vetar" je prvi projekat sa Balkana koji je dobio sredstva za produkciju igrane serije iz fonda MEDIA Kreativna Evropa u kategoriji TV i onlajn sadržaja.

Inače, ekipa već razmišlja o nastavku priče. Snimanje trećeg dela, prvo filma, a potom i serije, kako je najavio Miloš Avramović, planirano je za kraj ove ili početak sledeće godine.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)