POGLED ISKOSA: Kapitulanstvo u kulturi

Dejan Đorić

31. 10. 2023. u 10:40

"INFORMATIKA", beogradski izdavač koji ne prestaje da iznenađuje dobrim naslovima, sredinom ove godine objavila je knjigu kritika i polemika Nikole Kusovca "Pogled jednog srpskog nacionaliste".

ПОГЛЕД ИСКОСА: Капитуланство у култури

Foto privatna arhiva

Podeljena je na tri dela. "Na prvoj liniji fronta" (o negativnostima u našoj umetnosti i kulturi), "Zaštita blaga" (o spasavanju srpske crkvenoumetničke imovine) i "Polemike" (koje uključuju "Otvoreno pismo Bilu Klintonu" i Galeriji "Nadežda Petrović", otkrivanje kriminalne pozadine emisije "Art- -trileri", "Otvoreno pismo Jovanu Despotoviću", a uz ostale tekstove tu je i jedna od argumentacija pseudoavangarde Raše Todosijevića).

U ovu neveliku ali ubitačnu knjigu od 130 strana uvodi "Predgovor" Slobodana Antonića napisan sa obiljem fusnota i citata o delovanju neprijatelja srpskog naroda, izdaju Srbije od strane intelektualaca i predstavnika nevladinih organizacija. Ovi tekstovi su već objavljeni, ali rasuti po nedostupnim časopisima i listovima kao "Pokret", "Borba", "Čačanski glas", "Nova Zora", "Umetnost", "Glas", "Sveske Društva istoričara umetnosti", a tu su i članci iz "Večernjih novosti", "Politike", sa okruglih stolova i iz knjige "Pogledi.

Vreme umetnosti". Tek ovako sakupljeni, otkrivaju moćno i skoro usamljeno delovanje Nikole Kusovca u pravcu očuvanja nacionalnog bića i dostojanstva stare i novije srpske umetnosti sa nastojanjem da se izmene i ponište pogubni tokovi koji su srpsku kulturu sveli na provincijski, ovisnički i lakejski nivo.

Ne treba zaboraviti, da je bilo ko drugi napisao ovakve tekstove, koje autoru mogu doneti samo nevolje i neprijatelje u našoj poodavno mundijalizovanoj sredini, to ne bi imalo takvu specifičnu težinu intelektualca koji još uvek veruje u snagu i harizmu svog naroda. Kusovac nije bio samo najpoznatiji kustos Narodnog muzeja u Beogradu, gde je uticao i na formiranje svojih saradnika i naslednika Ljubice Bube Miljković i Petra Petrovića, već se pojavljuje i kao likovni kritičar, najprisutniji u medijima i jedan od zaslužnih za uspeh Galerije RTS.

Taj veliki poznavalac srpske umetnosi XIX veka, postao je i ono najređe u svetu umetnosti - konoser, ekspert za procenu porekla, autorstva, vrednosti i datacije likovnih dela, što je od velikih svetskih istoričara bio Bernard Berenson. Tako je skoro sam rukovodio spasavanjem srpskog crkvenog i umetničkog blaga iz ratom poharane Slavonije, Srpske Krajine i Dalmacije, spasavši od pljačke, vatre i uništenja stotine ikona i ikonostasa, koji su restaurisani u Narodnom muzeju i prikazani na više tematskih izložbi.

Ako neko iz naslova ove knjige misli da će u njoj naći neka četnička iživljavanja, grdno se vara, reč je o krajnje aktuelnim tekstovima, gorućim pitanjima naše kulture i politike, koje samo jedan hrabar i vešt poznavalac može da postavi. Kusovac ne samo da napada poslušnike, on predlaže i detaljan plan za vaskrs srpske umetnosti i njen novi sjaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!