KA NOVOJ STALNOJ POSTAVCI: MSU najavio predstavljanje svoje riznice

Miljana Kralj

31. 01. 2023. u 11:22

IZLOŽBENU godinu, Muzej savremene umetnosti posvetiće najvećim delom istraživanju i predstavljanju sopstvene zbirke, a prva u nizu izložbi iz decenijama sakupljane umetničke riznice, biće posvećena opusu skulptorke Olge Jančić, već 11. februara.

КА НОВОЈ СТАЛНОЈ ПОСТАВЦИ: МСУ најавио представљање своје ризнице

Foto: MSU/ B. Janjić

Kako je najavljeno na jučerašnjem susretu sa novinarima, ovo bavljenje kolekcijom je svojevrsni put ka formiranju stalne postavke 2025, u jubilarnoj, 60. godini postojanja.

Naime, posle skidanja "Sekvenci", kojima je otvorena obnovljena zgrada na Ušću, pre više od četiri godine, ređale su se izložbe značajnih autora, ali je izostalo vraćanje stalne postavke. Prema rečima direktorke Marijane Kolarić, arhitektonske specifičnosti zdanja na Ušću, ali i potrebe da se i tu odvijaju aktuelne izložbe, nameće se da i buduća stalna postavka bude - "modularna", na neki način slična, upravo "Sekvencama".

Popularnost i veliku posetu, kako je istakla Kolarićeva, minule godine MSU je zadobio izložbama Ervina Vurma "Jedan minut zauvek" i Mrđana Bajića "Nepouzdani pripovedač", dok su im programi u Salonu doneli dva vredna priznanja: izložbi Sanje Latinović "Prepreka ili prag" (kustoskinja Una Popović) pripala je "Politikina nagrada", a kustosu Miroslavu Kariću "Lazar Trifunović", za tekst uz "Studiju slučaja" Biljane Đurđević. Prvom postavkom u sezoni koja se već užurbano prirema pokrenuće ciklus vajarkama, koje su osvarile zavidan uspeh:

Foto: MSU/ B. Janjić

- Imajući u vidu sve teškoće, prepreke i predrasude sa kojima su se žene suočavale probijajući se u svet skulpture, ovim ciklusom otvorićemo pitanja o poziciji, karijeri, praksi i vidljivosti vajarki, kao i recepciji njihovog rada - naglasila je direktorka MSU, dodajući da će postavka Jančićeve biti na jednom nivou zgrade, dok će na ostalima, sukcesivno, u razmaku od nekoliko nedelja, biti otvorane još dve tematske izložbe.

Najavljujući te projekte, muzejska savetnica i šefica Odeljenja umetničkih zbirki i izložbi, Mišela Blanuša, istakla je da će se prva od tematskih izložbi sa delima iz sopstevne zbirke, baviti fenomenima identiteta i grada. Zajednički će je realizovati pet kustoskinja, a uz Blanušu, su tu i Una Popović, Svetlana Mitić, Žaklina Ratković i Rajka Bošković.

Uslediće i izložba o socijalno-angažovanoj umetnosti (kustosi Mišela Blanuša i Miroslav Karić) sa oko 100 umetničkih ostvarenja, među kojima su dela iz kolekcije Đorđa Andrejevića Kuna, Mirka Kujačića, Bratislava Stojanovića, Marijana Detonija, Sergija Glumca, sa kojima će ući u dijalog radovi savremenih umetnika Vladana Jeremića i Rene Redle, Siniše Ilića, Bojana Đorđeva, Darinke Pop Mitić, Udruženja Kurs, Milice Ružičić i Nikole Radosavljevića.

U saradnji sa MSUV, do kraja godine biće organizovana i retrospektiva našeg internacionalno priznatog umetnika Zorana Naskovskog, kao i svojevrsno prisećanje na nedavno preminulu jugoslovensku umetnicu Jagodu Buić, kroz izložbu njenih tapiserija. Nastaviće se i saradnja sa Savezom slepih Srbije i FLU, još jednim inkluzivnim projektom "U dodiru sa" - "Plavom izložbom" (kustosi Senka Ristivojević i Katarina Krstić).

Foto: MSU/ B. Janjić

Osam samostalnih izložbi umetnika mlađe i srednje generacije, od kojih neki već duže vreme žive i rade u inostranstvu, prema rečima Miroslava Karića, na programu su Salona MSUB i Galerije - legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića. Predstaviće se Vesna Perunović (Kadana), Kristina Benjocki (Holandija), Darko Dragičević (Nemačka), Mihael Milunović (Francuska).

- Beogradska publika će imati priliku da vidi i novija skulptorska ostvarenja Olivere Parlić, ali i da se upozna sa radovima Ivana Markovića iz Beograda i Natalije Vujošević iz Podgorice, zatim sa delima iz zbirke Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba, kao i sa vajarskom produkcijom domaćih autora u okviru grupne izložbe posvećene mediju skulpture. U izboru koleginice Rajke Bošković, obuhvatiće dela petnaestak umetnika, prezentujući različite poetike, pristupe i načine tretiranja kamena u savremenim skulptorskim praksama - otkrio je Karić.

Sa Nadeždom u Pariz

Povodom velikog jubileja, 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, MSU će, kako je istakla Marijana Kolarić, u SKC u Parizu organizovati izložbu posvećenu njenom stvaralaštvu tokom njenog boravka u Francuskoj. Dok će, kada je reč o međunarodnoj saradnji, u Beogradu organizovati skup posvećen umetničkom filmu.

- Planiramo da ugostimo nekoliko značajnih internacionalnih umetnika i umetnica - rekla je direktorka MSU. - U planu nam je da ove godine predstavimo filmove Širin Nešat, Daglas Gordona, Ali Šerija i još nekih umetnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN URBANISTIČKOG PLANIRANJA: Prilika da se istakne uticaj urbanizma na kvalitet života