KOKEZINE MUTNE RADNJE U CARINI? Policija već duže vreme vrši predistragu o navodnim malverzacijama teškim najmanje 60 miliona evra

V. N.

03. 03. 2021. u 08:00

КОКЕЗИНЕ МУТНЕ РАДЊЕ У ЦАРИНИ? Полиција већ дуже време врши предистрагу о наводним малверзацијама тешким најмање 60 милиона евра

Foto: V. Danilov

PRIPADNICI MUP Srbije već izvesno vreme, po nalogu tužilaštva, vrše predistragu o milionskoj pljački u Upravi Carina, kao i rasvetljavanju svih malverzacija u ovoj državnoj firmi.

Ono što je posebno interesantno je da postoje indicije da je preko važnih sportskih i državnih funkcionera, čak i kriminalna grupa Veljka Belivuka, a posredstvom njega i grupa Dejana Stojanovića Keke, učestvovala u nezapamćenim mahinacijama i otimačini. Prema nekim nezvaničnim saznanjima, najmanje 60 miliona evra slilo se u džepove ove mafijaške klike.

O ovome je posredno pre nekoliko dana govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

- Interesantno je koji su se ljudi time bavili i šta su sve tamo radili, koji nikakve veze s carinom nisu imali, ali su to preuzeli pod svoju kontrolu i radili šta im je padalo na pamet.

Inače, u Upravi carina je poslednjih nedelja došlo do velikih kadrovskih promena. Smenjen je direktor Miloš Tomić, a na njegovo mesto je došao Branko Radujko. Otkaz je pre nekoliko dana, kako saznajemo, dobio i Nemanja Manjak, nekadašnji šef Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja UC, a kasnije savetnik u tom odeljenju.

- Manjak, koji je jako blizak određenim strukturama naprednjaka u beogradskom odboru ove stranke, pod posebnom je "lupom" istražnih organa. Postoje indicije da je sa Slavišom Kokezom, predsednikom FSS, ali i Aleksandrom Nešovićem zvanim Baja, inače Kekinom bliskim saradnikom, "ušao" u posao sa otvaranjem carinskih skladišta. Navodno, Manjak i Kokeza su omogućili Nešoviću da dobije posao na tenderu za carinski terminal u Šimanovcima. U ovoj ekipi je još jedan Kekin saradnik A. D.

Posao je potom uziman od firmi koje su imale ranije sklopljene ugovore o skladištenju sa Carinom i prebacivan u objekte koji se vode na Nešovića. Ovo je samo vrh ledenog brega i u toku je češljanje dokumentacije u vezi sa svim malverzacijama na carini. Jer, postoje opravdane sumnje da su zahvaljujući zaleđini u Upravi carina, pojedinci u zemlju unosili svašta, bez ikakve kontrole.

- U Srbiju su ulazili prepuni kontejneri svega i svačega, a da uopšte nisu otvarani - navodi naš izvor. - Kamioni su samo prolazili. Ta roba nije carinjena, a pitanje je i šta je bilo sve u tim kutijama i kontejnerima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Kostadin

03.03.2021. 08:12

Od kada je CARINA državna firma. Carinarnica je organizacioni, odnosno područni organ u strukturi Uprave carina. Znači državni organ. A da li je firma i to privatna ili partijska neka čitaoci procene.

Srbijo Zuta kuco

03.03.2021. 08:16

To sve objasnjava. Putem interneta sam kupio proizvod u Kini. Znate li kako oni obracunavaju carinu i porez? Kao osnovu za porez uzimaju vrednost proizvoda i trosak prevoza. Halo, ne uvozim prevoz nego proizvod, materijalno dobro. Na vrednost proizvoda i trosak prevoza dodaju 10% carine pa to postaje osnova za placanje PDV-a od 20%. Nakon pridodatih tih dvadeset odsto to postaje osnova za naplatu njihovih 20% provizije! Receno mi je da na internetu pise da prevoz kosta $211 i da carina ima diskreciono pravo da ne prizna dokunentaciju koju sam prilozio i da primeni tu cenu prevoza. Pitao sam zasto su me slali u banku da dobijem izvod iz kojeg se vidi da su mi sa kredit karte skinuli 108.63 evra ($121 jer su mi dali $5 popusta posto prvi put kupujem kod njih) ako ce mi kao osnov za carinjenje biti uzeto $328. Trazili su mi ugovor sa AliEkspresom da mi daje popust od $5.00. Zar cinjenica da su umesto $126.00 naplatili $121.00 sto se vidi iz bancinog izvoda nije dovoljan dokaz? Idioti, to je moj ugovor. Onih 108.63 evra su mi konvertovali po kupovnom kursu u dolare po drugi put. Receno mi je nesto u smislu da nema cenkanja. Trazio sam da sam odem do carine jer sa njihovom matematikom nesto nije u redu. Rekli su mi da mogu da otkupim papirologiju plus lezarinu. Odbio sam. Upravo su me obavestili da ce prodavca obavestiti da odbijam da primim robu da bi ovaj imao osnova da zadrzi ona 108.63 evra. Svinjarija. Izbegavati ih po svaku cenu. Piratska organizacija neljubazni i arogantni. Jasno je da traze najgoru varijantu za klijenta da bi mu trosak bio sto veci (stalne konverzije dolar-evro uvek po najnepovoljnijem kursu) jer je time i njihova provizija veca.

Dragan R

03.03.2021. 09:01

Каква смо ми земља то је невероватно. Некадашњи ДОС одавно не постоји, не постоје ни многе странке које су чиниле тај ДОС, а и оне које постоје, попут тада највеће и најважније ДС, постоје само на папиру, а њихових људи је све више на најважнијим државним функцијама. Ево последњи је Бранко Радујко. Некадашњи саветник прмијера Ђинђића, шеф кабинета премијера Живковића и генерални секретар председника Тадића је нови директор Управе царина? Ко каже да "жути" и дање не владају?

Smorke

03.03.2021. 09:06

A unutrašnja kontrola na carini... šta je ona radila? Važno je da se objavljuje kada milicija uhvati nekog sa 5 gr trave, a ovamo 60 miliona eura se slilo u nečije džepove ... doduše, krivci su najoštrije kažnjeni udeljivanjem otkaza. Kako će sada bez plate da prežive, živa nisam.