SEKSUALNI PREDATORI I NA FDU? Radnoj grupi fakulteta stiglo devet prijava za uznemiravanje, čak pet pritužbi na ponašanje jedne osobe

D. B. M.

01. 03. 2021. u 21:33

NA adresu Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu, koji je pokrenuo platformu "FDU protiv nasilja", stiglo je 12 prijava. U izveštaju radne grupe FDU, navedeno je da se devet prijava odnosi na seksualno uznemiravanje, a tri na vređanje. Prijavljeno je šest zaposlenih, od kojih je jedna osoba dobila čak pet prijava. Dvoje zaposlenih imaju po dve prijave, dok se na tri osobe odnosi po jedna prijava.

СЕКСУАЛНИ ПРЕДАТОРИ И НА ФДУ? Радној групи факултета стигло девет пријава за узнемиравање, чак пет притужби на понашање једне особе

Fakultet dramskih umetnosti

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, prijave su podneli i studenti i studentkinje, a većina ih je to uradila anonimno.

- Procedura je u toku, a o pristiglim prijavama će se izjašnjavati etička komisija - kaže, za "Novosti", profesor Miloš Pavlović, dekan FDU. - Besmisleno je sad navoditi imena profesora, ukoliko bude potrebno javnost će biti informisana. Nema prekršaja koji bi trebalo da se procesuiraju, inače bismo kontaktirali sa MUP-om. Prekršaji ne izlaze iz akademskih normi, već su etičke prirode. Ali, poslednju reč o tome da li je bilo prekršaja daće etička komisija.

Prijave su pristigle u periodu od 21. januara do 17. februara, a sa FDU podsećaju da je radna grupa formirana na inicijativu Studentskog parlamenta FDU, sa namerom da se otvori direktna komunikacija sa studentima i studentkinjama, koji su, na bilo koji način, izloženi seksualnom uznemiravanju, zlostavljanju, kao i drugim oblicima ugrožavanja i nedozvoljenog ponašanja u okviru obrazovnog procesa. U radnoj grupi FDU su redovna profesorka Biljana Srbljanović, redovni profesor Srdan Golubović, dr Ana Martinoli, redovna profesorka i prodekanka FDU, dr Irena Ristić, vanredna profesorka, docent Stefan Ivančić, sudentkinja-prodekanka Andrea Pjević, članica Studentskog parlamenta Jovana Jankov i član Studentskog parlamenta Nemanja Obrenović.

- Diskreciono pravo radne grupe je da čuva proceduru i anonimnost - objašnjava Pavlović. - Većina prijava je anonimna i još ne znamo da li su ih podneli naši studenti. Ukoliko etička komisija proceni da bi trebalo da se reaguje po nekoj prijavi, ona ne može da bude anonimna.

Radna grupa je objavila podatak o broju prispelih prijava kako bi dali podršku studentima i studentkinjama koji su ih podneli.

FDU je pokrenuo platformu protiv nasilja nakon što je glumica Milena Radulović izašla u javnost sa pričom iz škole glume i navodima da je bila žrtva silovanja. Ona je optužila učitelja glume Miroslava Miku Aleksića, koji je i dalje u pritvoru. On je na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu negirao navode iz prijava devet devojaka koje ga terete za silovanje i polno uznemiravanje.

ISTRAGA PROTIV ALEKSIĆA

U ISTRAZI protiv Miroslava Aleksića, učitelja glume i vlasnika škole "Stvar srca", Više tužilaštvo u Beogradu sad treba da ispita svedoke odbrane. Kako smo saznali, njihovi predlozi su predati tužilaštvu, a ispitivanje bi moglo da počne ove nedelje. Iako je Aleksićev advokat najavljivao da ima 436 svedoka, koji će svedočiti u korist njegovog branjenika, zbog glomaznosti postupka, u predlogu tužilaštvu izdvojio je mnogo manji broj njih. (S. J. M.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)