NOVI UDARAC ZA VELJU NEVOLJU: Ministar najavio novu istragu, pronađena mesta gde su "upucavani" snajperi

Novosti online

07. 02. 2021. u 09:56

MINISTAR policije Aleksandar Vulin kazao je za RTS da je u kriminalnoj grupi Veljka Belivuka bilo više lica koja su se obučavala i pripremala za upotrebu snajperske puške i da je policija pronašla najmanje dva mesta na kojima su puške "upucavane".

НОВИ УДАРАЦ ЗА ВЕЉУ НЕВОЉУ: Министар најавио нову истрагу, пронађена места где су упуцавани снајпери

Foto AP

Ministar policije Aleksandar Vulin kaže da pravosuđe radi svoj posao i da je veoma ažurno i hrabro.

- Svim uhapšenima je određen pritvo do 30 dana, što govori o ozbiljnosti predmeta i slučaja koji smo izneli pred nadležne organe - ističe Vulin.

Naglašava da se istraga nastavlja, a da od ponedeljka kreće i finansijska istraga.

- Svi ovi ljudi će morati da objasne poreklo svoje imovine, da objasne kako su došli do određene pokretne i nepokretne imovine. Ako kriminalce hoćete ozbiljno da udarite, udarite ih po onome zboč čega postoje i rade - njihov jedini interes je novac i otimanje - objašnjava Vulin.

Kaže da se u ovom trenutku kriminalna grupa Veljka Belivuka tereti za tri ubistva, a da je moguće da će ih biti i više.

- Mi smo uhapsili dvadesetak ljudi, ali istraga se širi. Oni su bili povezani sa brojnim drugim ljudima. Neko je za njih prodavao drogu, neko je za njih vršio druga krivična dela, neko je učestvovao sa njima. Istraga neće stati i ne mogu da garantujem da je ovo konačan broj ubistava za koji će biti terećeni - kaže Vulin.

Navodi da je policija pretresla 30 različitih lokacija na teritoriji cele Srbije.

- Pronašli smo oružje, pronašli smo drogu, pronašli smo brojne nedozvoljene predmete, pronašli smo sve što je kriminalcima služilo za izvršavanja teških krivičnih dela - kaže Vulin.

"Ne idete sa snajperom u reket i iznudu"

Ministar Vulin ističe da nije bilo otpora prilikom hapšenja i da kriminalci nisu znali da će se akcija desiti kada se desila.

- Bili su više nego zbunjeni. Oni su se pripremali za neko hapšenje, za neki sukob sa policijom, pripremali su se neki od njih i da napuste zemlju i unište dokaze. Jasno im je bilo kada je predsednik Vučić najavio početak rata protiv mafije da se to odnosi na njih, ali nisu mogli da znaju kada i gde će pasti ovaj udarac - naglašava Vulin.

Kaže da su kriminalci dugo smatrali da su jači od države, da znaju više, da uvek imaju neke moćne zaštitnike, ali da se sada pokazalo da nije tako i da je država mnogo jača.

Povodom informacija da je Belivukov klan "upucavao" snajpere i pripremao ubistvo nekoga iz vrha države, ministar Vulin kaže da snajper ne služi za mafijaške obračune.

- Ne idete sa snajperom u reket, ne idete u iznudu. Snajper se koristi za likvidaciju važnih meta, nekih kojima možda ne možete tako lako da priđete, a to su obično predstavnici države - zaključuje Vulin.

Ističe da ne može pre kraja istrage da kaže za koga je sve bilo pripremano, ali da je bilo više lica koja su se obučavala i pripremala za upotrebu snajperske puške, a i onih koji su već imali ratnog iskustva.

- Našli smo najmanje dva mesta na kojima su upucavane snajperske puške. Da li su bile pripremane za konkretan atentat, ja to ne znam, ali čistom logikom posmatrano - a za koga mogu daih pripremaju i kakav problem bi ona rešila - pita se Vulin.

Kaže da bi kriminalci ubistvom predsednika Vučića izazvali duboku političku nestabilnost u zemlji.

- To bi bio jedini način da zaustave borbu protiv mafije i organizovanog kriminala u našoj zemlji. Videćemo šta će istraga pokazati, ali elementarna logika govori ovako - ističe Vulin.

"Ne može biti organizovanog kriminala bez veze sa državom"

Ministar Vulin kaže da ne može biti organizovanog kriminala, a da nema neke veze sa državom, policijom i pravosuđem.

- Videćemo ko su bili ti ljudi. U ovoj grupi koju smo uhapsili ima aktivnih zatvorskih čuvara i bivših policajaca. Već vidite da ima onih koji su bili deo države i mogli da pomognu i učestvuju u radu kriminalne grupe - kaže Vulin.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)