NUDILI MI DA SVE PRIZNAM A DROGU NISAM PROIZVODIO: Vlasnik "Jovanjice" Predrag Koluvija završio sa iznošenjem odbrane

N. Bijelić

29. 12. 2020. u 21:16

PREDRAG Koluvija, većinski vlasnik Poljoprivrednog dobra "Jovanjica", optužen da je sa još devet osoba na ovom gazdinstvu nadomak Stare Pazove uzgajao marihuanu, u utorak je u nastavku svoje odbrane pred Specijalnim sudom u Beogradu ponovo odbacio tvrdnje tužilaštva i ukazao da se nepotrebno akcenat stavlja na Andreja Vučića.

НУДИЛИ МИ ДА СВЕ ПРИЗНАМ А ДРОГУ НИСАМ ПРОИЗВОДИО: Власник Јовањице Предраг Колувија завршио са изношењем одбране

Predrag Koluvija / Foto IPA

- Njega i ne poznajem i on je tu najmanje bitan - rekao je Koluvija. - Bitnije je da sam pošteno radio, da nisam proizvodio drogu. Jesam radio povremeno za državu, ali na naučnim projektima, a ne na kriminalnim poslovima.

Optuženi je na prethodnom glavnom pretresu rekao da su mu nakon hapšenja u novembru prošle godine nudili da lažno optuži Andreja Vučića i biznismena Zvonka Veselinovića, da je radio sa njima, na šta on, kako je rekao, nije pristao.

- Molim vas da za policajca Dušana Mitića, koji mi je nudio da optužim Andreja Vučića, veštačite bazne stanice za mobilni telefon, gde je bio 14. novembra prošle godine, pošto sam uhapšen, jer je negirao da je tog dana bio u Staroj Pazovi - kazao je Koluvija. - Tužilac Saša Drecun je čekao ispred kancelarije da ja to prihvatim i potpišem, a tu je bio i inspektor Slobodan Milenković.

Koluvija je još jednom ponovio da na imanju "Jovanjica" nije proizvodio drogu, već da je uzgajao industrijsku konoplju i to za licencirane kupce:

- Niko od svedoka nije rekao da je ikada čuo da postoji najveća fabrika droge u Evropi. Voleo bih da znam ko stoji iza svega ovoga. Prvo sam mislio da je sve politička afera, ali sam onda shvatio da je reč o industrijskoj špijunaži.

On je istakao i da je do prošle godine imao ugovore za izvoz rasada, vredne 32 miliona evra. Naglasio je da je nakon hapšenja, sa imanja "prisvojeno" mnogo stvari.

- Jedva čekam da odemo na imanje, svašta je tamo rađeno - rekao je optuženi. - Bilo je i mašina drugih firmi, bojim se da će sutra i oni tražiti da im platim što je nestalo, kao što se traži da platim struju koju je policija trošila. U novembru prošle godine je povećana struja za 150.000 dinara, a u decembru za 400.000 dinara. Otkrio sam za šta je trošena struja, jer je tek u martu, četiri meseca nakon hapšenja, kada je SBPOK preuzeo predmet, dobijeno veštačenjem da konoplja ima veći THC od dozvoljenog. Negovali su i održavali biljke, radili su šta su hteli.

Koluvija je tokom dana završio sa slobodnim iznošenjem odbrane. Njegovi advokati nisu imali pitanja, a nije želeo da odgovara na pitanja zamenika tužioca Saše Drecuna. Nakon njega, sud je počeo da saslušava optuženog Vladimira Živojinovića, koji je odbacio sve optužbe.

SPORNA ZNAČKA

KOLUVIJA je rekao da on u trenutku hapšenja nije imao policijsku, već značku Internacionalne policijske asocijacije (IPA). Istakao je da ju je dobio od predsednika te asocijacije, jer je njihov počasni član, dodajući i da poseduje značku policijskog sindikata:

- Broj značke koju su mi podvalili u vlasništvu je komšije i školskog druga Miroslava Aleksića. To je jako interesantno, jer da sam prihvatio da lažno svedočim protiv Andreja, rekli bi da mi je on dao značku, jer radi u Kovnici novca, a one se, kako sam čuo, tamo izrađuju.

MITIĆ PROŠAO POLIGRAF

DUŠAN Mitić je zaposlen u Policijskoj upravi Beograda. Reč je o inspektoru Četvrtog odeljenja zaduženog za suzbijanje narkotika. Duži niz godina, Mitić radi na hapšenju dilera i presecanju krijumčarskih narko-kanala. U slučaju "Jovanjica" on je saslušan u istrazi, a verovatno će biti pozvan i kao svedok na glavnom pretresu. Inače, početkom godine zbog tvrdnji o umešanosti policije u navodno nameštanje ovog slučaja, Mitić i njegov neposredni starešina, Slobodan Milenković, zvani Mali Senta, išli su i na poligrafsko testiranje, koje su prošli. Njih je "radila" Služba unutrašnje kontrole (SUK), ali ništa sporno nije pronađeno. U javnosti se svojevremeno oglasio i Milenković, koji je kazao da je "kompletna istraga sprovedena adekvatno i zakonito".

- Ni u jednom segmentu ove obrade nije pronađena bilo kakva veza porodice Vučić sa navedenim slučajem. To odgovorno tvrdim kao načelnik odeljenja koje je vodilo istragu i kao neko ko je podneo krivičnu prijavu protiv Predraga Koluvije - izjavio je Milenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)