BICIKLISTA JE MORAO DA VIDI ZLOČIN: Na suđenju za ubistvo Jelene Marjanović gledani snimci sa kamera, odbrana osporila veštačenje telefona

Z. USKOKOVIĆ

17. 12. 2020. u 20:16

TELEFON Jelene Marjanović, ubijene 2. aprila 2016. godine u kanalu kod nasipa Crvenka u Borči, pao je na zemlju u 16.56 minuta.

БИЦИКЛИСТА ЈЕ МОРАО ДА ВИДИ ЗЛОЧИН: На суђењу за убиство Јелене Марјановић гледани снимци са камера, одбрана оспорила вештачење телефона

Istraga na nasipu u Borči gde je nađeno telo Jelene Marjanović

Mirovanje je registrovala jedna od baznih stanica, koje pokrivaju ovo područje. Uprkos tome, istražnim organima je trebalo nekoliko sati da ga lociraju i pronađu. Nađen je sutradan i to u neposrednoj blizini mesta zločina.

Veštak Dragomir Vasiljević, koga je angažovalo Više javno tužilaštvo u Beogradu, na današnjem suđenju Zoranu Marjanoviću, optuženom za ubistvo supruge Jelene, dodatno je pojašnjavao svoj nalaz u određenom delu i ponovio je da sistem mobilne mreže nije napravljen kako bi se pratilo kretanje korisnika. Iz tog razloga je i potraga za mladom ženom trajala dugo.

Ovu činjenicu, pored ostalih, iskoristili su advokati odbrane da gotovo u celosti ospore nalaz veštaka kada je reč o veštačenju mobilnog telefona Zorana Marjanovića, a posebno deo koji se odnosi na lokaciju optuženog.

U sudnici 26 su puštani i snimci sa dve kamere za video-nadzor, postavljene na kući porodice Jahović, koje gledaju na nasip. Interesantno je da je u pretpostavljeno vreme zločina, oko 17 časova, na nasipu bio biciklista i to oko 150 metara od mesta gde je kasnije pronađeno telo Jelene Marjanović. On se kretao u smeru, gde je, prema optužnici napadnuta mlada žena.

- Ukoliko bi nalaz veštaka bio tačan, na snimcima bi moralo da se vidi ono što on tvrdi, a toga nema - istakao je advokat Aleksandar Zarić.

Sa druge strane, veštak Vasiljević ostao je pri stavu da je telefon Zorana Marjanovića bio ili isključen ili u avio-modu od 16.38 do 17.04 minuta. Na pitanje advokata na osnovu čega onda tvrdi da je do susreta supružnika moglo da dođe u tom periodu, Vasiljević nije bio najjasniji. Na insistiranje da pojasni kretanje Marjanovića, kratko je odgovorio da to ne može da se uradi, jer nijedna bazna stanica nije uhvatila njegov signal telefona.

- Postoje samo pretpostavke da je do susreta moglo da dođe, ali ne znamo gde je u tom trenutku Zoran Marjanović kada Jeleni ispada telefon na zemlju - pojasnio je veštak Vasiljević.

Advokat Nikola Dumnić u ime ostalih branilaca izneo je niz primedaba na račun ovog veštačenja, posebno jer je reč o prostorno-vremenskoj analizi za koju, prema njihovom mišljenju, Vasiljević nije ni stručan ni kompetentan.

- Njegovi zaključci su neprihvatljivi, jer je veštačio na osnovu programa koji nije akreditovan, dve godine od događaja i besplatnom aplikacijom, koja služi za zabavu - rekao je Dumnić. - Pored toga, koristio je druge modele mobilnih aparata. U nalazu i sam kaže da nije mogao da utvrdi ni putanju, ni brzinu kretanja Zorana Marjanovića. On je izneo samo hipotetičku pretpostavku da su mogli da se ukrste putevi Jelene i Zorana u kritično vreme, ali ne i da se to zaista dogodilo.

Branioci su naveli da su bili na nasipu kako bi se, na licu mesta, i sami uverili koliko je nalaz veštaka pogrešan.

- Nije tačno da je Marjanović mogao da vidi dešavanja na nasipu sa razdaljine o kojoj govori veštak, osim eventualno siluete - pojasnio je Dumnić.

DA SVEDOČE SANDRA AFRIKA I INDI

ADVOKAT Veljko Delibašić zatražio je od sudije da se u listu svedoka uvrste pevačice Sandra Afrika i Indi. One su, kako je pojasnio, nedavno govorile o Zoranu i Jeleni i sa oboma su se družile i sarađivale. To je bitno kako bi se razjasnili njihovi odnosi, posebno kada je reč o motivima da se počini zločin.

- Neophodno je da se sasluša i vozač autobusa, koji je prolazio putem u vreme zločina i čija je kamera snimila nasip u kritično vreme, kao i putnici iz autobusa - zatražio je advokat Aleksandar Zarić. - Tražimo da se ispitaju i karatisti, koji su bili u to vreme na nasipu. Posebno Ivan Todorov. Svi oni su prošli i poligrafsko testiranje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)