SADA I POLICIJA REŠAVA UČIN DOMAĆI ZADATAK: Skandal u osnovnoj školi - Roditeljima đaka na vajber grupi greškom poslao sliku polnog organa

Z. GLIGORIJEVIĆ

05. 11. 2020. u 18:32

NENAD N. (55), učitelj u područnoj osnovnoj školi u Mijatovcu, koji je greškom u viber grupi za roditelje uz domaći zadatak poslao i fotografiju polnog organa, suspendovan je sa posla. Škola je protiv njega pokrenula disciplinski postupak, a đacima je dodeljen novi učitelj.

САДА И ПОЛИЦИЈА РЕШАВА УЧИН ДОМАЋИ ЗАДАТАК: Скандал у основној школи - Родитељима ђака на вајбер групи грешком послао слику полног органа

Foto Ilustracija V. N.

Za neprimerenu fotografiju saznalo se kada je jedan roditelj nedavno podneo prijavu policiji zbog fotografije, koja je prosleđena Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

- Ne znam o čijem polnom organu je reč, ali, u svakom slučaju, fotografija je neprimerena. Učitelj nije poricao, ali nije rekao da je slika njegova. Pošto sam video fotografiju, sazvao sam roditeljski sastanak i suspendovao učitelja do okončanja disciplinskog postupka. Obavestili smo i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i policiju. Roditelji su negodovali, nimalo nije bilo prijatno. Učitelj se izvinjavao roditeljima, shvatio je da je pogrešio i obrisao sliku dvadesetak minuta nakon što ju je poslao. Rekao mi je da je tek kasnije shvatio da ju je greškom poslao sa zadacima, ali bilo je već kasno, jer su je roditelji već videli - kaže, za "Novosti", Marko Đurić, direktor OŠ "13. oktobar".

Škola je, dodaje direktor, ispoštovala sve procedure koje predviđa Zakon o osnovama sistema obrazovanja, na osnovu kog je i pokrenut disciplinski postupak. Sada MUP radi svoj deo posla na osnovu prijave roditelja.

- Nenad N. je u prosveti više od 30 godina i do sada nikada nije imao slične ispade. Zbog toga smo svi bili u čudu kada smo saznali šta se dogodilo. Preduzeli smo sve da bismo zaštitili decu, koja, kako je utvrđeno, nisu mogla da vide taj neprimeren sadržaj, jer je grupa isključivo namenjena roditeljima, a učitelja smo sklonili iz nastave dok ne bude utvrđena njegova odgovornost. U svakom slučaju, to je najteža povreda radne obaveze do sada - ocenjuje direktor Đurić.

Inače, suspendovani učitelj ima troje dece, a njegova supruga radi u istoj školi kao pomoćna radnica.

TEŽA POVREDA RADNE OBAVEZE

KAKO "Novosti" saznaju od Živote Starčevića, rukovodica Školske uprave u Jagodini, oni su 28. novembra ispitali slučaj i utvrdili da je škola pokrenula disciplinski postupak zbog teže povrede radne obaveze. Školska uprava, koja prati slučaj, istog dana je obavestila tim Ministarstva prosvete zadužen za zaštitu od zlostavljanja, zanemarivanja dece i prevenciju nasilja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Boban

05.11.2020. 19:05

Da je škola dala poseban telefon ucitelju to se ne bi dogodilo, ovako je covek mogao svasta da posalje sa svoga telefona, dovoljan je samo klik na nešto, a samo mi nije jasno koliko procenata roditelja nema neku bezobraznu sliku ili se nije slikalo u telefonu ovako jadan čovek ispašta..

Pc

05.11.2020. 23:09

Čisto pravno. Da li je na viberu dozvoljeno poslati takvu sliku. Jeste. Da li je Ministarstvo prosvete definisalo Viber kao sredstvo za obavljanje nekog posla u školi. Nije. Ko je formirao grupe i po kom principu? Da li vam je sada jasno zašto sve tužbe padaju.

Dragana

06.11.2020. 08:41

@Pc - Ja nisam pravik, ali po toj logici, posto ministarstvo prosvete nije propisalo uniforme, profesor moze i go da dolazi? Ne bi rekla da tuzba pada u vodu jer viber nije zvanicno izabran od minisratstva. Slanje slike takvog sadrzaja je seksualno uznemiravanje. Ako su maloletnici u pitanju, jos gore.

NeshKO

06.11.2020. 04:37

Ovo nije za osudu. Desilo se.. Greškom. Što neko reče, da mu je škola dodelila službeni laptop ili službeni telefon ovo se ne bi desilo. Ostavite čoveka na miru.

Mordekaj

06.11.2020. 08:09

Ne bih rekao da ste u pravu sa ovakvim bolećivim komentarima, jer sada ispada - Bože moj, eto, greškom poslao, kao da je držao u telefonu fotografiju svoje pokojne babe pa pogrešno kliknuo, a ne polnog organa! Umesto da se zapitate kakav nam to čovek vaspitava decu koji sakuplja takve snimke i u kojoj meri je bolestan kada mu je takva "kolekcija" potrebna? Naravno da je malo imunih na slične egzibicije i da ne treba lažno moralisati, ali ovo nije adolescent ili tinejdžer koji pornografiju krije od mame na telefonu, nego čovek od 55 godina, odrastao i trebalo bi da je zreo, a uz to još je i prosvetni radnik! Nije svejedno.

Milojko

06.11.2020. 08:58

Ako je telefon bio privatni tj. skola nije obezbedila telefon a data mu je instrukcija da korisiti grupu i dala mu obuku za koriscenje onda je zajednicka krivica...