RUDARILI, PA PROKOPALI DO PRITVORA: Niški hakeri optuženi za internet prevaru - još dva meseca iza rešetaka

D. ALIHODžIĆ

06. 10. 2020. u 14:06

GRUPI od 11 niških programera, koji su osumnjičeni da su preko lažnih interenet-platformi navodno prevarili građane SAD za 70 miliona dolara, produžen je pritvor još dva meseca.

РУДАРИЛИ, ПА ПРОКОПАЛИ  ДО ПРИТВОРА: Нишки хакери оптужени за интернет превару - још два месеца иза решетака

Foto Ilustracija arhiva

Oni su se izjasnili protiv izručenja američkim pravosudnim organima, a njihovi branioci zatražili su da im se ukine pritvor i da im se sudi u Srbiji, jer "tužioci nisu podneli dovoljno materijalnih dokaza za dela za koja ih terete". Međutim, u spisima do kojih su došle "Novosti" stoji izjava specijalnog agenta FBI iz Dalasa, koji tvrdi suprotno.

FBI je sa istragom "kaznenih prevara sa investicajama u koje su uključene binarne opcije" protiv ove grupe počeo 2017.godine. Godinu dana kasnije u istragu se uključio i specijalni agent iz Dalasa, koji je "pod zakletvom i na osnovu ličnog saznanja i praćenja tokom istrage" dao sledeću izjavu:

- Svrha ove izjave pod zakletvom je da se pokaže da postoji dovoljno dokaza za izručenje, ali da ona ne sadrži sve informacije do kojih sam došao lično ili u saradnji sa drugim agentima - stoji u njegovoj pismenoj izjavi, koja je dostavljena zajedno sa zamolnicom za izručenje i tužbenim zahtevom.

KRIPTOVALUTE

Kako funkcioniše tržište bitkoina, najjednostavnije bi se moglo objasniti na sledeći način: potreban je dobar programer i još bolji kompjuter, koji napravi platformu i za određenog klijenta postavi problem u čije rešavanje se uključuju partneri sa hiljadu drugih kompjutera. Taj njihov rad se plaća kriptovalutama, kojima se dalje može trgovati na internetu.

Ovaj slučaj unosi pometnju ne samo u digitalnu zajednicu nego i u pravosuđe, jer je jedinstven slučaj da se traži izručenje čak 11 naših građana SAD. Prosečno digitalno pismenom građaninu, međutim, teško je da shvati kako su ove Nišlije skoro osam godina mogle da varaju i zarade 70 miliona dolara od američkih državljana.

- Lepo su sve osmislili, samo su napravili jednu grešku. Nije trebalo da diraju Amerikance, ovako su u baš velikom problemu. Pogotovo što postoji sporazum između dve države koji se odnosi na izručenje počinilaca krivičnih dela - kaže naš izvor iz istrage i dodaje da je velika enigma gde su potrošili "toliko para".

Kontakte sa američkim investitorima su, prema navodima FBI, ostvarivali preko mrežnog marktinga.

- Tuženi bi napravili platforme iz Kine, Australije, Filipina i Srbije na internetu, koje bi koristili da prodaju investicionu ideju američkim državljanima, a takvi "partneri" su im, navodno, obezbeđivali nove investitore. Investitori bi za uvid u investicije na internetu dobili korisničko ime i šifru. Kasnije, kada bi se upisali, oni bi videli pozitivan prihod na svoje investicije. Međutim, nije bilo nikakve stvarne trgovine i njihova investirana sredstva su trošena za lične troškove i provizije - stoji u dokumentima FBI, koji je opisao "ulogu" svakog osumnjičenog.

Zanimljivo je da je drugooptužena Ksenija Fej Atilano, supruga prvooptuženog Kristijana Krstića, koristila slovenačko ime Majda Pratejc i da ima čak i pasoš ove zemlje. I ostale osumnjičene Nišlije imale su pseudonime poput - Roland Vegerdur, Kevin Erikson, Toni Rivas, Džejkob Gold... pod kojima su komunicirali sa investitorima i na društvenim mrežama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati