SUD ZA ZLOČINE OVK: Gucati prvi put pred sudijom, advokat zamerio fotografisanje

Tanjug

01. 10. 2020. u 15:40

U SPECIJALIZOVNIM većima Kosova u Hagu (poznatim i kao Sud za zločine OVK) počela je javna sednica, na kojoj se prvi put pred sudom pojavio predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati povodom sumnji da je svojim postupcima zastrašivao svedoka u predstojećim postupcima pred tim sudom.

СУД ЗА ЗЛОЧИНЕ ОВК: Гуцати први пут пред судијом, адвокат замерио фотографисање

Foto: Printskrin

Jedan od tri branioca tražio je da njegovog klijenta sudski fotograf ne slika u prisustvu sudske straže, koja ga je dovela iz pritvorske jedinice, a sud je ovaj preglog odmah usvojio i naložio da Gucati bude slikan samo u “gro planu”.

Gucati na sednici ne nosi zaštitnu masku, a u sud je doveden iz pritvorske jedinice u Hagu u koju je smešten nakon izručenja sa Kosova u petak 25. septembra.

Nakon što mu predstavi nalog za hapšenje, kojim se tereti za pokušaj krivičnog dela zastrašivanje svedoka, odmazdu prema svedocima i povredu tajnosti postupka objavljivanjem infomarcija iz istrage i imena potencijalnih svedoka, sudija će ga pozvati da se izjasni da li se protivi hapšenju.

U nalogu za hapšenje navodi se da je Gucati držao konferencije za novinare 7, 16. i 22. septembra gde je delio ili na drugi način učinio dostupnim medijima tajne i poverljive informacije i dokumenta koja su u vezi sa radom Specijalizovanog tužioca Kosova, i nije sprečio osumnjičenog Nasima Haradinaja da imenuje pojedine (potencijalne) svedoke i da informacije u vezi sa njihovim prebivalištem i drugim ličnim podacima.

Ovo ponašanje, prema stavu tužioca, predstavlja ozbiljnu pretnju, odnosno sredstvo prinude na svedoke, u cilju da se odgovore od svedočenja ili nagovore na davanje lažne izjave pred tužiocem i sudom.

Na isti način je potencijalne svedoke izložio opasnosti po njihovu bezbednost, a sve u cilju odmazde zbog njihovog istinitog svedočenja pred istražiteljima tužilaštva.

Gucati se tereti i za krivično delo povrede tajnosti postupka objavljivanjem infomarcija iz istrage i imena potencijalnih svedoka.

U pritvoru u Hagu će biti zbog opasnosti da bi mogao da pobegne, da bi morao da ometa predstojeće krivične posutpke koji će se voditi pred Specjalizvanim većima protiv pripadnika OVK, kao i da će nastaviti da ponavlja krivična dela za koja se već sumnjiči.

On je uhapšen u petak na Kosovu, a istog dana je uhapšen i Naism Haradinaj, potpredsednik Udruženja veterana OVK nakon čega su obojica izručeni Hagu.

Haradinaj se tereti za ista krivična dela, a Specijalizovani tužilac je pre nekoliko dana poručio da će procesuirati sve koji su ometali istragu i zastrašivali žrtve i svedoke u predstojećm postupcima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja