HTELI DA LINČUJU UBICU, MAJKE PALE U NESVEST: Potresni detalji pripremnog ročišta za masakr u Malom Orašju i Duboni (FOTO/VIDEO)

Jelena Ilić

24. 05. 2024. u 07:00

PRIPREMNO ročište za masakr u Malom Orašju i Duboni pred Višim sudom u Smederevu juče nije održano zbog incidenata koji su otpočeli čim je Uroš Blažić (22), optužen da je u ovim selima ubio devetoro mladih, pod jakim obezbeđenjem i sa pancirom uveden u sudnicu prepunu roditelja žrtava, koji su pokušali da se fizički obračunaju sa njim.

ХТЕЛИ ДА ЛИНЧУЈУ УБИЦУ, МАЈКЕ ПАЛЕ У НЕСВЕСТ: Потресни детаљи припремног рочишта за масакр у Малом Орашју и Дубони (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: N. Živanović

U haosu koji je nastao i pretio da se pretvori u linč, policija je odmah izvela Blažića i njegovog oca Radišu (55), koji je takođe bio pod pancirom, a koji je optužen da je nelegalno držao arsenal oružja kojim je počinjen zločin 4. maja prošle godine.

Posle gotovo sat kašnjenja i iščekivanja da okrivljeni Blažići, koji su imali lisice i na rukama i na nogama, uđu u sudnicu, nastala je prava drama. Čim su se vrata za njima zatvorila, začuli su se povici i lomljavina, a desetak pripadnika policije odmah je, trčeći kroz hodnik, iz sudnice izvelo dvojicu optuženih i odvelo ih u pritvor. Potom su za njima istrčali i roditelji žrtava. Mnogi su vikali, nekima je pozlilo, pa je Hitna pomoć imala pune ruke posla ispred sudnice.

Oca ubijenog Dalibora Todorovića obezbeđenje je jedva zadržalo na vratima sudnice. Zorica Panić, majka pokojnih Milana (22) i Kristine (19) iz Dubone, uz povike je iz sudnice izašla noseći šaržer u rukama. Kako je rekla, okvir za municiju je u koškanju ispao jednom pripadniku službe obezbeđenja.

- Uveli su ga, on je pognuo glavu. Gde je ta hrabrost kakvu je imao kad je streljao moju decu. Čim je ušao, svi smo skočili, došlo je do guranja, kidale su se narukvice, satovi. Polomljen je sto, stolice... Deset metaka je sasuo u mog sina. Osam u moju ćerku. Ne mogu da ga gledam i slušam. Ovo nije suđenje, ovo je mučenje. Sudi se nama, a ne njemu. Ovde ću da sedim, štrajkovaću glađu, neću da prihvatim ništa nego doživotnu robiju - rekla je potreseno nakon izlaska iz suda Zorica Panić.

Pucao i u one koje je već pogodio       

OPTUŽNICOM se tvrdi da je Blažić, 4. maja, oko 22.20, vozeći se "mercedesom", kod spomenika u selu Malo Orašje uočio grupu mladih i bez ikakvog povoda izašao iz vozila i rafalnom paljbom iz automatske puške ispalio u njih više desetina projektila. Kada je ispraznio okvir sa municijom, zamenio ga je novim i nastavio da puca u mlade, od kojih je neke već pogodio i koji su se nalazili na zemlji. Usmrtio je Marka Mitrovića (18), Nemanju Stevanovića (21), Lazara Milovanovića (19), Petra Mitrovića, Nikolu Milića (15) i Aleksandra Milovanovića (18). Nakon toga, odvezao se u selo Dubona, gde je u školskom dvorištu ubio brata i sestru Milana (22) i Kristinu Panić (19), dok je Dalibor Todorović (25) usled zadobijenih rana ubrzo preminuo.           

I njen suprug Saša bio je van sebe nakon prekida ročišta:

- Neću da sedim sa ubicama. Ubio mi je i sina i ćerku. Ne mogu da se obuzdam. Pokušao sam. Ovo je mučenje.

Usledile su potresne scene nakon što je zgrada ispražnjena. Majke su padale u nesvest, intervenisale su dve ekipe Hitne pomoći, jer je pozlilo majci Dalibora Todorovića iz Dubone i Petra Mitrovića iz Malog Orašja. Njih su lekari odvezli u bolnicu nakon što su im ukazali prvu pomoć.

Stefan Stefanović, koji zastupa osam porodica ubijenih i ranjenih, prepričao je za "Novosti" šta se zapravo desilo u sudnici.

- U momentu kada su ušli okrivljeni Uroš Blažić i njegova otac Radiša Blažić, zbog prevelikih emocija, opravdane ljutnje i besa, ozlojeđeni roditelji su, čim su ih ugledali, vrlo emotivno i burno reagovali. Ustali su i krenuli ka okrivljenima. Došlo je do gurkanja i gužve, ali je obezbeđenje sprečilo veće incidente. Predsednik veća prekinuo je ročište. Postupak će se, najverovatnije, odvijati u Beogradu, jer sudnica u Smederevu ne ispunjava uslove za ovakvo suđenje visokog rizika - rekao nam je advokat Stefanović.

Advokat jedne od porodica Nebojša Perović izjavio je da incident nije trajao duže od minuta i da uprkos značajnom broju pripadnika MUP-a, nisu mogli da se odupru oštećenima koji su sa razlogom besni.

Roditelji ubijenih iz „Ribnikara“

KAO podrška roditeljima, braći i sestrama iz Malog Orašja i Dubone, juče su ispred zgrade suda bili roditelji Sofije Negić i Katarine Martinović, devojčica ubijenih u OŠ "Vladislav Ribnikar", kao i Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Na pripremnom ročištu, koje nije ni počelo, a koje je po zakonu zatvoreno za javnost, tužilac je trebalo da pročita optužnicu, a okrivljeni da se izjasne o krivici. Takođe, odbrana je trebalo da ima svoja izlaganja. Tek nakon toga bi se odredio datum početka suđenja tokom kojeg će biti ispitano više od 80 svedoka. To su, uglavnom, ranjeni i članovi porodica ubijenih.

Optužnica koja je napisana na 210 strana, podignuta je 18. oktobra 2023. Uroš Blažić je okrivljen za devetostruko ubistvo i pokušaj ubistva još trinaestoro ljudi koje je teško ranio. Najmlađa žrtva imala je 15, a najstarija 25 godina.

Nosili majice sa slikama žrtava

POLA sata pre zakazanog početka pripremnog ročišta, u sud su počeli da dolaze roditelji i članovi porodica ubijenih u dva sela. Nosili su majice sa slikama svoje ubijene dece, a neki i uramljene fotografije. Mere obezbeđenja bile su izuzetno velike, pretresani su svi, tako da je ulazak u zgradu suda, a potom i sudnicu, trajao više od sat vremena.

Na saslušanju kod tužioca, Uroš Blažić je priznao zločin rekavši da je mlade ljude, od kojih većinu nije poznavao, navodno, ubio kako bi zaplašio meštane jer su loše govorili o njemu i njegovoj porodici. Prema nalazima lekara veštaka, Uroš je bio uračunljiv kada je počinio zločin, a kod njega nisu nađeni simptomi psihopatoloških promena ličnosti. Te večeri nije bio pod uticajem alkohola niti narkotika. Na teret mu se stavlja teško ubistvo, a njegovom ocu nedozvoljeno držanje oružja, kao i teško delo protiv opšte sigurnosti.

Dok porodice žrtava kao jedinu mogućnost prihvataju smrtnu kaznu, Urošu Blažiću, koji u vreme izvršenja krivičnog dela nije imao navršenu 21 godinu, preti maksimalna kazna zatvora od 20 godina, što je tužilaštvo i predložilo u optužnici. Ista kazna je zatražena i za Radišu.

Preživela jer je rekla da je trudna

Na suđenju u Smederevu juče se pojavila i Jelena Ajdinović, koja je bila u taksiju u koji je Blažić uleteo nakon masakra. Ona je pukom srećom preživela, jer mu je rekla da je trudna.

BONUS VIDEO - POZLILO NEUTEŠNIM MAJKAMA: Hitna reagovala na suđenju Urošu Blažiću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)