IMOVINA POD BLOKADOM: Postupak protiv Vojkana Krstića - Zaplenjeni građevinske parcele, stanovi, automobili

S. J. M.

03. 08. 2022. u 07:30

VLASNIKU firme "Elita gradnja" iz Beograda Vojkanu Krstiću (39), koji je u februaru uhapšen zbog sumnje da je činio mahinacije sa odnošenjem otpada, privremeno je oduzeta sva imovina.

ИМОВИНА ПОД БЛОКАДОМ: Поступак против Војкана Крстића - Заплењени грађевинске парцеле, станови, аутомобили

Vojkan Krstić na jednom od putovanja, Foto Fejsbuk

Viši sud u Beogradu usvojio je taj zahtev Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva.

Krstiću je, kako je saopšteno, privremeno oduzeto 12 nepokretnosti, među kojima su poljoprivredna zemljišta i građevinske parcele u Beogradu i okolini u opštinama Voždovac, Grocka i Barajevo. Oduzeti su mu stan i stambeni objekat u Beogradu, zatim pet luksuznih automobila, motocikl i tri priključna vozila, kao i nešto više od milion dinara sa bankovnog računa. Kako navode u Višem tužilaštvu, privremeno upravljanje tom oduzetom imovinom povereno je Direkciji za upravljenje Ministarstva pravde Srbije.

Odeljenje tužilaštva za korupciju protiv Krstića vodi istragu zbog sumnje da je kao vlasnik firme "Elita gradnja" oštetio budžete tri beogradske opštine, Čukarice, Zvezdare i Vračara, za oko 10 miliona dinara, a svojoj firmi u tom iznosu pribavio protivpravnu imovinsku korist. Kako se sumnja, on je sačinjavao račune sa lažnim podacima o izvršenim uslugama odnošenja šuta i smeća i uklanjanja reklama sa javnih površina, čiju je vrednost uvećavao i onda naplatio te usluge od te tri opštine.

Pored Krstića, uhapšeno je i šest službenika beogradskih opština. Oni se sumnjiče da su zloupotrebom svoje službene dužnosti pribavili nezakonitu korist "Elita gradnji", i to tako što su sastavljali službene isprave neistinite sadržine i odobravali plaćanja fakturisanih usluga bez dokaza o tačnosti podataka, odnosno vrednosti izvršenih usluga.

Očekuje se da Više tužilaštvo narednih dana podigne optužnicu protiv Krstića, koji se od hapšenja početkom februara nalazi u pritvoru.

NESRAZMERA IZMEĐU PRIHODA I RASHODA

IZ izveštaja Jedinice za finansijske istrage MUP Srbije i celokupnih spisa predmeta utvrđeno je postojanje očigledne nesrazmere između zakonitih prihoda i rashoda okrivljenog, iz čega proizlazi osnovana sumnja da su pokretne i nepokretne stvari, koje su mu privremeno oduzete, stečene izvršenjem krivičnog dela - navode iz tužilaštva.

- Zbog toga postoje razlozi koji opravdavaju potrebu za njenim privremenim oduzimanjem, jer postoji verovatnoća da bi kasnije oduzimanje imovine proistekle iz krivičnog dela bilo otežano ili onemogućeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)