UKINUT PRITVOR EDINU VRANJU: Apelacioni sud uz saglasnost Tužilaštva pustio na slobodu optuženog za ratne zločine

Tanjug

19. 10. 2021. u 11:10

NEKADAŠNJEM načelniku Sektora za organizovani kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH Edinu Vranju ukinut je pritvor odlukom Apelacionog suda u Beogradu, uz saglasnost Tužilaštva za ratne zločine Srbije, koje ga tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Goražda, od januara 1993. do oktobra 1994. godine.

УКИНУТ ПРИТВОР ЕДИНУ ВРАЊУ: Апелациони суд уз сагласност Тужилаштва пустио на слободу оптуженог за ратне злочине

Foto Avaz

- Apelacioni sud je u ponedeljak uvažio žalbu njegovog branioca i preinačio rešenje kojim mu je bio produžen pritvor, tako što mu je pritvor ukinuo i naložio da se odmah pusti na slobodu - rekla je za Tanjug portparolka suda Mirjana Piljić.

Sud je imao u vidu podnesak Tužilaštva za ratne zločine Srbije od 15. oktobra, u kojem je navedeno da u ovom trenutnku nije bilo potrebe za produženje pritvora prema okrivljenom nakon podizanja optužnice.

Takođe je ukazalo da je obavestilo sud da nakon pravosnažnosti optužnice namerava da predloži ustupanje krivičnog gonjenja u ovom predmetu Bosni i Hercegovini.

- Pored toga, tužilaštvo je navelo da je saglasno da se Vranj u daljem toku postupka brani sa slobode - navela je Piljić.

Apelacioni sud je, kako je dodala, takođe usvojio žalbu Vranjovog branioca, u kojoj ukazuje da je centar životnih aktivnosti njegovog branjenika usmeren isključivo na BIH, što, prema stavu ovog suda, samo po sebi ne može da predstavlja razlog za produženje pritvora zbog opasnosti od bekstva, dok iz spisa predmeta nema okolnosti koje potvrđuju postojanje okolnosti za opasnost od bekstva, a ta okolnost mora biti realna.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je 13. oktobra optužnicu protiv Vranja zbog sumnje da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Goražda, od januara 1993. do oktobra 1994. godine.

Vranj je 12. septembra uhapšen na graničnom prelazu Uvac između Srbije i BiH, na osnovu policijske poternice zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.

Srpsko tužilaštvo je najavilo da će na osnovu propisa kojima se reguliše regionalna saradnja između Srbije i Bosne i Hercegovine, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora između Srbije i BIH o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, podneti predlog Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu za ustupanje krivičnog gonjenja u ovom predmetu organima BIH.

Vranj je posle rata u BiH bio načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije i načelnik Odeljenja za organizovani kriminal.

Upravu policije Federacije BiH napustio je 2016, kada je, prema pisanju medija, postao direktor privatne agencije za bezbednost, preneli su mediji.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)