SMRT GARDISTA JOŠ MISTERIJA: Danas se navršava 17 godina otkako su u kasarni na Topčideru nastradali Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović

N. B. - J. D. Lj.

05. 10. 2021. u 09:11

DANAS se navršava 17 godina od kada su u kasarni u Topčideru, na još uvek misteriozan način, nastradala dvojica vojnika, gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović. Istraga u ovom slučaju svih ovih godina išla je u više pravaca, mišljenja stručnjaka su se sukobljavala, mnogo toga se pričalo i nagađalo, prozivali su se pojedini "moćnici" u državi, kao i oni van granica.

СМРТ ГАРДИСТА JOШ МИСТЕРИЈА: Данас се навршава 17 година откако су у касарни на Топчидеру настрадали Драган Јаковљевић и Дражен Миловановић

Mesto gde su nađena tela vojnika / Foto N. Fifić

Slučaj gardista do sada pominje samo jedno ime kao mogućeg svedoka, Sašu Reljića, bivšeg oficira Vojske Srbije, koji je navodno ključni za razrešenje pogibije vojnika. Njega je svojevremeno, čak pominjao i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, komentarišući da ga je video kao člana ruske delegacije. A tim pre, jer se neposredno pre toga za Reljića pričalo da je otišao iz Srbije i nastanio se u Moskvi.

Reljić je više puta saslušavan u Tužilaštvu i tada je navodno izneo tvrdnje da nije tačno da je u podzemnom objektu "Karaš" na Topčideru jedan vojnik ubio drugog, a zatim izvršio samoubistvo. On je tada ispričao da je dvojicu gardista ubio visoko pozicionirani pripadnik MUP. Kako je rekao, 2006. njega je zvao zrenjaninski funkcioner BIA, kako bi mu ugovorio sastanak sa Borisom Tadićem i navodno, dostavio saznanja o grupi švercera kokaina, i to tonu i po, koji je, kako se pričalo, bio sakriven u kasarni na Topčideru.

O Reljićevom svedočenju za "Novosti", komentariše i advokat Predrag Savić, jedan od zastupnika porodica pokojnih gardista:

- Svedok Reljić više puta je dao iskaz Tužilaštvu. Ako je istina sve što je pričao, trebalo bi da je slučaj već rešen, a ubica uhapšen. Ako je lagao, onda ga treba procesuirati.

Istraga, koju su u prvom trenutku vodile srpske vlasti rekla je da je navodno, "posle prepirke i fizičkog kontakta Jakovljević uzeo pušku Milovanoviću i pucao. Iako ranjen, Milovanović je krenuo ka njemu, a Jakovljević je osvrćući se, ispalio u njega još dva hica. Misleći da ga je ubio, onda je presudio i sebi".

Roditelji nisu poverovali u ove priče, a na noge se digla i javnost. Formirana je zatim nezavisna komisija na čelu sa Božom Prelevićem, a rezultati su bili šokantni. Ustanovljeno je da je gardiste ubio treći čovek, koji je prvo razoružao Milovanovića, povukao se ka Jakovljeviću, a onda ih ubio obojicu. Utvrđeno je i da je pored Jakovljevića nađeno pet okvira za municiju, iako su obojica vojnika bila zadužena sa po dva puna i dva prazna.

HVALILI SE DRUGARIMA

DRAGAN Jakovljević (levo) rođen je 1983. u Beloj Reci kod Šapca. Prilikom regrutacije određeno je da bude u Gardijskoj brigadi. Veče pre tragedije čuo se sa porodicom i ocu rekao da je dobro i da se sprema za stražu.

DRAŽEN Milovanović (desno) rođen je iste godine u selu Tekija kod Paraćina. Desetak dana pre tragedije bio je na vikendu kod kuće. Hvalio se drugarima iz vojske, starešinama i kondicijom. Govorio da najviše voli da ide u patrolu i na stražu.

ODLUKU SUDA NIKO NE POŠTUJE

PRE osam godina, kako navodi Predrag Savić, Ustavni sud Srbije naredio je da se sprovede efektivna i na zakonu zasnovana istraga:

- Tu odluku sada proučavaju na pravnim fakultetima i ističu je kao pozitivan primer bitan za pravnu nauku i praksu, za ostvarenje ljudskih sloboda i prava. Problem je, međutim, što tu odluku i obaveze koje ona nameće za srpsko tužilaštvo ne poštuje baš niko u zemlji.

Zapratite Nportal na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove