GAVRINE UBICE JOŠ NEPOZNATE: Na današnji dan pre 20 godina usmrćen bivši radnik DB-a Momir Gavrilović, pucano iz "škorpiona" sa prigušivačem

N. B. - J. D. Lj.

03. 08. 2021. u 09:37

NA današnji dan navršava se tačno 20 godina od ubistva Momira Gavrilovića Gavre, bivšeg radnika Državne bezbednosti. Njegova likvidacija, nažalost, do danas nije rešena.

ГАВРИНЕ УБИЦЕ ЈОШ НЕПОЗНАТЕ: На данашњи дан пре 20 година усмрћен бивши радник ДБ-а Момир Гавриловић, пуцано из шкорпиона са пригушивачем

Mesto na kojem je ubijen Gavrilović

Gavrilović je ubijen 3. avgusta 2001. oko 22 časa, na parkingu zgrade u Ulici Džona Kenedija, u Novom Beogradu, kada se vraćao sa sastanka sa savetnicima tadašnjeg predsednika SRJ, Vojislava Koštunice. U njega su, sumnja se, dve osobe iz automatskog pištolja "škorpion", sa prigušivačem, ispalile više hitaca. Napadači su potom seli u sivi "mercedes", beogradskih tablica, sa početnim brojem 444 i pobegli u nepoznatom pravcu. Policija je blokirala ceo kraj, urađen je uviđaj, a tek dva dana kasnije je saopšteno ko je ubijen.

Tada se saznalo i da je tog dana Gavrilović bio u zgradi SIV, na sastanku u kabinetu Koštunice, gde se sastao i sa Radetom Bulatovićem, tadašnjim savetnikom za nacionalnu bezbednost, Gradimirom Nalićem, ondašnjim savetnikom za ljudska prava i Ljiljanom Nedeljković, šeficom predsednikovog kabineta.

Četiri dana nakon surove likvidacije Gavrilovića sazvana je konferencija za medije na kojoj se, osim visokih funkcionera policije, pojavio i Goran Petrović, tadašnji načelnik RDB, koji je 12 godina radio sa Gavrilovićem. Pričalo se o novim detaljima istrage, ali se do likvidatora nije došlo.

Ubistvo bivšeg radnika DB žestoko je odjeknulo u javnosti, a onda je lansiran i veliki broj mogućih motiva i nagađanja. Koštuničina stranka tvrdila je da su ga ubile nepoznate snage, jer je navodno predao dokumenta koja optužuju tadašnju vladu i Demokratsku stranku za brojne afere i korupciju. Kao drugi motiv spominjalo se delovanje pojedinih kriminalnih klanova, jer je navodno Gavrilović kolegama iz policije saopštio neka svoja nova saznanja o ubistvu Slavka Đuruvije i navodnoj saradnji ljudi iz kabineta Zorana Đinđića sa "surčinsko-zemunskim klanom".

Više od godinu dana posle ubistva, Koštunici je, navodno stiglo pismo u kojem se tvrdilo da je Gavrilovića ubio Dragan N., ali je tužilaštvo odbacilo tu prijavu. Sve se ispostavilo kao još jedna neistina i medijska manipulacija.

DOSIJE

Jedina istina bila je da je posle NATO bombardovanja, 1999. Gavrilović napustio DB i započeo neke privatne poslove. Iza sebe nije ostavio nikakve tragove i beleške, niti je ikada precizno saopšteno šta je bila svrha njegove posete kabinetu predsednika države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)