ZA UBISTVO BESKUĆNIKA 52 GODINE ROBIJE: Izrečena presuda u Novom Sadu - napao ih satarom, oni ga pretukli na smrt

Lj.P.

24. 03. 2023. u 16:30

VIŠI sud u Novom Sadu je danas u krivičnom postupku protiv četvoro okrivljenih za teško ubistvo u saizvršilaštvu, Aleksandra Popovića, (34) beskućnika iz Beograda, objavio presudu kojom su oglašeni krivim.

ЗА УБИСТВО БЕСКУЋНИКА  52 ГОДИНЕ РОБИЈЕ: Изречена пресуда у Новом Саду - напао их сатаром, они га претукли на смрт

Foto: N. Karlić

Nepravosnažnom presudom, Miodrag Mikac (41) iz Beograda i Željko Milašin (46) iz feketića, osuđeni su na po 15 godina zatvora. Zorici Dikić (38) iz Petrovaradina izrečena je kazna od deset godina zatvora, dok je Miši Todoroviću (44) iz Novog Sada 12 godina.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu okrivljenima je stavljeno na teret da su 30. oktobra 2021. godine u Novom Sadu, na Bulevaru Despota Stefana 5 u  na svirep način lišili života pokojnog oštećenog Aleksandra Popovića, čime su izvršili krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Prilikom ocene dokaza, sudsko veće je prihvatilo odbrane okrivljenih samo u onim delovima koji su potvrđeni drugim materijalnim dokazima, smatrajući da su u celini odbrane okrivljenih date na glavnom pretresu usmerene u pravcu umanjenja krivične odgovornosti. Sud, kako je saopšteno, nije sporio da je kritičnoj situaciji prethodio događaj kada je oštećeni u jednom momentu izvadio sataru iz unutrašnjeg džepa svoje jakne i, bez ikakvog povoda, njome pokušao da udari okrivljenog Miodraga Mikca. Ali, nakon izbegnutog udarca, četvoro okrivljenih su kao brojniji i jači nasrnuli na oštećenog, zadajući mu brojne udarce rukama i nogama, nanevši mu teške telesne povrede opasne po život.

Sud je cenio stepen upornosti okrivljenih da oštećenog povrede, imajući u vidu težinu, broj i lokalizaciju nanetih povreda. Takođe, cenio je ravnodušnost okrivljenih prema oštećenom i prema osnovnoj vrednosti - ljudskom životu, jer su svi okrivljeni pobegli sa lica mesta, ne znajući da li je oštećeni živ. Sud smatra da su okrivljeni, iako su bili pod dejstvom alkohola, postupali sa umišljajem i svesni činjenice da navedenim radnjama mogu prouzrokovati smrt.

U izrečene kazne zatvora je okrivljenima uračunato vreme koje su proveli u pritvoru, a koji pritvor je okrivljenima produžen do upućivanja u zavod za izvršenje krivičnih sankcija. Sud je obavezao sve okrivljene da solidarno isplate zakonskoj zastupnici iza pokojnog oštećenog naknadu materijalne štete za troškove sahrane pokojnog oštećenog, kao i nematerijalne štete za duševne bolove usled smrti bliskog lica u iznosu od 1.000.000 dinara.

Protiv navedene presude stranke i branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Novom Sadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)