BELIVUK MU NAPRAVIO REZ OD UHA DO UHA Hrvatin: LJepoja se najbolje držao, najjači je bio od svih! Kad sam ušao u sobu, sav je bio razbijen

Z.U.-N.B.

24. 02. 2023. u 13:20

PRED Specijalnim sudom u Beogradu danas se saslušanjem okrivljenog saradnika Bojana Hrvatina nastavio glavni pretres protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih optuženih za pripadnost njihovoj kriminalnoj grupi.

БЕЛИВУК МУ НАПРАВИО РЕЗ ОД УХА ДО УХА Хрватин: Љепоја се најбоље држао, најјачи је био од свих! Кад сам ушао у собу, сав је био разбијен

Foto: ATA images/MUP.rs

Sud je doneo rešenje kojim su odbijeni predlozi advokata za ukidanje pritvora ili zamenu za blažu meru. Glavni pretres se odlaže i sledeći zakazuje za 13, 14, 16. i 17. mart.

Ljepoja pružio najveći otpor

Što se tiče Milana Ljepoje, pre akcije, 9. decembra 2020, Belivuk mi je rekao da ću ponovo praviti lažni sudar kao i kada je bilo reči o Radojeviću. Morao sam da kupim hirurške rukavice, molerske rukavice, nekoliko zimskih jakni, kombinezone... Znam da su Ljepoju navukli da dođe da kupi blindu. Bio je određen Lalićev auto, koji će mu biti pokazan. Na dan akcije sam se našao sa Nemanjom Đurićem, dogovaramo se ko će gde da stoji. Miloš Budimir je trebao da čeka kod Ikee, da bude u pratnji, Tešić je trebao da čeka Ljepoju gde je sačekan i Radojević i to na parkingu kod "Laste". 

Hrvatin zatim detaljno, kao i sve do sada, objašnjava šta je radio i kako su tekle pripreme za otmicu Ljepoje. 

- Kad sam stigao u kuću u Ritopeku, nisam odmah otišao u tajnu prostoriju, već idem na prvi sprat gde zatičem Belivuka i Miljkovića, koji imaju Ljepojin aparat i koji se u tom trenutku sa tog telefona dopisuju sa Zvicerom.

- Rekli su mi da je Ljepoja bio najjači od svih do tada. Kad sam ušao u prostoriju, Ljepoja je bio vezan lisicama na rukama, bio je sav razbijen. Pričali su sa njim o njegovoj pljački u Dubaiju, spomenuli su i njegovog kuma, čije smo ubistvo mi bili pripremali. Pao je dogovor da Belivuk, ja i Marko Budimir budemo na Ljepoji, a da u isto vreme Janković i Draganić melju, a u kući ostaju Lalić i Miljković, pa će oni ići posle da prospu Ljepoju.

Obukli smo kombinezone, Belivuk me pitao kako ćemo da ga likvidiramo, ja rekao ajde da ga davimo. Veljko uzeo jedan kraj kese, ja drugi, ali nije baš dobro išlo. Uzeli smo kabl, ali se on cimao, padao sa stolice. Obmotali smo mu kabl oko vrata, ja vukao na svoju stranu, Veljko na svoju. U jednom trenutku Lalić se priključuje Belivuku i on vuče, a Janković dolazi sa moje strane i zajedno vučemo. Bio je mrtav, ali da bismo potvrdili Belivuk mu je napravio rez po vratu od uha do uha. 

Telo Milana Ljepoje je kao i u ostalim slučajevima raskomadano i uništeno u mašini za mlevenje mesa. Hrvatin je kazao da je otišao kući, a da mu je Belivuk rekao da će ići u kuću u Lisičijem potoku.

Kad je reč o Gligorijeviću, o njemu saznajem dan ili dva pošto je ubijen. Belivuk mi je pokazao nekoliko slika korita pripremljena puna mesa, vidim da na telu piše "izdaja", "Trajko". Belivuk mi je rekao da je Gligorijević učestvovao sa Trajkom u pripremama atentata na Belivuka, da kad bude ubio Belivuka ima u planu da od braće Budimir preuzme posao sa travom. Kasnije su mi rekli da je Marko Budimir pokupio Gligorijevića kod Beton hale i da ga je dovezao do kuće u Ritopeku. Saznali su i da je izvesni Vesko trebao da puca na Belivuka, a ja ga znam iz zatvora. 

Nakon što je Bojan Hrvatin za danas završio sa svedočenjem, advokati su započeli da iznose procesne predloge. Za reč se javio Živko Dedović, branilac Alekse Dunjića, koji je sudu predložio da ukine pritvor njegovom branjeniku. Za Milovana Tadića, njegov branilac je tražio određivanje kućnog pritvora. Traženo je i ukidanje pritvora za Aleksandra Vučinića ili određivanje blaže mere. Branilac Alekse Stošića, advokat Stefan Jokić je ostao pri ranijim predlozima za ukidanje, gde je tražio da se njegovom klijentu izrekne mera zabrane napuštanja stana. Zatim je advokat Dalibor Katančević tražio ukidanje pritvora ili zamenu za blažu meru za Nemanju Lakićevića. 

Zamenik tužioca je kazao da se protivi ovim predlozima. 

Nakon toga je sudija odredila pauzu, kako bi mogli da odluče o predlozima advokata.

Belivuk pitao ko hoće da reši Radojevića

Sada bih govorio o ubistvu Zdravka Radojevića.

Hrvatin je rekao da je on bio navijač Zvezde i da su posle ubistva Vukićevića Belivuk, Miljković i još neki otišli u Tursku. 

- Miloš me je zvao da me pita da li hoću da idem da vidim gde je kuća Radojevićeva kako bismo tamo podmetnuli eksploziv. Rekao sam da hoću. Poslao mi je sliku njegovog mercedesa, ali se od toga odustalo. Kada su se vratili iz Turske rekli mi da se Radojević povezao sa nekim Crnogorcima, da se promangupirao, da traži Marka Budimira, da ga ubije, ako ga ne nađe da će udariti na njegovu ženu i decu. Nisam znao kako navlače Radojevića na sastanak 10. novembra 2020. rečeno mi je da će moja uloga biti da sa Nemanjom Đurićem na auto-putu napravim lažni sudar, u trenutku kad ovaj tuda bude prolazio. Našli smo se sat vremena pre dogovorenog vremena i dogovorili kako će ko i gde da stoji.

Dogovarali su kako sve da urade, kao i da obrate pažnju da slučajno Radojević nema nečiju pratnju. Trebalo je da dođe sivim "pasatom". U Ritopeku su bili Miljković, Belivuk, Lalić, Draganić. Kad je Radojević otet, Hrvatin je došao u kuću.

- Zatekao sam Miljkovića, Radojevića i Miloša Budimira koji nešto priča sa njim. Nisam video da je iko prstom takao Radojevića. Posle sam čuo da je on najbolje prošao od svih otetih. U jednom momentu smo stavili Radojevića na krevet, ruke prebacili napred, Draganić i Janković su došli sa maskama i rukavicama, pištoljem i municijom i dali mu da on sve to ispipa. Spustili smo Radojevića iz kuće u bunker, spustili ga na zemlju. Sećam se da je Marko Budimir rekao nešto zato što mu je pretio. Presvukli smo se u kombinezone, Belivuk je imao beli, Miloš Budimir i ja teget boje. Skinuli smo Radojevića, položili ga stomakom na zemlju, postavio sam mu fosnu pod glavu. Belivuk je rekao "hajde, braćo, ko hoće da ga reši". Ja se nisam izjašnjavao, Belivuk je uzeo sekiru i preciznim potezom sekire ga udario po glavi. Pitao me da li hoću ja da mu odvojim glavu, rekao sam da hoću.

Hrvatin je zatim naveo da je video da je mašina za mlevenje mesa iz garaže bila premeštena u tajnu prostoriju, a da su pojedini delovi bili kod Draganića u vozilu. Objasnio je kako su zatim namontirali mašinu i da su je tada prvi put koristili u bunkeru.

- Belivuk je udarao sekirom, ja sam zasecao, a Miloš Budimir je te delove isečene spremao za mašinu. Kada smo napunili prvo koriti, došli su Draganić i Janković i uporedo krenuli da melju. Imali su problema, mislim da je nestalo struje. Kad smo završili, presvukli smo se. Otišli smo do sprata. Video sam da je na sredini dvorišta kuće postojao krug gde se palilo. Tu su mi rekli da su već palili, ali da se Draganić ne slaže sa tim. Pitao sam Draganića koliko je još ostalo sa mlevenjem, ostalo je da se očisti prostorija i mašina. Složio se da se zapali Radojevićeva garderoba, kombinezoni koje smo nosili, fosna na kojoj smo sekli ostatke Radojevića. Dogovorili smo se da idemo da prospemo ostatke, da nas Belivuk odveze do jednog dela puta, odakle smo nastavili peške do Dunava. Ostaci su upakovani u šest džakova. Kad smo došli do reke, dogovor je bio da Miloš Budimir uđe u reku. Draganić je vezao kanapom Miloša da slučajno ga voda ne odnese. Miloš je do grudi ušao u vodu i skalpelom je rasecao džakove iz kojih je prosut sadržaj. 

Zvali su me da idem da prospem ostatke Vukićevića

Sudija je, nakon što je upozorila sve učesnike na ponašanje, rekla da za pult za svedočenje dođe Bojan Hrvatin. On je nastavio da objašnjava kako je otet Vukićević i da mu je Đurić doneo njegovu torbicu i rekao da je Vukićević pucao, ali da je sve prošlo kako treba. Hrvatin je kazao da je on sa Vukićevićevog telefona poslao nekoliko poruka nekim ljudima iz njegovih kontakata, da bi zatim dobio naređenje da uništi telefon.

- Kamenom sam uništio aparat, i u naselju Beograd na vodi ga ubacio u vodu. Pisao mi je Miloš Budimir, rekao da treba da se ide u neku nabavku i da treba da učestvujem u prosipanju ostataka pokojnog Vukićevića. Tog dana je bilo loše vreme i da treba još nešto da uradim, i da sigurno neću doći za još tri sata. Rekao mi je da ne moram i uveče sam saznao da kada su stigli u kuću u Ritopeku Miloš Budimir je video da Lazar ima pištolj, da je skočio na njega i da je pištolj opalio. Marko Budimir mi je rekao da su ga tukli na putu za kuću. Plan je bi da se ispituje, ali pošto je bio dobro prebijen, od toga se odustalo. 

Veljko Belivuk kaže da je šokiran

Sudija je nakon pauze rekla da u sudnicu uđe Veljko Belivuk.

Sudija - Čuli ste navode punomoćnika Golubović.

Belivuk - Šokiran sam. Ja sam se samo jednom nasmejao kad je Lalić nešto rekao i za to se izvinio. Juče Lalića je mrtva ladna pitala za neku torbicu Veličkovićevu, a on to nije ni rekao. Kako može i da vidim da sam ja nju pogledao. Ništa joj nisam uradio, rekao, pretio. Ja sad moram sebe da operem. Ništa joj nisam uradio.

Sudija- Upozoravam sve u sudnici da se pristojno ponašaju. 

Advokat Vesna Golubović je zatim predložila da se pregledaju snimci sa kamera, i da će se uveriti da je tačno ono što je rekla. Dodala je da nije pokazala nikakav animozitet prema optuženima i da nema razloga da bilo šta izmisli i da joj ova vrsta publiciteta nije potrebna.

Advokatica prijavila pretnje

Sada ću govoriti o ubistvu Lazara Vukićevića. Nekoliko dana pre 14. oktobra 2020. saznajem da Belivuk, Miljković i Janković odlaze u Crnu Goru da pokušaju da dignu Mileta Kapetana, koji je bio šef Vukićeviću, Šarcu. Čekamo da nam se jave kad budu otišli da dignu Kapetana, a sa njim je trebalo da bude izvesni Kasap, za njega je Miljković rekao da je najozbiljniji škaljarski ubica. Kada su uspešno izveli akciju, oteli Kapetana, ubili Kasapa, slike njegove sam video, kao i ubijenog Hodžića. Kasap je bio prekriven do glave, a Kapetan je ležao na podu, vezanih ruku. Video sam i sliku Miljkovića zagrljenog sa Kapetanom. Preko Kapetanovog telefona su Vukićeviću i Šarcu poslali sliku na kojoj je Velja vezan, kao da je otet. Pao je plan da prvo otmemo Šarca, a onda Vukićevića. 

Prema onome što je poznato, Kapetan nije odmah ubijen, već nešto kasnije. 

Hrvatin je naveo da su u jednom trenutku odustali od Šarca, za koga su sumnjali da je policijski doušnik i da su se zatim prebacili na Vukićevića, kojeg su namamili pričom da je Belivuk otet. 

- Marko Budimir i ja smo pratili Vukićevića, a Tešić je imao zadatak da vidi da li slučajno nas neko ne prati. Mi smo bili u "audiju A4", tamnoplave boje. Parkirali smo se na jednom parkingu u Radničkoj ulici. Kad smo videli Vukićevića na semaforu, javili smo ostalima da se pojavio. 

U narednom trenutku za reč se javila advokat Vesna Golubović, punomoćnik Jelene Veličković.

- Sudija, slučajno sam pogledala ka optuženima i videla da mi Belivuk upućuje uznemirujuće i neprijatne poglede - uznemirenim i skoro plačnim glasom je u jednom trenutku rekla advokat Vesna Golubović, punomoćnik Jelene Veličković.

Na to je sudija prekinula suđenje i odredila pauzu.

Hrvatin je zatim krenuo da govori o ubistvu Nikole Mitića, navodeći da su Belivuk i ekipa saznali da ih jedna grupa opservira i da iza toga stoje Aleksandar Šarac i Lazar Vukićević.

Posle pakovanja Mitićevog tela se okupao

Hrvatin je zatim ispričao kako su odneli džakove do obale Dunava, gde je trebalo da ih isprazne. Draganić je nosio džak sa još njih nekoliko, a ja sam čekao da mi jave kad budu krenuli nazad.

- Vratio sam se u kuću u Ritopeku da se okupam, nastavio je Hrvatin, pa krenuo da opisuje kako izgleda unutrašnjost kuće. - Javio sam Belivuku i Miljkoviću da čekam da mi se jave da odem po njih.

Detaljno ispričao kako su uništili Mitićevo telo

Hrvatin je opisao kako je došao do kuće u Ritopeku u koju je odveden, mučen i ubijen Nikola Mitić. Navodi da je video mašinu za mlevenje mesa i kako je Vlade Draganić otvorio vrata od tajne prostorije.

- Miljković mi je pričao o njoj, kako je vrhunski napravljena, kao iz filmova - navodi Hrvatin i dalje opisuje kako izgleda ta prostorija. - Zatekao sam u toj prostoriji pokojnog Mitića, na stomaku, od pola telo u lavoru, presečenog vrata, već je pocrneo. 

Zatim je objasnio kako su najlonima zaštitili podove i kako su raskomadali Mitićevo telo. Uputstvo za to mu je, kako je kazao, dao Draganić. Hrvatin je do detalja govorio kako je teklo komadanje, kako su prvo odsekli glavu, pa udove, da su vadili unutrašnje organe, vodeći računa da ne zaseku želudac. U tome su učestvovali Hrvatin, Miloš Budimir, Lalić. Sve organe unutrašnje su stavljali u jednu kesu i zatim u mašinu za mlevenje. 

Nakon što je izneo jezive detalje uništavanja Mitićevog tela, Hrvatin je, takođe do detalja, govorio kako su skidali najlone, koje su kasnije zapalili.

- Dok smo sve ovo radili, bili smo u donjem vešu, sa gumenim čizmama i molerskim rukavicama. Koristili smo noževe, sekiru. Crevom smo zatim ispolivali celu prostoriju, pa smo od spolja ka unutra spirali vodom prema kanalu za odvod. Gurali smo krv i telesne sokove ka tom kanalu. Pa smo onda ispolivali sa sonom kiselinom, varikinom i to ostavili da nagriza i uništava tragove. 

Hrvatin je ispričao da je sledeće na redu došlo uništavanje Mitićevog tela u mašini za mlevenje, koju su nekih pola sata pokušavali da pokrenu, pošto su iskakali osigurači. Kad je telo samleveno, ostaci su upakovani u šest džakova. Naveo je kako je sa Mitićeve glave skinuo skalp, a da ju je sekirom usitnio Lalić. Draganić je zatim oprao mašinu.

MITIĆA SA STADIONA ODVELI U RITOPEK

Šarac se ranije deklarisao kao Belivukov neprijatelj, a prema Hrvatinovim rečima, oni su se organizovali i krenuli da prate osobe koje su njih pratile. Govorio je kako su Belivuk i Miljković rekli kuda da se kreću, kako da dolaze do stadiona, usput vodeći računa da li ih neko prati i organizujući kontrapratnju. Sve se dešavalo početkom avgusta 2020. godine.

- Postojao je jedan džip, stranih tablica, koji je bio najsumnjiviji - kazao je Hrvatin. - meni i Tešiću se pridružio i Aleksa Stošić, kako bi se i on uključio u akciju. Rečeno nam je da mu ne pričamo ni za Šarca, ni za Vukićevića, već da nam je samo nešto sumnjivo. Opservirali smo i u jednom momentu, oko podneva, u dogovoru sa Veljkom i Markom smo prekinuli i rečeno nam je da dođemo u bazu. Bio je dogovor da kad oni krenu kod advokata u Lisičiji potok, da krenemo, da vidimo da li će neko da ih prati. 

Hrvatin zatim objašnjava kojom trasom su se kretali i ko je gde trebao da stoji i kuda da ide. Bio je dogovor da se podele u dve ekipe, dobili su motorole, kako bi mogli lakše da komuniciraju.

- Krenuli smo iz restorana - kazao je Hrvatin. - Tešić i ja smo bili jedna ekipa, bilo je još tri. Tešić i ja se postavljamo kod Marakane, u blizini Cecine kuće, kako bismo videli kad Miljković i Belivuk sa obezbeđenjem kreću i da li ih neko prati. Kad su se Miljković i Belivuk javili da kreću i kuda sve idu, javljeno da je crna "honda" krenula za našom kolonom, dva blindirana automobila Veljka i Marka i kolima obezbeđenja. Kad smo videli kolonu, Miljković svojim vozilom ide prvi, Veljko u svom iza njega, a treći obezbeđenje. Ja javljam da vidim crnu "hondu", dva vrata iza obezbeđenja. Tešić i ja se uključujemo, dva ili tri auta iza "honde", ali nas zaustavlja semafor. Preko motorole nam je javljeno da stanemo ispred jednog restorana u blizini Belog dvora i tu smo videli našu kolonu da se vraća ka stadionu. Javljeno je da se vraćamo i da imamo ovog što je pratio.

Miloš Budimir je, kako priča Hrvatin, naveo da im je javio da je u auto blizu njih Aleksandar Šarac, nismo znali šta sa njim, ali tada stiže poruka od Belivuka: "Gde ste, ljudi, dolazite na stadion".

- Ulazimo u unutrašnji deo restorana i dolazimo do kancelarije. Zatekao sam sledeće. Nikolu Mitića koji sedi na ugaonoj garnituri, a leđima okrenutog Senada Rešovića. Svi smo ulazili, izlazili. Kad sam ja došao u bazu, posle desetak minuta je Nikola Mitić odvezen. 

U tom periodu, kako kaže, Miljković mu je ispričao kako su zaustavili Mitića, da ga je udario u glavu, kada su stigli i Belivuk i ostali.

-Ja sam pitao Mitića, zašto prati, za koga, da li za Šarca, on je rekao za Mitića i da nije dobio pare za to - nastavi je Hrvatin. - Ubacili su Mitića u kombi, vozio ga je Tešić, a meni kažu da idem sa stadiona. Miljković preko Mitićevog aparata priča sa Lazarom Vukićevićem, kaže mu da je bio sa njim dobar, ali da će ga nahvatati. On je kazao da je on sam za sebe i pita šta će biti sa Mitićem, on mu kaže da će ga pustiti. Miljković me je pitao da li bih išao da čuvam Mitića, ali me nisu odveli. Sutradan sam čuo da je ubijen, ja sam rekao zašto mene nisu zvali. Dogovorio sam se da učestvujem u uništavanju tela pokojnog Mitića.

Miljković je jednim potezom sekire usmrtio Goksija

Kad su se Miljković i Belivuk vratili iz Ritopeka, gde je odveden Goran Veličković, rekli su da ga je Miljković precizno, sekirom po vratu iz prve ubio i da je sam legao kad je shvatio da će biti ubijen. Uzeli su mu telefon i prvo su krenuli da šalju poruke Filipu Koraću, kao Goksi, ali ovaj je shvatio da nešto nije u redu, pa su mu poslali sliku sa mrtvim Goksijem, kojem su na leđima krvlju napisali "Korać pi..a". Posle su mu poslali još jednu poruku: "Tik, tak, tik, tak, ovako ćeš i ti da završiš". Posle je Miljković slao poruke kao Goksi, i Kimiju i još nekim ljudima. Ali su oni shvatili da im poruke ne šalje Veličković. 

Belivuk mi nije rekao odmah koliko ću dobiti za Goksija, Marko Budimir mi je rekao 20.000 evra. Sutradan mi je Belivuk dao u restoranu na stadionu 10.000 evra, a drugih 10.000 evra je rekao da će dati ostalim učesnicima u otmici i ubistvu Goksiju, ja sam se sa time složio.

Hrvatin je naveo i da je Miljković razmenjujući poruke sa Goksijevim prijateljima predstavio kao da je u svađi sa njim, kako ovi ne bi posumnjali da je umešan u ubistvo. 

Kad sam se video sa Čikagom, on mi je rekao da Goranu nije bilo prvi put da se ne pojavi nekoliko dana, tako da nije sumnjao odmah da mu se nešto desilo. Ali mi je Čikago rekao da Jelena, Goksijeva žena, sumnja u nestanak i da iza tog nestanka stoji Belivuk. Nedelju dana kasnije sam se video sa Jelenom, našli smo se u kafiću na Banovom brdu, pitala me da li se video sa mnom, ponovio sam da je trebalo da se vidimo, ali da mi je napisao poruku da neće moći. Čikago mi je ispričao da je bio na vezi sa Koraćem i da je Jelena Veličković bila na vezi sa Koraćem i tada sam Jelenu, u želji da otklonim sumnju sa sebe, pitao da li je Goran možda imao neku skrivenu nameru, da mene predstavi da radim nešto za škaljarski klan. Govorila mi je da iza svega sigurno stoji Belivuk. Ima još jedan momenat za Veličkovića, ali o tome ću kasnije.

HRVATIN DANAS NASTAVLjA SA SVEDOČENjEM

PRED Specijalnim sudom u Beogradu danas se saslušanjem okrivljenog saradnika Bojana Hrvatina nastavlja glavni pretres protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih optuženih za pripadnost njihovoj kriminalnoj grupi.

Ovaj saradnik Tužilaštva juče je otpočeo sa iznošenjem svega što mu je poznato u vezi sa delovanjem ozloglašenog klana, govoreći i kakva je bila njegova uloga u izvršenju nekih krivičnih dela. Svedočenje je započeo priznanjem da je bio član grupe, objašnjavajući kako je u nju ušao, da bi zatim krenuo sa iznošenjem detalja vezanih za otmicu i ubistvo Gorana Veličkovića Goksija. Hrvatin je, kako je sam kazao, imao ulogu da Goksija namami u zamku. Prema optužnici, a i onome što je kazao okrivljeni saradnik, Veličković je nakon otmice odveden u zloglasnu kuću u Ritopeku, gde je mučen i ubijen. Hrvatin je juče kazao da je to ubistvo izvršio Miljković.

Pored ubistva Gorana Veličkovića, grupi se na teret stavlja još šest likvidacija, kao i otmice, nelegalna trgovina narkoticima, nedozvoljeno držanje oružja, a pojedinima i silovanje. 

Nakon što Hrvatin bude završio sa svedočenjem, sudsko veće će saslušati i trećeg okrivljenog saradnika Nikolu Spasojevića. Tokom jučerašnjeg dana, posle skoro dvadeset sudećih dana, okončano je saslušanje saradnika Tužilaštva Srđana Lalića. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)