BLATO NIJE DOKAZ PROTIV ZORANA: Na suđenju za ubistvo Jelene Marjanović (33) veštačeni tragovi zemlje sa mesta zločina

Z. USKOKOVIĆ

01. 11. 2021. u 20:59

MOŽE da bude, ne mora da znači! Ovako bi se najkraće mogli opisati rezultati veštačenja blata na pantalonama Zorana Marjanovića i zemlje na obodu kanala, pored nasipa Crvenka u Borči, gde je ubijena njegova supruga Jelena (33), koji su u ponedeljak prezentovani u Višem sudu u Beogradu.

БЛАТО НИЈЕ ДОКАЗ ПРОТИВ ЗОРАНА: На суђењу за убиство Јелене Марјановић (33) вештачени трагови земље са места злочина

Foto: Z. Jovanović

Marjanović je optužen za ovaj zločin, a nalaz veštaka poljuljao je jedan od ključnih argumenata Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da je Zoran 2. aprila 2016. godine sa osam udaraca u potiljak usmrtio svoju ženu!

Uzorci zemljišta, gde je ubijena mlada pevačica, uzeti su za analizu tri meseca posle zločina. To je, po mišljenju advokata odbrane, bio dovoljan razlog da ospore nalaz o tome da li su na Marjanovićevim pantalonama ostaci blata sa istog mesta. Na ovome se, inače, zasniva stav tužilaštva da je reč o jednom od glavnih dokaza da je on ubio suprugu.

- Uzroci su uzeti u blizini mesta ubistva, ali ne mogu da opredelim tačno na kojoj udaljenosti - odgovorio je veštak Vojkan Zorić na pitanje advokata Stefana Jokića, jednog od Marjanovićevih branilaca.

Tragovi blata na pantalonama Zorana Marjanovića, pronađeni su na levoj i desnoj nogavici, ali i na levoj patici, marke "adidas". U toj odeći optuženi je bio u vreme zločina, ali i kasnije dok je tragao za, u to vreme, nestalom suprugom.

Veštačenjem ovih uzoraka, međutim, on nije smešten na samo mesto ubistva. Jer, za preciznu analizu neophodne su druge hemijske metode, koje u ovom slučaju nisu rađene. Pregledan je samo mineralni i hemijski sastav zemljišta, koji ne može da opredeli tačnu lokaciju kontaminacije. Isti uzorci mogu da se nađu i stotinak metara dalje.

- Da li tragovi na odeći i patikama mogu da budu sa drugog mesta, a ne sa mesta u blizini zločina - bilo je pitanje advokata Nikole Dumnića.

- Ne mogu to da isključim - glasio je odgovor veštaka Zorića.

- Da li sastav zemljišta, kada je reč o mineralnom i hemijskom sastavu može da se menja s obzirom na vremenske prilike i druge faktore, posebno jer su uzorci uzimani tri meseca kasnije - bilo je novo pitanje branioca Dumnića.

- Da - bio je jasan veštak, koga je angažovalo tužilaštvo.

O sastavu i analizi zemljišta govorila je i veštak Nataša Radosavljević Stevanović:

- Neke uzroke smo odmah odbacili, kada je reč o boji i granulaciji.

- Da li to znači da se, kada je reč o analizi ovih tragova, radi o istom tipu zemljišta, ali ne sa istog mesta - upitao je Dumnić.

- I da i ne. Ne možemo sa sigurnošću reći da je to tako, jer nismo analizirali uzorke sa tih drugih mesta - bila je jasna Radosavljević Stevanović. - Reč je o istom području, a tu je moguć isti mineralni i hemijski sastav.

Na kraju su se veštaci složili da je po njihovom nalazu i mišljenju zemljište sa Marjanovićevih pantalona i patike, i ono sa mesta zločina, istog mineralnog sastava, odnosno isti tip zemljišta, ali da oni ne mogu sa sigurnošću da tvrde da je reč o istom zemljištu:

- Uzorci su bili takvi da ne možemo da kažemo da je sigurno isto. Može biti isto, ali nije bilo ničeg specifičnog što smo našli, da bi to bilo nesporno.

Branioci Zorana Marjanovića, advokati Stefan Jokić i Nikola Dumnić, posle svedočenja veštaka, rekli su da je posle današnjih izjava veštaka jasno da blato nema nikakvu dokaznu vrednost u postupku:

- Zemljište je podložno promenama usled različitih faktora. Niko od veštaka nije isključio mogućnost da bi zemljište sa drugog mesta moglo da ima isti sastav. Sudski veštak je objasnila da se na osnovu tragova i karakteristika blata ne može tvrditi da je Zoran bio na licu mesta.

Suđenje Zoranu Marjanoviću nastavlja se 21. decembra.

ENIGMA TRAGA BROJ 12

TRAG obuće na drugoj strani kanala, kao i samo blato na njemu, koji je u spisima zaveden kao broj 12, nije analizirano, jer, kako se čulo u ponedeljak u sudnici Višeg suda u Beogradu, nije odgovaralo po boji i granulaciji, sa tragovima na mestu zločina.

- Postoji taj jedan trag na drugoj strani kanala, širokog oko dva metra, koji nije mogao lako da se pregazi, i sa njega smo uzeli uzorak kako bismo ga uporedili sa ostalima - naveo je veštak Vojkan Zorić. - Eliminisali smo ga.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!