NOVI DETALJI PRESUDE ZA POKUŠAJ UBISTVA BEKA: Ključni dokaz bilo svedočenje biznismena

J. D. Lj.

26. 05. 2021. u 20:24

ALEKSANDAR Zdravković osuđen je u Višem sudu u Beogradu na devet godina zatvora zbog pokušaja ubistva Milana Beka, ispred njegove kuće na Senjaku, u novembru 2014. godine.

НОВИ ДЕТАЉИ ПРЕСУДЕ ЗА ПОКУШАЈ УБИСТВА БЕКА: Кључни доказ било сведочење бизнисмена

Foto M. Anđela

Tom prilikom biznismen je teško ranjen.

Ovom, drugom po redu prvostepenom presudom, Zdravković je osuđen na godinu dana manju kaznu nego prethodnom sudskom odlukom, koju je prošle godine ukinuo Apelacioni sud i naložio da mu se suđenje ponovi. I na novu presudu i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelaciji, koja će sada doneti konačnu odluku.

- Kriv je, kao što je sud i utvrdio, da je sa još jednom nepoznatom osobom, pokušao da ubije Milana Beka i doveo u životnu opasnost njegovog vozača Dragana Dragaša - kazala je predsedavajući sudskog veća, sudija Marina Anđelković, obrazlažući presudu Zdravkoviću. - Utvrđeno je da su Beka ranila tri hica, dva u stomak i jedan u predelu desne lopatice. Nanete su mu teške povrede opasne po život i samo brzom intervencijom i uz adekvatan lekarski nadzor i lečenje, uspeo je da preživi.

Foto Arhiva

Aleksandar Zdravković (levo)

Sudija je, zatim, rekla i da je takođe, jedan od ključnih dokaza protiv Zdravkovića, bilo i Bekovo svedočenje, koji je pred sudom izjavio da "sa protekom vremena i sve većom sigurnošću može da kaže da je optuženi osoba koja ga je upucala".

Između ostalog, sudija je podsetila i na činjenicu da je prilikom odmeravanja kazne, sud uzeo u obzir "sve dokaze", pre svega nađene DNK tragove na čaurama, među kojima su kako Zdravkovićevi, tako i svojevremeno tužene Maje Adrovac, koja je, ipak, oslobođena optužbi usled nedostatka dokaza:

- Bilo je više neposrednih, nego posrednih dokaza, uzeli smo u obzir savet Apelacionog suda, završnu reč Zdravkovićevog branioca... Ali, u ovom slučaju, nesporno je utvrđeno da je na čaurama nađen njegov DNK. Kobne večeri, više puta je uključivao, isključivao i menjao telefon, komunicirao sa nepoznatom osobom mobilnim telefonima "specijala", kojim mu je javljano kretanje Bekovog vozila...

Do pravosnažnosti presude, Zdravković ne sme nigde da se udaljava, odnosno ostaje u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, kako je to u julu prošle godine sud odredio. On je, prethodno, u klasičnom pritvoru, proveo četiri godine.

Na kraju, sudija je napomenula da sve strane u postupku, i ovog puta, imaju pravo žalbe Apelacionom sudu, na šta je okrivljeni Zdravković, koji je do tada naizgled mirno saslušao izricanje kazne, kratko prokomentarisao:

- Srećan sam i srećan im rad!

ŽALBU NAJAVILE OBE STRANE

POSTUPAJUĆI tužilac Nenad Stefanović juče je bio vidno nezadovoljan izrečenom presudom:

- Žalićemo se, naravno. Tim pre, jer smo tražili da Zdravković bude osuđen na najmanje 15 godina, a ne manje nego što je to bilo prethodno.

S druge strane, Zdravković, kao i njegov branilac, advokat Milica Colić Kravarski, nisu želeli da komentarišu presudu, niti da kažu da li će, eventualno, uložiti žalbu.

- Šta mislite? - kroz osmeh nam je odgovorio Zdravković napuštajući, u pratnji advokata, beogradsku Palatu pravde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili